Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Імунна система (для студ) укр..doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
384 Кб
Скачать

Еозинофіли.

Еозинофіли – згідно з вислову Ройта це “двоюрідний брат” нейтрофілів. Тобто еозинофіли виконують функцію подібну нейтрофілам. Однак на відміну від нейтрофілів вони володіють меншою фагоцитарною активністю . Окрім того еозинофіли беруть ( на відміну від нейтрофілів ) участь в:

1. Знищенні гельмінтів, хламидій й інших внутрішньоклітинних збудників при допомогою С3 - системи комплементу й ІГ-Е.

2. Є свідком ( а не причиною) алергійних реакцій, тому що вони приймають участь в нейтралізації гістаміну і лейкотриенів В4 , С4, Д4, що виділяються при алергійних реакціях негайного типу. Ось чому при еозинофілії крові, насамперед потрібно подумати про гельмінти, ушкодження організму токсоплазмою, хламідіями, листеріями, лямбліями й іншими внутрішньоклітинними паразитами, а вже потім про алергію.

Еозинофіли утворяться також у кістковому мозку. Після дозрівання в кістковому мозку надходять у кров, де циркулюють близько 30 хвилин, а потім мігрують у тканину, де період їхнього півжиття становить близько 12 днів. Як і нейтрофіли, вони не повертаються в кров, а елімінуються через слизувату оболонку.

Базофіли.

Базофіли - найменша популяція гранулоцитів крові. Походять із кісткового мозку. Мають строк життя 10-12 днів. На своїй поверхні містять рецептори до константного фрагмента Ig -E, Ig - G, системи комплементу. На цитомембрані базофілів можуть адсорбуватися від 10 до 40 тис. антитіл Ig -E. Проникаючи в тканині базофіли здобуває властивості опасистої клітки. Базофіли й опасисті клітини ( по Ройту)- це “бомба”, начинена БАВ. Це фактор швидкого реагування. У тканинах перебуває в основному в підслизуватому шарі ЖКТ і дихальних шляхів. Його споконвічна захисна функція полягає в мобілізації імунної реакції в місці локалізації патогенну, шляхом взаємодії медіаторів , що синтезує базофіли чи опасиста клітина на імунокомпетентні клітини. Індуктором дегрануляції базофілів і опасистих клітин є - при неспецифічних механізмах захисту - токсини, полісахаридні оболонки бактерій, компоненти системи комплементу, а при специфічних – Ig - М , Ig - G , ЦИК. Після дегрануляції опасистої клітки не відбувається її загибель; а через деякий час вона відновлює свої функцію.

БАВ що виділяються в процесі дегрануляції опасистої клітини можна розділити на дві групи:

  1. Депоновані в гранулах і які виділяються негайно при її активації : гістамін, ФХН ( фактор хемотаксису нейтрофілов).

  2. Знову утворяться після стимуляції через декілька десятків хвилин.

Їх у свою чергу можна розділити на :

  • ліпідні (похідні арахидонової кислоти) - простогландини, тромбоксан-а, фактор активації тромбоцитів.

  • лейкотриєни (ЛТС-4, Д-4, Е-4, В-4), які підсилюють хемотаксис нейтрофілів, тромбоцитів, моноцитів і Т- кілерів; високомолекулярні білкові (цитокіни - ІЛ-4, ФНО й ін.).

Система мононуклеарних фагоцитів.

Система мононуклеарних фагоцитів одна із самих головних клітин, що бере участь в імунній відповіді - це моноцит і макрофаг.

Моноцити утворяться в кістковому мозку. З кісткового мозку частина моноцитів виходить у кров і там залишається (це циркулюючі фагоцити ), а інша частина розселяється в різних органах, перетворюючись у так названі резиденті макрофаги. У сполучній тканині вони називаються гістіоцитами, у легеневої - альвеолярними макрофагами, у кістках - остеоцитами, у печінці - Купферовськими клітинами, дендритні клітини селезінки та лімфатичних вузлів, клітини Лангерганса і так далі.

Макрофаги, завдяки своїм властивостям, займають центральне місце в захисті від бактеріальних, у тому числі й внутрішньоклітинних збудників, вірусних і пухлинних захворювань. Крім того, макрофаги видаляють із організму продукти зруйнованих клітин. Макрофаги синтезують лізосомальні ферменти, деякі білки сироватки крові, кисневі радикали і кислі гідролізати, простогландини, лейкотриіни, цитокіни (ІЛ-1, ІЛ-8, ІЛ-11, фактор некрозу пухлин та інші ), деякі компоненти системи комплементу, тромбоксани, ВАГ – фактор (який активує В-лімфоцити), колоніестимулуючий фактор (КЛС - підсилює продукцію стовбурними клітками всіх кровотворних кліток)і інші За допомогою цих факторів фагоцити здійснюють кооперацію імунних механізмів і знищують чужорідний матеріал. Макрофаги мають на своїй поверхні рецептори для Ig -G1, Ig -G3, С3-системи комплементу, НLA- системи.

Попередниками клітин Лангерганса, клітин мікроглії і других клітин здібних до процесингу (перетравлюванню) та презентації чужорідного матеріалу також являються моноцити.