Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
технології роботи організаційних психологів.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
6.82 Mб
Скачать

1. Як довго Ви займаєтесь підприємницькою діяльністю?

1.01 — менше 3 років

1.02 — 3-5 років

1.03 - 5-Ю років

1.04 — понад 10 років

2. До якої міри Вам подобається ваша підприємницька діяльність?

2.01 — дуже подобається

2.02 — скоріше так, ніж ні

2.03 — важко відповісти

2.04 — скоріше ні, ніж так

2.05 — дуже не подобається

3. Якщо Ваша діяльність вам подобається, то зазначте, будь ласка, чому саме: __________________________________________________________________________

А. Якщо Ваша діяльність вам не подобається, то зазначте, будь ласка, чому саме:_________________________________________________________________________

А тепер поговоримо про те, що лежить в основі Вашої підприємницької діяльності, а також про те, що означає для Вас бути конкурентоздатним підприємцем.

5. Зазначте, будь ласка, що спонукає Вас займатися підприємницькою діяльністю? (Можна вибрати кілька варіантів відповідей). 5.1.

5.1.01 — бажання мати власну «справу»

5.1.02 — бажання реалізувати нову «ідею»

327

328

329

330

331

332

333

334

9.3. Комплекс активних методів і форм психологічної підготовки

підприємців до підвищення ефективності підприємницької діяльності (корекційно-розвивальний компонент технології)

Успіх розвитку сучасної української ринкової економіки значною мірою залежить від діяльності підприємців. Для ведення успішної діяльності в умовах швидкого темпу розвитку суспільства та конкуренції підприємцю потрібно постійно підвищувати свій професійний рівень. Економічна освіта та залучення до співпраці організаційних психологів можуть сприяти, па думку авторів, підвищенню ефективності діяльності підприємців.

Розроблений авторами комплекс активних методів та форм навчання призначений для проведення семінару-тренінгу «Психологія підприємництва», який може бути використаний організаційними психологами, іцо працюють з підприємцями, з метою підвищення їх професійного рівня та ефективності їх підприємницької діяльності.

Комплекс має три тематичні блоки, ознайомлення з якими дасть можливість учасникам занять набути теоретичні знання щодо психологічних аспектів підприємницької діяльності та навчитися застосовувати їх в реальній практиці господарювання. Загальна структура семіпару-тренінгу — 8 тем, загальний обсяг — 32 академічні години (по 4 години кожна тема).

Семінар-треиінг може проводитися комплексно за всіма темами, або «локально» — за окремими розділами (темами), залежно від потреб підприємців та особливостей діяльності самих організаційних психологів. Щодо організаційних форм проведення, то цс може бути так званий «ударний» семшар-треиіпг, який проводиться протягом 4 днів (по 8 годин щодня), а також більш «спокійний» семінар-тренінг, який може мати дещо розмірену форму проведення (один раз на місяць, по 6-8 годин протягом 5-6 місяців).

У рамках курсів підвищення фахового рівня підприємців, які можуть бути організовані, наприклад, при ■ громадсько-професійних організаціях підприємців, психологи ж відпрацьовують цей комплекс цілісно. У рамках індивідуальної роботи організаційного психолога з конкретною підприємницькою організацією або конкретним підприємцем можна застосовувати окремі елементи комплексу для вирішення чітко означених проблем, що постали перед організацією або підприємцем.

У процесі впровадження комплексу, окрім наведених нижче, додатково можуть використовуватися як організаційно-спрямовуючі, так і змістовно-смислові інтерактивні техніки, про які йшлося у розділі 6 частини 1.

Семінар-тренінг «ПСИХОЛОГІЯ ПІДПРИЄМНИЦТВА»

Розділ 1.

Психологія підприємництва як наука. Сутність феномена підприємництва

Вступ до семінару-тренінгу

З метою вивчення запитів та емоційного стану учасників заняття організаційні психологи на початку семінару-тренінгу можуть використати техніку вивчення

335

(див. розділ 6 частина 1). Для цього вони використовують анонімне опитування учасників заняття за наступними питаннями:

• «Чому ви хочете навчитися в процесі курсу (конкретного заняття)?»

• «Яких конкретних умінь та навичок ви хочете набути?»

• «Який у вас зараз емоційний стан?»

Індивідуальні відповіді учасп.пив заняття, представлені на окремих аркушах, можуть вивішуватися па дошці (спеціальному стенді) з подальшим груповим аналізом та обговоренням. Це дає можливість створити «груповий портрет» учасників заняття, а також уточнити основну мсту й завдання есміпару-трепіигу.

Доцільним буде також обговорити правила групової роботи і загальну структуру семінару-треніигу.

Короткий зміст кожної теми есміпару-треиінгу наведено нижче.