Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gromvent%201.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
5.73 Mб
Скачать

3.4 Побудова вентиляційного процесу на -діаграмі

Оскільки прийняті витрати повітря більші, ніж необхідно за розрахунками на видалення вологи, то вологість у помешканні встановиться нижче граничнодопустимої. Знайти відносну вологість зони, що обслуговується, і верхньої зони простіше, побудувавши вентиляційний процес на -діаграмі [7, с.26], [10, с.22] або [11, с.104] чи у додатку А методичних указівок.

Робиться це для розрахункового режиму в теплий період так (рис. 1 а):

1) наносять на діаграму точку зовнішнього повітря З. Оскільки влітку припливне повітря тепловологісного оброблення, звичайно, не проходить, ця точка буде одночасно й точкою припливного повітря;

2) обчислюється тепловологісне відношення

, (12)

де і - відповідно повні та явні теплонадлишки, кДж/год;

-вологонадходження, г/год;

3) за допомогою кутового масштабу -діаграми через точку З проводиться пряма з кутовим коефіцієнтом ; вона і буде лінією вентиляційного процесу;

4) на перетині лінії процесу з ізотермою робочої зони відзначається стан повітря робочої зони (ВН), а на перетині з ізотермою верхньої зони - точка верхньої зони (ВЗ). Шукана вологість знаходиться з -діаграми.

Приклад 7. Побудувати на -діаграмі розрахунковий вентиляційний процес у теплий період року для помешкання, розглянутого в прикладах 1-6.

Рішення. На діаграмі наносимо точку зовнішнього повітря З, що має температуру 24,5°С і ентальпію 53,6 кДж/кг (див. приклад 4). Обчислюємо тепловологісне відношення

кДж/год.

Проводимо через точку З пряму з кутовим коефіцієнтом 5,24 та відзначаємо точку перетину цієї прямої з ізотермою 24,5°С, одержуючи точку В, і з ізотермою 29,5°С, отримуючи точку ВЗ. Відносна вологість для точки В становить 55%, а для точки ВЗ -52%.

Для холодного періоду року побудова процесу зміни стану повітря з рециркуляцією і без рециркуляції внутрішнього повітря наведена на рисунку 1 б.

Рисунок 1 - Побудова вентиляційного процесу на -діаграмі:

а - для теплого періоду року; б - для холодного періоду року (без рециркуляції); в – для холодного періоду року (з рециркуляцією повітря)

3.5 Баланс припливу та витяжки по поверхах і по будівлі в цілому

Помешкання, для яких повітрообмін визначався розрахунком, також повинні бути записані в таблицю форми 1. Для приміщення, де повітрообмін обчислюється розрахунком, необхідно вказати його для холодного періоду року.

Після того як у таблицю будуть занесені всі помешкання, що вентилюються, потрібно додати повітрообмін по кожному поверху та по будинку в цілому, окремо по припливу й витяжці. Перевищення витяжки над припливом не повинне створювати підсмоктування зовнішнього повітря більше півкратного, інакше в холодний період будинок буде переохолоджуватися зовнішнім повітрям, що підсмоктується. Тому при значному дисбалансі необхідно передбачити додаткову подачу припливного повітря в коридори або інші приміщення без шкідливих виділень, звідки це повітря могло б розподілятися в приміщення з переваженням витяжки.

Цю додаткову кількість повітря також слід записати до таблиці 1 і включити в результат по припливному повітрю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]