Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інтелектуальна власність (Банківська справа) Де...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
377.34 Кб
Скачать

Міністерство фінансів України

Дніпропетровська державна

фінансова академія

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ

Навчально-методичний посібник

Дніпропетровськ – 2011

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

Дніпропетровська державна фінансова академія

факультет управління персоналом І економіки праці

КАФЕДРА ГУМАНІТАРНИХ ДИСЦИПЛІН

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ

Навчально-методичний посібник

для студентів які навчаються

за галуззю знань 0305 “Економіка та підприємництво”

за спеціальністю 8.03050802 “Банківська справа”

Дніпропетровськ – 2011

ББК 65.011.151

Т 30 Талдикін О.В.

Інтелектуальна власність: Навчально-методичний посібник для студентів денної форми навчання, які навчаються з напряму 0305 “Економіка та підприємництво” за спеціальністю 8.03050802 “Банківська справа”. – Дніпропетровськ: Дніпропетровська державна фінансова академія, 2011. – 37 с.

Навчально-методичний посібник містить програму дисципліни, плани і методичні рекомендації до семінарських занять, методичні рекомендації до самостійної роботи, індивідуальні завдання і методичні рекомендації до їх виконання, підсумковий контроль, перелік рекомендованої літератури.

Автор:

О.В. Талдикін -

к.юр.н., доцент кафедри гуманітарних дисциплін Дніпропетровської державної фінансової академії

Рецензенти:

О.В. Капітон -

В.Б. Саксонов -

к.ф.н., доцент кафедри гуманітарних дисциплін Дніпропетровської державної фінансової академії

к.юр.н., доцент кафедри економіки правових дисциплін Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ

Відповідальний

за випуск: В.П. Капітон - д.ф.н., професор, завідувач кафедри гуманітарних дисциплін Дніпропетровської державної фінансової академії

Розглянуто та схвалено на

засіданні Вченої ради

факультету управління

персоналом та економіки праці

Протокол № 4 від 04.04.2011р.

Розглянуто та схвалено на

засіданні кафедри

гуманітарних дисциплін

Протокол № 9 від 25.03.2011р.

ЗМІСТ

Передмова ………………………………………………………………….

4

1. Програма навчальної дисципліни……………………………………….

5

2. Методичні рекомендації до самостійної роботи……………………….

9

3. Методичні рекомендації до семінарських занять……………………….

18

4. Методичні рекомендації до виконання індивідуальних завдань………

29

5. Підсумковий контроль……………………………………………………

31

6. Список рекомендованої літератури……………………………………..

32

Передмова

Всі країни з високо розвинутою ринковою економікою вирізняються високим рівнем освіти, науки і культури. Саме це зумовлює та визначає рівень цивілізованості того чи іншого суспільства. Вони ж є у переважній більшості саме результатом творчої діяльності людини, оскільки стан і освіти, і культури зумовлюється рівнем розвитку науки. Наукова діяльність – це, безсумнівно, творчий процес.

Найбільш поширеним способом використання результатів інтелектуальної діяльності є використання їх для задоволення власних потреб у різноманітних речах, знаряддях праці, устаткуванні, естетичних і духовних потреб суспільства тощо. Запровадження науково-технічних досягнень у виробництво підвищує технічний рівень, продуктивність, ефективність, поліпшує безпеку праці. Суспільне виробництво знаходиться в постійній динаміці, воно безперервно потребує удосконалення, оскільки інакше не буде розвиватись.

Значний прибуток об’єкти інтелектуальної власності можуть давати як товар. Вони є предметом ліцензійних угод на право використання іншими, у тому числі зарубіжними фірмами. Торгівля ліцензіями – досить вигідний бізнес, який забезпечує власникам патентів солідну вигоду. Предметом торгівлі можуть бути і самі об’єкти інтелектуальної власності.

Тож очевидно, що значення і роль об’єктів інтелектуальної власності для соціально-економічного прогресу суспільства важко переоцінити, швидше навпаки. Там, де належним чином сприяють інтелектуальній діяльності, досягається високий рівень добробуту народу, зміцнюються морально-етичні засади суспільства.

Навчально-методичний посібник розроблений з метою допомоги студентам денної форми навчання отримати необхідну систему знань з інтелектуальної власності та оволодіти вміннями застосовувати ці знання у безпосередній практичній діяльності.

Навчально-методичний посібник спрямований допомогти студентам у формуванні знань про об’єкти інтелектуальної власності в Україні, порядок проведення патентних досліджень та оформлення заявок на винаходи, промислові зразки, товарні знаки і заяв на раціоналізаторські пропозиції. Вміння захищати свої права як автора, так і власника прав на інтелектуальну власність.

При викладанні дисципліни “Інтелектуальна власність” використовуються міжпредметні зв’язки з навчальними дисциплінами “Правознавство”, “Господарське законодавство”, “Цивільне право”.

Підсумковий контроль здійснюється у вигляді заліку, питання до якого представленні в посібнику.

У процесі теоретичного та практичного навчання дві третини навчальної інформації засвоюється студентами самостійно, тому в навчально-методичному посібнику представлені методичні рекомендації до самостійної роботи. Самостійна робота може виконуватися в бібліотеці, а також у домашніх умовах.