Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Раздел_2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
9.33 Mб
Скачать

Країни-члени екосор на 2012 рік та строк закінчення їх повноважень

Країна

Строк повноважень минає 31 грудня

Країна

Строк повноважень минає 31 грудня

Австралія

2013 року

Лесото

2014 року

Аргентина

2012 року

Лівія

2014 року

Багамські Острови

2012 року

Малаві

2013 року

Бангладеш

2012 року

Мексика

2013 року

Білорусь

2014 року

Монголія

2012 року

Болгарія

2013 року

Нігерія

2014 року

Бразилія

2014 року

Нідерланди

2012 року

Буркина-фасо

2014 року

Нікарагуа

2013 року

Габон

2013 року

Пакистан

2013 року

Гана

2012 року

Республіка Корея

2013 року

Германія

2014 року

Російська Федерація

2013 року

Домініканська Республіка

2014 року

Руанда

2012 року

Єгипет

2012 року

Сальвадор

2014 року

Замбія

2012 року

Сенегал

2013 року

Індію

2014 року

Словаччина

2012 року

Індонезія

2014 року

Об'єднане Королівство Великобританії й Північної Ірландії

2013 року

Ірак

2012 року

США

2012 року

Ірландія

2014 року

Туреччина

2014 року

Іспанія

2014 року

Україна

2012 року

Італія

2012 року

Філіппіни

2012 року

Камерун

2013 року

Фінляндія

2013 року

Канада

2012 року

Франція

2014 року

Катар

2013 року

Швейцарія

2013 року

Китай

2013 року

Чилі

2012 року

Коморські Острови

2012 року

Еквадор

2013 року

Куба

2014 року

Ефіопія

2014 року

Латвія

2013 року

Японія

2014 року

Україну було обрано до складу ЕКОСОР на період 2002-2004 pp. та 2010-2012 рр. Раніше до складу Ради наша країна входила в 1946, 1977-1979, 1989-1991,та 1993-1995pp. Крім України Східноєвропейську регіональну групу в ЕКОСОР у 2003р. представляли Азербайджан, Грузія, Росія, Румунія та Угорщина.

Важливість цього органу засвідчує той факт, що на нього припадає майже 70 % всіх бюджетних ресурсів, а також персоналу ООН.

ЕКОСОР проводить щорічно дві сесії тривалістю в один місяць, почергово в Нью-Йорку та Женеві.

Протягом року робота ЕКОСОР проходить в ії допоміжних органах: комітетах, комісіях, спеціалізованих установах та інших органах.

Допоміжними органами ЕКОСОР є функціональні та регіональні комісії, а також постійні комітети та інші експертні органи.

Як один із шести головних органів ООН Економічна і Соціальна Рада має такі функції і повноваження:

— обговорює міжнародні економічні й соціальні проблеми глобального і міжгалузевого характеру і розробляє рекомендації щодо політики з цих проблем для країн-членів і для системи ООН;

— проводить дослідження, складає доповіді, розробляє рекомендації з міжнародних проблем в економічній і соціальній сферах Генеральній Асамблеї, членам Організації та зацікавленим спеціалізованим установам;

— заохочує держави до дотримання прав людини і основних свобод для всіх;

— скликає міжнародні конференції і розробляє для подання Генеральній Асамблеї проекти конвенцій з питань, що входять до її компетенції;

— веде переговори зі спеціалізованими установами відносно домовленостей, угод, що стосуються взаємовідносин цих установ з ООН;

— погоджує діяльність спеціалізованих установ через консультації з ними і надання рекомендацій;

— надає послуги і допомогу (за ухвалою Генеральної Асамблеї) членам ООН, а також спеціалізованим установам на прохання останніх;

— консультує відповідні неурядові організації з питань, які входять до її компетенції.

ЕКОСОР має розгалужену організаційну систему. До її складу входять дев'ять функціональних комісій, п'ять регіональних комісій, шість постійних комітетів. Крім того, сімнадцять спеціалізованих установ, пов'язаних з ООН спеціальними угодами про співробітництво і координацію, взаємодіють з нею і одна з одною через координуючий апарат ЕКОСОР. Це самостійні міжнародні організації, створені на основі міжурядових угод, які мають широку компетенцію і працюють у співробітництві з ООН. Спеціалізовані установи користуються самостійністю і мають повну юридичну правоспроможність. ЕКОСОР координує їхню діяльність.

Рис. 2.3 Допоміжні органи ЕКОСОР

Функціональними комісіями є Комісія соціального розвитку. Комісія з питань попередження злочинності та карного правосуддя, Статистична комісія, Комісія з прав людини, Комісія з питань наркотичних речовин, Комісія з питань народонаселення і розвитку, Комісія з питань науки і техніки в цілях розвитку, Комісія сталого розвитку, Комісія щодо статусу жінок.

