Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод вказ до вивчен дисц Електротехніка.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
450.05 Кб
Скачать

6. Вимоги до оформлення контрольної роботи.

Для успішного виконання контрольної роботи слід знати відповідні розділи дисципліни, розібрати розв‘язання типових задач, повторити відповідні розділи математики та фізики.

Контрольну роботу виконують відповідно до свого варіанту, оформляючи її на одній стороні аркуша формату А4 або у зошиті.

Варіант контрольної роботи приймається за двома останніми цифрами індивідуального шифру студента, яким є номер залікової книжки.

На обкладинці контрольної роботи повинні бути чітко позначені: номер контрольної роботи, назва дисципліни, прізвище, ім'я та по батькові студента (повністю), назва факультету, спеціальності на навчального шифру, дата відправлення роботи, повна поштова адреса.

Студенти виконують контрольну роботу, яка складається із декількох задач. Умови задач для виконання контрольної роботи з необхідними поясненнями та прикладами їх рішення надані у двох окремих виданнях відповідно “Електричні та магнітні кола ”([15], виконуються усі 4 задачі) і "Електрообладнання та електропостачання" ([16], виконуються 1, 2 та 3 задачі).

Розв‘язання задач має бути виконано в певній послідовності, теоретично обґрунтоване і супроводжуватись пояснювальним текстом.

Умову задачі необхідно переписати з числовими даними, накреслити ескіз схеми (рисунок) і вказати на ньому всі відомі величини та необхідні для розрахунку. Далі необхідно намітити хід розв'язування і визначити ті допущення, які можуть бути покладені в його основу, а потім вже робити розрахунки, причому необхідні обчислення спочатку слід виконати в загальному вигляді, позначаючи всі дані і шукані величини буквами, після чого замість буквених позначень підставити їх числові значення і знайти результат.

Розв'язування повинно супроводжувати короткими і грамотними (без скорочення слів) поясненнями та кресленнями, на яких всі величини, необхідні для розрахунків, повинні мати числові значення. Потрібно уникати багатослівних пояснень та переказу підручника: мова техніки - формули і креслення.

Зокрема у пояснювальному тексті необхідно називати закони, на основі яких були складені рівняння, суть перетворень в схемах та формулах, послідовність дій, коментувати отримані результати у вигляді висновків чи прийнятих рішень тощо. Текст, формули і числові викладки слід писати чітко й акуратно, використовуючи загальноприйняті позначення та символи. При користуванні формулами, відсутніми в підручнику, необхідно коротко і точно вказати джерело (автора, видання, номер сторінки або формули), а також одиниці всіх величин. Не слід обчислювати велику кількість значущих цифр, обчислення мають відповідати необхідній точності і взяті за стандартами або нормалями.

Використовуючи довідникові дані тощо, необхідно вказувати використану літературу, посилаючись на сторінки і таблиці, звідки вони взяті.

Для уникнення помилок у числових розрахунках всі значення величин потрібно підставляти в формули в одиницях міжнародної системи одиниць СІ: основних (див. додаток 1) та похідних, які мають окрему назву (див. додаток 2). Усі кратні та дольні одиниці, що використовуються при розрахунках, слід переводити в основні (похідні), наприклад: 1мкФ =10-6 Ф, 1 мГн = 10-3 Гн.

Електричні схеми потрібно зображувати відповідно до чинних стандартів з дотриманням умовних зображень елементів електричного кола (див. додаток 3), графіки та векторні діаграми – виконувати на окремих аркушах та подавати в кінці задачі.

З метою зменшення витрат часу на розрахунки, доцільно використовувати ЕОМ або програмовані мікрокалькулятори. Наводити алгоритми програмованих рішень не потрібно.

Допускається виконання контрольних робіт у друкованому виді з використанням комп’ютерних програм MathCAD, Excel, AutoCAD тощо. У даному разі, після перевірки та виправлення зауважень викладачеві здається також електронна версія контрольної роботи. Ксероксні копії контрольних робіт до розгляду не приймаються.

В кінці контрольної роботи студент повинен поставити дату і підпис.

Термін здачі роботи на кафедру визначається графіком навчального процесу, але не пізніше, ніж за два тижні до початку екзаменаційної сесії. Роботи, що не відповідають наведеним вище вимогам та здані пізніше вказаного терміну, до розгляду НЕ ПРИЙМАЮТЬСЯ.