Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
книга з трудового права скан.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.75 Mб
Скачать

4. Порядок укладення трудового договору

1994 р. № 44. Згідно зі ст. 27 Закону України від 19 червня 2003 p. № 973-IV «Про фермерське господарство» з особами, залученими до роботи у господарстві, укладається трудовий договір (контракт) у пись­мовій формі, в якому визначаються строк договору, умови праці і від­починку (тривалість робочого дня, вихідні дні, щорічна оплачувана відпустка, форми оплати праці та її розміри, харчування тощо).

Письмові трудові договори укладаються у двох примірниках, кожен з яких підписується сторонами, має однакову юридичну силу і знахо­диться у кожної зі сторін договору. Перевага письмової форми полягає у тому, що всі умови трудового договору фіксуються в єдиному акті, обов'язковому для сторін. Письмова форма договору підвищує рівень гарантій сторін щодо реалізації його положень. Письмове оформлення трудових договорів осіб, які вже працюють, можливе тільки за їх зго­дою. Трудові договори працівників із фізичною особою-роботодавцем підлягають реєстрації в порядку, визначеному законодавством.

Особі, запрошеній на роботу в порядку переведення з іншого під­приємства, установи, організації за погодженням між керівниками підприємств, установ, організацій, не може бути відмовлено в укла­денні трудового договору.

У деяких галузях господарства за умовами допущення до роботи працівники зобов'язані пройти попередній медичний огляд. Так, від­повідно до ст. 21 Закону України від 6 квітня 2000 р. № 1645-ИІ «Про захист населення від інфекційних хвороб» проводяться обов'язкові попередні (до прийняття на роботу) та періодичні профілактичні ме­дичні огляди працівників окремих професій, виробництв та організа­цій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб. За пунктом 2.1 Правил безпеки в нафтогазодобувній промисловості України, затверджених наказом Держгірпомнагляду України від 6 травня 2008 р. № 95, до робіт на об'єктах нафтогазодобувної промисловості допускаються особи, що пройшли медичний огляд згідно з Порядком проведення медичних оглядів працівників певних категорій, затвердженим наказом Міністерства охорони здоров'я України від 21 травня 2007 р. № 246.

Обов'язковий попередній медичний огляд проводиться для праців­ників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небез­печними умовами праці або таких, де є потреба у професійному до­борі, та щорічно для осіб віком до 21 року. Попередній медичний огляд проводиться під час прийняття на роботу з метою: а) визначення стану

193

Розділ 7. Трудовий договір

здоров'я працівника і реєстрації вихідних об'єктивних показників здоров'я та можливості виконання без погіршення стану здоров'я про­фесійних обов'язків в умовах дії конкретних шкідливих і небезпечних чинників виробничого середовища та трудового процесу; б) виявлення професійних захворювань (отруєнь), що виникли раніше при роботі на попередніх виробництвах, та попередження виробничо зумовлених і професійних захворювань (отруєнь). Медичні огляди проводяться відповідними закладами охорони здоров'я, працівники яких несуть відповідальність згідно із законодавством за відповідність медичного висновку фактичному стану здоров'я працівника. Під час прийняття на роботу роботодавець повинен видати направлення на обов'язковий попередній медичний огляд працівника. Роботодавець за рахунок влас­них коштів забезпечує організацію проведення медичних оглядів, ви­трати на поглиблене медичне обстеження працівника з підозрою на професійні та виробничо зумовлені захворювання та їх медичну реа­білітацію, диспансеризацію працівників груп ризику розвитку про­фесійних захворювань. Порядок проведення медичних оглядів визна­чається спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі охорони здоров'я.

З метою встановлення придатності особи до виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби) з особливими вимогами до стану її психічного здоров'я вона підлягає обов'язковому попередньо­му та періодичним психіатричним оглядам. Порядок проведення обов'язкових оглядів і перелік медичних психіатричних протипоказань щодо виконання окремих видів діяльності (робіт, професій, служби) затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 27 вересня 2000 р. № 1465. Такі огляди проводяться за програмою, яка передбачає обов'язкове та у разі потреби додаткове обстеження. Під час проведен­ня обов'язкових психіатричних оглядів ураховуються відомості про звернення до психоневрологічних закладів за психіатричною допо­могою. У разі виявлення в особи ознак психічного захворювання (роз­ладу), яке є протипоказанням для виконання окремих видів діяльності, або якщо вона страждала на тяжкий психічний розлад у минулому (не менш як п'ять років тому), а також у разі незгоди особи з результатами психіатричного огляду вона повинна пройти додаткове психіатричне обстеження амбулаторно або в умовах стаціонару. Рішення про наяв­ність психіатричних протипоказань для виконання окремих видів ді­яльності після додаткового психіатричного обстеження приймається лікарсько-консультативною комісією. Після проведення психіатричних

194

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]