Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Товарне виробництво.Товар і гроші.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
183.81 Кб
Скачать

8 Питання. Товарний фетишизм.

Фетиш – ідол, божество. Фетишизм – культ не наділених душею речей (фетишів).

Товарним фетишизмом Маркс назвав таке явище, коли певні суспільні відносини самих людей приймають в їх уявленні фантастичну форму відносин між речами. Товарний фетишизм – це обожнювання товару, грошовий фетишизм – обожнювання грошей.

Товарний фетишизм має об’єктивну і суб’єктивну сторони. Об’єктивна сторона полягає в уречевленні виробничих відносин в умовах товарного господарства – тільки через обмін, через прирівнювання речей підтверджується суспільна значимість труда окремих виробників. А від того, як складатимуться відношення речей, їх мінові пропорції, залежать долі виробників. Виробничі відносини між людьми в цій системі можуть проявлятись тільки через відносини речей.

Суб’єктивна сторона товарного фетишизму полягає в тому, що суспільну властивість речей – обмін, що зумовлений специфікою товарних виробничих відносин, – приписують природним властивостям, сутності речей.

Гроші в умовах товарного виробництва є засобом визнання суспільної значимості праці окремих товаровиробників, обмін всіх товарів на гроші – характерна риса товарних виробничих відносин на певному етапі їх розвитку. У свідомості людей це об’єктивне явище відображається в перетвореному вигляді: всезагальний обмін грошей на товари представляється природною властивістю грошей. Виробниче відношення, що представлене, уречевлене в грошах, видається за їх природну властивість.