Функціональні комісії охоплюють переважно соціальну сферу діяльності ЕКОСОР; принаймні, 6 з них (з 2-ї по 7-му) прямо займаються вирішенням актуальних соціальних проблем. Щодо Статистичної комісії, то її функція полягає в добірці й обробці величезного фактичного матеріалу з економічного й соціального становища всіх країн світу. Завдяки цій комісії людство має найточнішу й найповнішу інформацію про соціально-економічне становище будь-якого регіону, країни, окремих верств населення. Важлива роль належить Статистичній комісії в підготовці дослідів, доповідей з економічних, соціальних, екологічних проблем. Комісія з науки й техніки ставить перед собою завдання розповсюджувати інформацію про новітні відкриття в цій сфері та сприяти втіленню наукових досягнень і технологій у виробництво, особливо в країнах, що розвиваються. На підвищення економічного розвитку членів ООН, в першу чергу найбідніших країн, спрямована діяльність Комісії зі стійкого розвитку.

2.4 Регіональні комісії ООН

Регіональні комісії ЕКОСОР утворені для координації міжнародних економічних відносин на рівні регіонів. Серед них можна виділити:

1. Європейська економічна комісія (ЄЕК);

2. Економічна і соціальна комісія для Азії й Тихого океану (ЕСКАТО);

3. Економічна комісія для Латинської Америки і Карибського басейну (ЕКЛАК);

4. Економічна комісія для Африки (ЕKA);

5. Економічна й соціальна комісія для Західної Азії (ЕСКЗА).

2.4.1. Європейська економічна комісія (ЄЕК)

Європейська економічна комісія (ЄЕК) була утворена ще в 1947 році як тимчасовий орган ООН з економічного відродження Європи. В 1951 році Комісія була наділена повноваженнями здійснювати свою роботу на постійній основі.

Головна мета Комісії – аналіз економічної та соціальної ситуації, що утворюється на просторі Європи й Північної Америки. Для цього ЄЕК регулярно організує наради, практикуми, семінари, наукові поїздки. До участі в них залучаються міжнародні галузеві організації, фахівці, представ­ники ділових кіл. Програма цих заходів передбачає, обмін інформацією, розробку правил і стандартів, планування й виконання оперативних проектів. Пріоритетними напрямками діяльності ЄЕК є:

- навколишнє середовище;

- енергетика;

- транспорт;

- статистика;

- торгівля;

- економічний аналіз.

У складі ЄЕК – 56 держав-членів.

До складу її членів, поряд з європейськими країнами, входять також США і Канада. Ізраїль і азіатські республіки колишнього СРСР. Керівні органи ЄЕК містяться в Женеві.

ЄЕК відрізняється від інших чотирьох регіональних комісій тим, що це найстаріший регіональний орган ООН і тим, що об’єднує в основному промислово розвинуті країни.

В 90-х роках довкілля поступово виходить на одне з чільних місць в сфері інтересів ЄЕК. Для цього в її структурі утворені: Програма дій в галузі навколишнього середовища в Центральній і Східній Європі; Програма захисту навколишнього середовища в Європі; Загальноєвропейська стратегія з біологічної й ландшафтної різноманітності.

Кардинальні соціально-економічні й політичні зміни, що стали­ся в Центральній і Східній Європі, надали нового імпульсу й нових напрямків в діяльності ЄЕК. Для сприяння реформам в країнах з перехідною економікою в рамках ЄЕК розроблено План дій, в якому передбачено основні принципи діяльності й заходи щодо цієї групи країн. Для реалізації Плану утворена Координаційна група з оперативної діяльності. Вона організує конференції й наради з ак­туальних проблем реформування економіки. Зокрема, в 1997 р. під її егідою в Україні була проведена Робоча нарада з малих і середніх підприємств та їх ролі в міжнародній торгівлі. ЄЕК співпрацює як з установами ООН (ФАО, ЮНІДО, МВФ, МБРР) так і з багатьма урядовими і неурядовими міжнародними організаціями (ЄС, ЄАВТ, ОЕСР, СНД, ОЧЕС).

Зважаючи на економічні труднощі, що існують в країнах Центральної й Східної Європії, ЄЕК фінансує участь представників цих країн в нарадах, семінарах та поїздках.

За результатами обговорень ЄЕК готує рекомендації для ЕКОСОР. Структурно Комісія складається з десяти допоміжних органів — комітетів та інститутів, кожний з яких відає певною галуззю економіки (енергетика, транспорт, сільське господарство, торгівля, наука й техніка тощо).

Найважливіші й найцікавіші висновки економічного аналізу ЄЕК публікує в журналах: "Economic Survey of Europe" i "Economic Bulletin for Europe".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]