Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ до к.пр МЗР посл..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
317.44 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Донбаська державна машинобудівна академія

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до курсового та дипломного проектування

з дисципліни

МАШИНИ ДЛЯ ЗЕМЛЯНИХ РОБІТ

(для студентів спеціальності 7.090214)

Краматорськ 2006

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Донбаська державна машинобудівна академія

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до курсового та дипломного проектування

з дисципліни

МАШИНИ ДЛЯ ЗЕМЛЯНИХ РОБІТ

(для студентів спеціальності 7.090214)

Затверджено

на засіданні методичної ради

Протокол № __ від ______2006 р.

Краматорськ 2006

УДК 621.879.45

Методичні вказівки до курсового та дипломного проектування з дисципліни „Машини для земляних робіт” (для студентів спеціальності 7.090214) /Укл.: В.Г. Крупко, С.О. Козюлькіна. – Краматорськ: ДДМА, 2006. – 24c.

Укладачі: В.Г. Крупко, доц.

С.О. Козюлькіна, асп.

Відповідальний за випуск І.П. Катасонов, доц.

ЗМІСТ

1 Загальні положення про курсове та дипломне проектування з дисципліни „Машини для земляних робіт”......................................................

4

2 Правила оформлення записки, розрахункового пояснення..........................

6

2.1 Порядок розміщення текстового матеріалу................................................

6

2.2 Основні правила оформлення записки, пояснення....................................

7

3 Правила оформлення графічної частини проектів........................................

9

3.1 Склад проекту і правила виконання креслень............................................

9

3.2 Реалізація елементів НДРС в курсових і дипломних проектах................

12

4 Тематика курсових і дипломних проектів......................................................

14

5 Система оцінювання курсових і дипломних проектів..................................

18

Література……….................................................................................................

19

Додатки.................................................................................................................

21

Додаток А. Зразок оформлення титульного листа...........................................

21

Додаток Б. Завдання на курсовий проект..........................................................

22

Додаток В. Графік виконання проекту..............................................................

23

1 Загальні положення про курсове та дипломне проектування з дисципліни „Машини для земляних робіт”

Процес підготовки студентів за фахом 6.090214 «Підйомно-транспортні, будівельні, дорожні і меліоративні машини й обладнання» умовно можна розподілити на три ступеня:

- на першому ступені підготовка орієнтована на підвищення загальноосвітнього рівня, в процесі якого вивчаються природничонаукові, гуманітарні та фундаментальні дисципліни;

- на другому ступені відбувається формування необхідного рівня студентів за широким напрямком діяльності, що базується на гуманітарних і загально-технічних дисциплінах;

- на третьому ступені підготовка студентів спрямована на вивчення конкретної сфери діяльності, що для спеціальності 6.090214 полягає у вивченні однієї групи машин, які відносяться до підйомно-транспортної і транспортуючої техніки, а друга група машин відноситься до будівельної і меліоративної техніки.

Дисципліни «Машини для земляних робіт», «Машини для виробництва будівельних матеріалів», «Дорожні машини» дають достатню теоретичну і практичну підготовку, студенти одержують навички з практичного застосування отриманих навичок при виконанні практичних, лабораторних і курсових робіт.

Проектуванням називається творчий процес, що включає розробку принципової схеми машини (технологічної лінії), її складальних одиниць, виконання кінематичних і силових розрахунків, математичного моделювання динамічних параметрів, розрахунків на міцність, жорсткість, стійкість та ін.; виконання робочих креслень деталей, складальних одиниць і загального виду пристрою, що розробляється, технологічних процесів виготовлення деталей і складання вузлів машини, її монтажу і демонтажу; визначення вартості і терміну окупності, прогнозування одержаного прибутку, технологічних можливостей і загальних техніко-економічних показників проектованих типорозмірів машини (технологічної лінії).

Творчий процес створення креслень деталей механізмів. Складальних одиниць і машини в цілому на основі проектувальних розрахунків називається конструюванням і є складовою частиною проектування.

