Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТОТ-Лекції для ІІ курса.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
410.11 Кб
Скачать

Лекція 1. Предмет, об’єкти, методологія товарознавства

План лекції

  1. Предмет, мета і задачі товарознавства

  2. Зміст товарознавчих знань

  3. Структурно-логічна схема дисципліни «Теоретичні основи товарознавства»

4. Класифікація і характеристика споживчих властивостей товарів

1. Предмет, мета і задачі товарознавства

Товарознавство –це наукова дисципліна, що вивчає споживчі властивості товарів, їх класифікацію, стандартизацію, фактори, які формують якість товарів, умови зберігання якості, закономірності формування асортименту та його структуру.

Мета дисципліни –це вивчення теоретичних положень, які властиві всім товарам, незалежно від їх класів, підкласів й груп, набуття навичок застосування окремих методів товарознавства та визначення основних характеристик товарів, які зумовлюють їхню споживну цінність, а також їхні зміни на всіх етапах товаропросування.

Для досягнення мети при вивченні дисципліни повинні бути вирішені наступні задачі:

систематизування великої кількості товарів шляхом раціонального застосування методів класифікації та кодування;

вивчення властивостей та показників асортименту для аналізу асортиментної політики промислової або торгівельної організації;

визначення номенклатури споживчих властивостей та показників товарів;

оцінка якості товарів, в тому числі нових вітчизняних та імпортних;

виявлення градацій якості й дефектів товарів, причин їх виникнення та заходів по запобіганню реалізації неякісних товарів;

визначення кількісних характеристик одиничних екземплярів товарів і товарних партій;

забезпечення якості і кількості товарів на різних етапах їхнього технологічного циклу;

встановлення видів товарних втрат, причин їх виникнення та розробка заходів для їх запобігання або зниження;

інформаційне забезпечення товаропросування від виробника до споживача.

Об’єктом товарознавства є товар, що реалізовується.

Товар володіє двома властивостями: споживчою вартістю та споживчою цінністю.

Споживча вартість –це корисність товару, його можливість задовольняти потреби людини, безпосередньо як предмету споживання (хліб, одяг, взуття).

Споживча вартість виявляється лише у використанні чи споживанні товару. Користю для споживача може носити як матеріальний, так і духовний характер.

Споживча цінність –це комплекс споживчих властивостей товару, завдяки яким він може задовольняти ті чи інші потреби людини. Споживча цінність виявляється при обмінні, як мінова вартість, визначається кількістю труда, який є витраченим на його виробництво та виміряється робочим часом.

Споживчі властивості –це властивості, які зумовлюють здатність товару задовольняти потреби споживачів й проявляються в процесі споживання. Ці властивості необхідні конкретизації споживчої цінності товару.

Товар –це продукт праці, що виробляється для задоволення людських потреб, реалізується в результаті продажу або обміну. Товар –це єдність обмінної та споживчої цінностей.

Обмінна цінність характеризує товар з точки зору його обміну на інші речі в певних пропорціях. Грошовим вираженням обмінної вартості є ціна.

Об’єкти товарознавства – це продукти праці, які обертаються на ринку, тобто набувають форми товару й задовольняють особисті та суспільні потреби. Для того щоб товари могли задовольняти потреби людей, вони повинні мати корисність.

Метод товарознавства - це системний підхід до пізнання споживчої цінності товарі й вивчення закономірностей їх прояву та збереження. Найважливішим етапом товарознавства є вивчення якості товарів. Для цього необхідно: виявити всі корисні властивості товару, встановити найраціональніші засоби використання цього товару, вивчення можливостей зниження втрат при перевезенні, зберіганні та торгівлі.

Товарознавство вивчає: фізичні, хімічні біохімічні, естетичні, ергономічні та інші властивості товарів, та зміни цих властивостей, що можуть мати місце на всіх етапах товаропросування.