Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
R_5.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
103.42 Кб
Скачать

III. Тематика контрольних робіт і методичні вказівки щодо їх виконання

Виконання контрольних робіт — завершальний етап вивчення курсу, що сприяє поглибленню і закріпленню теоретичних знань, одержаних студентами під час самостійного вивчення курсу, набуттю навиків самостійної роботи.

Контрольна робота — це самостійна робота студента, яка дає змогу оцінити ступінь засвоєння ним теоретичних, методичних і практичних питань організації інформаційних систем та їх використання в економіці.

Для виконання контрольної роботи потрібно знати відповідний теоретичний матеріал та ознайомитися з літературою, рекомендованою для вивчення курсу, зібрати, проаналізувати та узагальнити практичний матеріал.

Контрольну роботу слід оформляти на стандартних аркушах паперу, зброшурованих у папку, або в учнівському зошиті. Всі аркуші мають бути пронумеровані. Обсяг роботи — не більше 25 сторінок. На титульній сторінці необхідно вказати назву вищого навчального закладу, факультет, спеціальність, дисципліну, курс, групу, а також прізвище та ініціали студента і номер його залікової книжки.

На першій сторінці записують питання варіанта контрольної роботи і проставляють номери сторінок, на яких викладено відповідний матеріал. На останній сторінці студент підписує роботу і ставить дату.

У кінці роботи необхідно навести список використаної літератури, зазначаючи прізвище та ініціали автора, повну назву книги (статті), місто, видавництво та рік видання.

Варіант контрольної роботи має відповідати літері алфавіту, з якої починається прізвище студента (табл. 3.1). Контрольна робота може бути написана на тему, не передбачену в табл. 3.1, але вона обов’язково має відповідати профілю підготовки студентів і програмі дисципліни. Дозвіл на вибір такої теми студент має одер­жати у викладача дисципліни.

Таблиця 3.1

Варіанти контрольних робіт

Варіант

Питання і завдання

А, Б

1. Поняття інформаційної системи менеджменту (ІСМ). Принципи створення та функціонування ІСМ.

2. Розробити постановку та алгоритм автоматизованого розв’я­зання задачі «Розрахунок нормативних витрат матеріалів на одиницю виробу».

3. Розробити постановку та алгоритм автоматизованого розв’я­зання задачі «Облік наявності та руху основних засобів»

В, Г

1. Функціональні підсистеми і комплекси задач ІСМ.

2. Розробити постановку та алгоритм автоматизованого розв’я­зання задачі «Розрахунок нормативного часу роботи інструмен­ту для виготовлення одиниці виробу».

3. Розробити постановку та алгоритм автоматизованого розв’я­зання задачі «Розрахунок амортизаційних відрахувань»

Д, Е

1. Системи підтримки прийняття рішень у менеджменті.

2. Розробити постановку та алгоритм автоматизованого розв’я­зання задачі «Розрахунок нормативних затрат праці та заробітної плати на одиницю виробу».

3. Розробити постановку та алгоритм автоматизованого розв’я­зання задачі «Облік виконання договорів постачальниками матеріальних цінностей»

Є, Ж

1. Експертні системи в менеджменті.

2. Розробити постановку та алгоритм автоматизованого розв’я­зання задачі «Розрахунок планової потреби у матеріалах на річний план виробництва».

3. Розробити постановку та алгоритм автоматизованого розв’я­зання задачі «Облік наявності та руху матеріальних цінностей на складі»

З, И, І, Ї, Й

1. Технологія оперативного аналітичного оброблення даних OLAP.

2. Розробити постановку та алгоритм автоматизованого розв’язання задачі «Розрахунок планової потреби в інструменті на виконання річного плану виробництва».

3. Розробити постановку та алгоритм автоматизованого розв’я­зання задачі «Облік малоцінних швидкозношуваних предметів в експлуатації»

К, Л

1. Сховища даних та їх використання в інформаційних системах менеджменту.

2. Розробити постановку та алгоритм автоматизованого розв’язання задачі «Розрахунок ліміту матеріалів по цеху на місяць».

3. Розробити постановку та алгоритм автоматизованого розв’я­зання задачі «Облік виробітку і нарахування відрядної заробітної плати»

Закінчення табл. 3.1

Варіант

Питання і завдання

М, Н

1. Програмні агенти. Функції програмних агентів в інформаційних системах організаційного управління.

2. Розробити постановку та алгоритм автоматизованого розв’я­зання задачі «Розрахунок планової потреби в інструменті на виконання місячної виробничої програми цеху».

3. Розробити постановку та алгоритм автоматизованого розв’я­зання задачі «Облік руху деталей і складальних одиниць на скла­ді напівфабрикатів»

О, П

1. Методи класифікації економічної інформації.

