Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК Фізіологія та психологія праці.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
355.33 Кб
Скачать

Тема 10 Важкість праці та методика її оцінки.

Фактори важкості праці- трудові навантаження і умови праці. Суть і показники важкості праці. Методико-фізіологічне обгрунтування важкості праці. Важкість та інтенсивність праці, їх взаємозв’язок. Функціональний стан працівника ( нормальний, пограничний, патологічний) як інтегральний показник класу важкості праці. ( Ефект Сєченова) як критерій оцінки функціонального стану людини. Категорії важкості праці та їх характеристика. Методика інтегральної бальної оцінки важкості праці. Заходи щодо зменшення важкості та оптимізації інтенсивності праці.

Тема 11 Фізіологічні основи проектування раціональних режимів праці та відпочинку.

Режим праці та цого складові: змінність, тривалість, темп, ритм, інтенсивність. Перерви для відпочинку: щорічна, щотижнева, міжзмінна, внутрішньо змінна, їх призначення та особливості. Регламентований і нерегламентований відпочинок. Поняття режиму праці і відпочинку. Фізіологічні передумови для встановлення періодів роботи і відпочинку.

Методичні принципи проектування і критерії раціональності режимів праці та відпочинку. Внутрішньозмінний режим. Мікро- і макропаузи. Методика нормування часу на відпочинок при виконанні різних видів робіт. Форми відпочинку. ( Ефект Сєченова) як фізіологічна основа активного відпочинку і переміни діяльності. Методи релаксації. Застосування функціональної музики на виробництві. Вплив режимів праці та відпочинку на економічні результати і здоров’я працівників.

Тема 12 Психофізіологічні основи профорієнтації і профвідбору

Суть профорієнтації і профвідбору, іх значення в умовах ринкової економіки. Класифікація професій за вимогами до людини. Трудова експертиза – прогностична і ретроспективна. Методи трудової експертизи. Професіографія, її мета і завдання. Професіограма та її структура. Психограма як складова частина професіограми. Етапи профорієнтації. Професійна придатність і професійна готовність. Абсолютна і відносна професійна придатність. Методи профвідбору. Використаня тестів для визначення професійної придатності. Надійність і владність тестів.

Організація роботи з профорієнтації і профвідбору.

Тема 13. Психофізіологічні основи виробничого навчання, формування трудових навичок і вмінь.

Виробниче навчання, його суть і основні форми підготовки кадрів. Завдання виробничого навчання в сучасних умовах- забеспечення конкурентоздатності людини на ринку праці.

Трудові навички, їх класифікація. Робочий динамічний стериотип як фізіологічна основа трудових навичок. Поняття про інтегральний образ трудових дій і ключові фізіологічні функції. Роль тренуваня і вправ у формуванні трудових навичок і адаптації фізіологічних систем до трудових навантажень. Етапи формуваня трудових навичок. Перенесення та інтерференція трудових навичок, їх вплив на професійну мобільність

працівника. Методи виробничого навчання. Уміння, їх суть і етапи формування. Поняття про нормативний спосіб та індивідуальний стиль діяльності.

Тема 14. Організація психофізіологічних досліджень.

Завдання психофізіологічних досліджень у сучасних умовах. Організація досліджень. Цілеспрямованість та об’єктивність- основна вимога до досліджень у галузі фізіології і психології праці. Інструментальне вивчення фізіологічних зрушень в організмі працівника. Економічне вивчення рівня працездатності й величини втоми. Оцінка виробничої обстановки. Використання соціологічних досліджень для оцінки змістовності та організації праці. Методи вивчення особистості, її досягнень, а також явищ групової динаміки з метою підвищення ефективності праці.

Значення психофізіологічних досліджень для створення адекватних умов праці на підприємствах різних форм власності.

Розподіл учбового часу по курсу “ Фзіологія і психологія раці ”

№ п/п

НАЗВА ТЕМИ

Кількість годин

лекції

практ

самост

1

2

3

4

5

1

Предмет, методи і завдання курсу “Фізіологія і психологія праці ФПП”

2

2

2

2

Центрально-нервова регуляція трудової діяльності.

2

2

2

3

Психофізіологія рухового апарату людини і раціоналізація трудових процесів.

2

2

2

4

Закономірності функціонування доганізму людини на трудові навантаження та умови праці.

2

2

2

5

Психологічні фактори трудової діяльності.

4

2

2

6

Працездатність людини та закономірності ії динаміки.

2

4

4

7

Виробнича втома і заходи запобігання перевтоми працівників.

2

2

2

8

Психофізіологічна суть монотоності та шляхи підвищення змістовності праці.

2

2

2

9

Особливості і принципи організації операторської праці.

2

2

2

10

Важкість праці і методика ії оцінки.

2

2

2

11

Фізіологічні основи проєктування рвціональних режимів праці і відпочинку.

2

2

2

12

Психологічні основи профорієнтації і профвідбору.

4

2

2

13

Психологічні основи виробничого навчання, формування трудових навичок і умінь.

2

2

2

ВСЬОГО

30

28

28

ТЕМА 1. Предмет, методи і завдання курсу “ Фзіологія і психологія раці ” ( ФПП )

    1. Фізіолого-психологічні особливості праці.

    2. Предмет, методологічні принципи й методи дослідження у ФПП

    3. Історія розвитку ФПП

    4. Завдання курсу ФПП

Зверни увагу!

При вивченні цієї теми необхідно звернути уваги як на соціально-єкономічну роль праці в розвитку суспільства, їі суспільний характер, а також на те, що вона нерозривно пов’язана з фізіологічною активністю та психологічною діяльністю людини; що трудова діяльність працівника виступає в єдності предметно-дієвого, фізіологічного та психологічного аспектів.

Необхідно запам’ятати основні визначення і поняття, пов’язані с темою курсу, звернути увагу на зв’язок курсу з іншими дисциплінами, знати основні завдання курсу ФПП.

Вивчи.

Фізіологія та психологія праці.