Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Отчет Олега.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
180.74 Кб
Скачать

3. Вимоги техніки безпеки при виконанні електромонтажних робіт

Вантаження і розвантаження барабанів з кабелем повинні вироблятися із застосуванням вантажопідйомних машин. При перекочуванні барабанів з кабелем слід прийняти заходи обережності проти захоплення одягу робітників промовцями частинами барабана. Барабан з кабелем необхідно перекочувати електромонтажникам тільки по горизонтальній поверхні. На шляху барабана, що котиться, знаходитися електромонтажникам забороняється. Перекочувати кабелі безпосередньо у бровки траншей (не ближче 1 м) забороняється. Розмотування кабелю необхідно виконувати тільки в брезентових рукавицях. При перенесенні кабелю на плечі слідує кабель нести на плечі, яке при переміщенні кабелю обернене у бік траншеї. При ручному прокладенні кабелю число робітників має бути таким, щоб на кожного доводилася ділянка кабелю масою не більше 35 кг, при цьому усі робітники повинні знаходитися по одну сторону кабелю.

На трасах, що мають повороти, забороняється при прокладенні стояти усередині кутів повороту кабелю, а також підтримувати кабель на кутах повороту або відтягувати його вручну. Для цієї мети в місцях повороту мають бути встановлені кутові ролики.

При розкочуванні кабелю з транспортера, що пересувається, кабелеукладальника, із спеціально обладнаної автомашини або трубоукладальника приймати і укладати кабель повинні не менше 2 чел.

Простягання кабелів через отвори в стінах допускається за умови знаходження робітників по обидві сторони стіни. При протяганні кабелів через отвори, міжповерхові перекриття і труби необхідно приймати заходи обережності від попадання рук що працюють в отвори або труби.

Підйом, кріплення і рихтування кабелю, вага 1 м якого більше 1 кг, з приставних сходів і сходів-драбин забороняються.

При простяганні кабелю за допомогою лебідок через трубні блоки з проміжними кабельними колодязями має бути забезпечена чітка подача команд для робітників, що знаходяться в колодязях або камерах, по телефону, радіо або через зв'язкових робочих

Перекладати кабелі і переносити муфти слід після відключення кабельної лінії і її заземлення.

Перекладання кабелів, що знаходяться під напругою, допускається у разі потреби, але тільки при виконанні наступних умов :

  • кабель, що перекладається, повинен мати температуру не нижче 10 град.

  • муфти на ділянці, що перекладається, мають бути жорстко укріплені дошками, які також жорстко скріплені металевими хомутами;

  • при роботі мають бути застосовані діелектричні рукавички, поверх яких для захисту від механічних ушкоджень мають бути надіті брезентові рукавиці;

  • роботи повинні виконувати електромонтажники, що мають досвід прокладення кабелів, під наглядом керівника робіт, V, що має, групу.

Відкриті муфти повинні зміцнюватися на дошці, підвішеній за допомогою дроту або троса до перекинутих через траншею брусів, і закриватися коробами. Одна стінка короба має бути знімною і закріплюватися без застосування цвяхів.

На короби, що закривають відкопані кабелі, необхідно вивішувати застережливі плакати або знаки безпеки.

Забороняється використовувати для підвішування кабелів сусідні кабелі, трубопроводи і тому подібне. Підвішувати кабелі слід, не допускаючи їх зміщення.