2. Розробити постановку та алгоритм автоматизованого розв’я­зання задачі «Розрахунок трудомісткості виробничої програми і фонду заробітної плати по цеху на місяць».

3. Розробити постановку та алгоритм автоматизованого розв’я­зання задачі «Облік виробництва деталей і складальних одиниць по цеху за місяць»

Р, С

1. Виконавчі інформаційні системи.

2. Розробити постановку та алгоритм автоматизованого розв’я­зання задачі «Розрахунок зведеної застосовності деталей і складальних одиниць у виробі».

3. Розробити постановку та алгоритм автоматизованого розв’я­зання задачі «Облік виконання плану відвантаження готової продукції»

Т, У, Ф, Х

1. Інформаційно-пошукові системи.

2. Розробити постановку та алгоритм автоматизованого розв’я­зання задачі «Розрахунок планової потреби в обладнанні на річ­ний план виробництва».

3. Розробити постановку та алгоритм автоматизованого розв’я­зання задачі «Облік надходження готової продукції на склад»

Ц, Ч, Ш, Щ

1. Загальна характеристика корпоративних інформаційних систем.

2. Розробити постановку та алгоритм автоматизованого розв’я­зання задачі «Розрахунок планової потреби в основних робітниках і фонді заробітної плати, необхідних для виконання річного плану виробництва продукції по підприємству».

3. Розробити постановку та алгоритм автоматизованого розв’я­зання задачі «Облік руху готової продукції на складі»

Ю, Я

1. Концепція розподільного оброблення інформації в управлінських інформаційних системах.

2. Розробити постановку та алгоритм автоматизованого розв’я­зання задачі «Розрахунок завантаження обладнання по цеху на місяць».

3. Розробити постановку та алгоритм автоматизованого розв’я- зання задачі «Облік виконання плану реалізації готової продукції»

Кожний варіант контрольної роботи складається з двох частин. Перша частина містить питання з теоретичних основ створення ІС в менеджменті. Друга частина — це постановка та алгоритм розв’язання конкретної задачі, пов’язаної зі спеціалізацією студента.

На теоретичне питання відповідають усі студенти, що виконують даний варіант контрольної роботи.

У другій частині слід описати постановку та алгоритм розв’я­зання однієї з названих у кожному варіанті задач, що її студент вибирає самостійно.

Друга частина роботи має носити практичний характер, краще її виконати на основі матеріалу конкретної установи, бажано за місцем роботи.

Ця частина є основною у контрольній роботі. Вона виконується відповідно до вимог нормативного документа РД 50-34.698-90. При цьому, незалежно від теми, слід дотримуватися такого спіль­ного для всіх варіантів плану викладу:

1. Характеристика задачі.

2. Вихідна інформація.

3. Вхідна інформація.

4. Алгоритм розв’язання задачі.

Відповідь на перше питання має містити повне найменування задачі та її призначення, перелік об’єктів, на які поширюється розв’язання, періодичність розв’язання, інформаційні зв’язки даної задачі з іншими, розв’язуваними в ІС, вимоги до збирання, контролю і подання вхідних даних, передання їх на оброблення. У цьому ж розділі наводиться схема інформаційних зв’яз­ків задачі.

З другого питання дається перелік та опис вихідних повідом­лень у вигляді таблиці, перелік та опис структурних одиниць інформації вихідних повідомлень. В описі по кожному пові- домленню зазначають: найменування, ідентифікатор, форму подання повідомлення (документ, масив, відеокадр та ін.), періо­дичність видачі, строк видачі, одержувачів. Склад та опис структурних одиниць інформації вихідних повідомлень подають у вигляді тексту або таблиці із зазначенням: найменування структурної одиниці, позначення у формулах, ідентифікатора вихідного повідомлення, до складу якого входить дана струк- турна одиниця (реквізит), і вимог до точності обчислень (за необхідності).

У третє питання включають перелік та опис вхідних повідомлень, а також структурних одиниць інформації вхідних повідомлень, що мають самостійне смислове значення. Перелік та опис вхідних повідомлень подають у вигляді таблиці із зазначенням найменування та ідентифікатора вихідного повідомлення, форми подання (документ, масив та ін.), строків і частоти надходження. Структурні одиниці інформації вхідних повідомлень описують у вигляді тексту або таблиці, в яких наводяться найменування структурної одиниці, позначення у формулах, точність числового значення (за необхідності), джерело інформації (документ, масив та ін.), ідентифікатор джерела інформації.

З четвертого питання подають математичний опис алгоритму розв’язання задачі та структурну схему алгоритму.

Приклад постановки задачі та алгоритму її автоматизованого розв’язання наведено у додатку 2.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]