Курсове і дипломне проектування являється найважливішим видом самостійної навчальної діяльності студентів, оскільки дозволяє шляхом рішення конкретних прикладних задач залучити виконавців до запитів виробництва, виховує у дусі відповідальності за виконання у призначений термін конкретного інженерно-технічного завдання, прищеплює навики дослідно-конструкторської і науково-дослідної роботи, користування ДСТУ, державними нормами і довідковою літературою.

Дипломне проектування – це завершальна кваліфікаційна робота, що характеризує рівень багатопланової професійної підготовки спеціалістів або магістрів за весь термін навчання у вузі згідно з кваліфікаційною характеристикою спеціальності «Підйомно-транспортні, будівельні, дорожні, меліоративні машини і обладнання».

Курсове і дипломне проектування повинне виконуватися з урахуванням новітніх досягнень науки і техніки і, у той же час, узагальнювати накопичений досвід експлуатації подібного обладнання у вітчизняній і зарубіжній практиці.

Окрім вказаної вище основної мети курсового і дипломного проектування, важливо, щоб студенти у процесі його виконання зосереджувались на формуванні загальних професійних якостей, таких, як уміння переходити від математичної моделі машини або її абстрактної схеми до матеріального втілення у вигляді конструкторської документації на дослідно-промисловій зразок; на уміння доказово відстоювати правильність ухвалених технічних рішень в усній формі і в записці, розрахункового пояснення; на акуратне поетапне виконання всіх частин завдання згідно із затвердженим графіком; на культуру і діловитість у взаємостосунках з| керівником проекту, з консультантами і колегами по академічній групі, а також на загальну культуру поведінки в творчому колективі.

Первинним основоположним документом, яким керуються проектувальники, є технічне завдання. Якість технічного завдання забезпечується об'ємом і повнотою збору матеріалів, до яких відносяться: науково-технічна інформація, патентна інформація, характеристика ринку збуту, характеристика заводу-виробника (технологічна оснащеність, кваліфікація кадрів, технологічна дисципліна, рівень організації праці). Якість технічного завдання визначається компетентністю і сумлінністю керівника проекту.

Отримавши завдання на проектування, студент повинен негайно і докладно ознайомитися з ним, уточнити всі його позиції з керівником і консультантами і без «розгойдування» приступити до роботи, дотримувати поетапні терміни виконання окремих частин проекту.

Рішення загальних і приватних задач у процесі проектування і відображення їх графічної частини і в записці, розрахункового пояснення, зводиться до наступних послідовних дій:

  • обґрунтування актуальності теми виконуваного проекту, встановлення місця і ролі машини (технологічної лінії) у виробництві та схемах комплексної механізації (ДП);

  • вибір (створення) принципової конструктивної схеми машини, що визначає принцип її дії, взаємодію її з середовищем і зіставлення машин з аналогом або базовою технікою (ДП);

  • визначення початкових передумов для забезпечення основних технічних параметрів і технологічних можливостей машини (агрегату) відповідно до завдання на проектування (значення основного показника, розмірів робочого органу, характеру і режимів його руху, розрахунку потрібної потужності приводу і т.п.) (ДП, КП);

  • визначення розрахункових навантажень на робочий орган і його деталі, виконання попередніх розрахунків на міцність і довговічність основних вузлів машини, що гарантують її задані споживчі якості (ДП, КП);

  • конструювання вузлів, деталей і всієї машини в цілому, на базі недефіцитних матеріалів і комплектуючих виробів, стандартизованих вузлів і їх з’єднань (ДП);

  • одночасно з формуванням пояснювальної записки (спочатку в чорновому, а потім в чистовому варіанті), розрахункові пояснення, підтверджуючі обґрунтований вибір технічних, технологічних і економічних рішень (ДП, КП);

  • повторні контакти з керівником проекту, з консультантами окремих його розділів, з викладачами, що здійснюють технологічний і нормативний контроль проекту (для дипломного проекту), виправлення допущених помилок (ДП).

Коректування проектної документації і її затвердження керівником перед захистом проекту означають закінчення процесу проектування.

Курсовий і дипломний проект обов'язково виконується студентами самостійно з виданим завданням (тема дипломного проекту затверджується наказом по академії). Кількість і формат креслень і орієнтована кількість листів записки, пояснення, вказуються в завданні на проектування.