Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
avtorska_programa_GOSPOD_pr.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
723.97 Кб
Скачать

Тема 21. Особливості правового регулювання банківської діяльності

Семінарське заняття 8

1. Поняття, види та правове становище банків. Банківські операції та їх види

2. Поняття та види кредиту. Кредитний договір

3. Порядок відкриття рахунків у банках

4. Порядок та форми розрахунків у господарському обороті

Методичні рекомендації:

Для кращого засвоєння теми необхідно звернути увагу на вивчення таких питань:

  • Поняття банківської діяльності. Банки: поняття, правове становище та види (державний, кооперативний). Банківські операції та їх види: приймання вкладів (депозитів) від юридичних і фізичних осіб; від-криття та ведення поточних рахунків клієнтів і банків-кореспондентів, у тому числі переказ грошових коштів з цих рахунків за допомогою платіжних інструментів та зарахування коштів на них; розміщення залучених коштів від свого імені, на власних умовах та на власний ризик; операції з валютними цінностями; емісія власних цінних паперів; організація купівлі та продажу цінних паперів за дорученням клієнтів; здійснення операцій на ринку цінних паперів від свого імені (включаючи андеррайтинг); надання гарантій і поручительств та інших зобов'язань від третіх осіб, які передбачають їх виконання у грошовій формі; придбання права вимоги на виконання зобов'язань у грошовій формі за поставлені товари чи надані послуги, приймаючи на себе ризик виконання таких вимог та прийом платежів (факторинг); лізинг; послуги з відповідального зберігання та надання в оренду сейфів для зберігання цінностей та документів; випуск, купівля, про-даж і обслуговування чеків, векселів та інших оборотних платіжних інструментів; випуск банківських платіжних карток і здійснення операцій з використанням цих карток; надання консультаційних та інформаційних послуг щодо банківських операцій).

  • Порядок відкриття рахунків у банках. Види рахунків: вкладний та поточний. Порядок та форми розрахунків в господарському обороті.

  • Форми регулювання банківської діяльності: адміністративне регулю-вання (реєстрація банків і ліцензування їх діяльності; встановлення вимог та обмежень щодо діяльності банків; застосування санкцій адміністративного чи фінансового характеру; нагляд за діяльністю банків; надання рекомендацій щодо діяльності банків) та індикативне регулювання (встановлення обов'язкових економічних нормативів; визначення норм обов'язкових резервів для банків; встановлення норм відрахувань до резервів на покриття ризиків від активних банківських операцій; визначення процентної політики; рефінансування банків; кореспондентських відносин; управління золотовалютними резервами, включаючи валютні інтервенції; операцій з цінними паперами на відкритому ринку; імпорту та експорту капіталу).

  • Поняття страхової діяльності. Законодавство про страхову діяльність. Договір страхування: поняття, види та істотні умови. Правове стано-вище учасників страхової діяльності. Державний нагляд за страховою діяльністю.

Питання до самоконтролю:

1. Правове регулювання банківської діяльності. Поняття банківської системи України, її структура. Правове становище Національного банку України. Система, форми регулювання банківської діяльності і надзору Національного банку України та його повноваження.

2. Поняття, види банків та їх характеристика як організаційно-правових форм.

3. Система банківських операцій.

4. Розрахунково-касові операції банків. Банківські рахунки, права і обов’язки сторін за договором на розрахунково-касове обслуговування. Правове регулювання касових операцій банків.

5. Правові основи безготівкових операцій в народному господарстві.

6. Кредитні операції банків. Види банківського кредиту (банківської позики).

7. Депозитні операції банків. Інші операції банків.

Нормативні акти:

  1. Закон України "Про банки і банківську діяльність" від 7.12.2000р.

  2. Закон України "Про Національний банк України" від 20.05.1999 р.

  3. Закон України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" від 12.07.2001 р.

  4. Інструкція про порядок регулювання діяльності банків в Україні. Затверджено Постановою правління Національного банку України 28.08.2001 р. № 368.

  5. Інструкція про організацію роботи з готівкового обігу установами банків України. Затверджено постановою Правління Національного банку України 19.02.2001 р. №69.

  6. Положення про депозитарну діяльність Національного банку України. Затверджено постановою Правління Національного банку України 19.03.2003р. № 114.

  7. Положення про застосування Національним банком України заходів впливу за порушення банківського законодавства. Затверджено Поста-новою Правління Національного банку України 28.08.2001 р. № 369.

  8. Положення про порядок створення і державної реєстрації банків, відкриття їх філій, представництв, відділень, затверджене постановою Національного банку України від 31.08.2001 р.

  9. Постанова КМУ "Про затвердження напрямів інвестування галузей економіки за рахунок коштів страхових резервів" від 17.08.2002 р.

  10. Постанова КМУ "Про затвердження переліку документів, які додаються до заяви про видачу ліцензії для окремого виду господарської діяльності" від 4.07.2001

Література:

  1. Безклубий І. Операції банку та класифікація цивільних правочинів у банківській діяльності // Право України. – 2002- №6. – С.57-61.

  2. Карманов Є. Банк як суб'єкт банківського права // Право України. – 2002. –№ 9. – С.51-56.

  3. Ковальчук А. Правові колізії в законодавчому забезпеченні кредитної діяльності // Право України. – 2003. – № 5. – С.62-65.

  4. Кравченко Л. Особливості відповідальності уповноважених банків за порушення валютного законодавства // Право України. – 2003. – № 2. – С.49-52.

  5. Оплачко Л. Кредитування як банківська операція // Право України. – 2003. – № 2. – С. 52-56.

  6. Оплачко Л. Способи забезпечення кредитного договору // Право України. – 2002. – № 11. – С.49-53.

  7. Орлюк О. Правові засади діяльності філій Національного банку України. // Право України. – 2003. – № 8. – С. 55-59.

  8. Орлюк О. Статутний капітал банку: правове регулювання // Право України. – 2002. – № 8. – С. 42-47.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]