Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МетВказМехЧ.2-Трансформатори.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.45 Mб
Скачать

3 . Підготовка до виконання роботи.

3.1. Ознайомтеся з розташуванням на панелі лабораторного стола затискачів вимикача QF джерела напруги (клеми А, В, С і N) та трифазного трансформатора. Перевірте дієздатність приєднувальних затискачів і запам’ятайте положення «Ввімкнено» і «Вимкнено» на вимикачі QF.

3.2. Виберіть необхідні для дослідів прилади, визначте їх тип, систему, номінали шкал, клас точності та встановіть їх відповідність вимогам, вказаним в описі установки. Заповніть таблицю приладів (табл. 9.1). Зверніть увагу на розміщення на панелі фозометра генераторних (позначені зірками) і навантажувальних затискачів «І» та “U” його обмоток.

4. Хід виконання роботи

4.1. За величиною перерізу провідників розділіть виводи трифазного трансформатора на три пари провідників, що належать обмоткам ВН (тонші провода) і три пари провідників, що належать обмоткам НН (товстіші провода).

Таблиця 9.1

Характеристика електровимірювальних приладів

(приклад)

Назва

приладу

Марка

Система

Клас

точності

Межа

вимірювання

Ціна

поділки

Заводський

номер

Вольтметр

Э545

Електромагнітна

0,5

0-150-300

2 В/под.

№…….

Вольтметр

Э545

Електромагнітна

0,5

0-150-300

2 В/под.

№…….

Вольтметр

Э545

Електромагнітна

0,5

0-150-300

2 В/под.

№…….

Амперметр

Э519

Електромагнітна

0,5

0-2,5-5

0,025 А/под.

№…….

Фазометр

Д535

Електродинамічна

0,2

0-75-150-300 В

0-2,5-5 А

5 Вт/под.

№…….

4.2. Зберіть електричну схему так, як показано за рис.9.8. Приєднайте сигнальну лампу до джерела зниженої напруги (до 127 В) і визначте описаним вище методом «продзвонювання» для кожної з трьох пар виводів затискачі, що належать одній і тій самій обмотці.

4.3. Проведіть розподіл обмоток на відповідні фази. Для цього зберіть електричну схему, показану на рис. 9.9, для будь з якої із обмоток ВН, ввімкніть в мережу змінного струму низької напруги (до 127 В) і виміряйте напругу на всіх трьох обмотках НН. Обмотка НН з найбільшою напругою належить до тієї самої фази, що й обмотка ВН, яка ввімкнена в мережу, і ці обмотки розміщені на одному стержні. Тому що тільки у даному разі обмотка НН перетинається найбільшим магнітнім потоком в тристержневому осерді трансформатора.

Розділення по фазах інших обмоток ВН і НН трансформатора виконують аналогічно.

4.4. Розмітьте початки й кінці фаз обмотки ВН трансформатора. Для цього довільно розмітьте виводи однієї обмотки, наприклад А – X. Для перевірки правильності попередньо розмічених виводів В - Y другої довільно вибраної фази з’єднайте ці дві обмотки послідовно, а до вільної обмотки приєднайте вольтметр так, як показано на рис.9.10 а, і ввімкніть через повітряний автомат схему у мережу зниженої напруги (127 В). Якщо після вмикання вольтметр покаже напругу U > 0, то ЕРС обмоток А-Х і В-Y діють узгоджено. Якщо вольтметр покаже нуль, то ЕРС обмоток діють зустрічно, тобто кінець X обмотки А-Х з’єднаний з кінцем Y обмотки В-Y. У такому разі на клемній панелі (щитку трансформатора) провідники, які йдуть до клем В-Y, необхідно поміняти місцями. Вимкнувши автомат, зробіть це і повторіть дослід знову.

Аналогічним способом, з’єднавши обмотку В-Y послідовно з обмоткою С-Z і ввімкнувши вольтметр до обмотки А-Х (рис.9.10, б), визначте початок і кінець обмотки С-Z.

4.5 Розмітьте початки і кінці фаз обмотки НН трифазного трансформатора. Для цього довільно позначте виводи а-х обмотки НН фази А, послідовно з’єднайте між собою обидві обмотки фази, а до виводів приєднайте вольтметр так, як показано на рис. 9.11. Ввімкніть обмотку ВН через повітряний автомат у мережу змінного струму зниженої напруги (127 В або 36 В) та виміряйте сумарну напругу обох обмоток. При правильній розмітці виводів а-х (узгоджений напрям Е1, і Е2) вольтметр покаже U > Uмережі. При неправильний розмітці Е1, і Е2 будуть діяти зустрічно і покази вольтметра будуть U < Uмережі. У цьому випадку провідники, приєднані до виводів а-х, треба поміняти місцями. Аналогічно визначають початки і кінці інших двох обмоток НН, тобто b-y i c-z.

4.6. За допомогою перемичок з’єднайте затискачі на щитку трансформатора за схемою «зірка – зірка» так, як показано на рис.9.13. З’єднайте послідовно між собою струмову обмотку фазометра P, амперметр PA та повзунковий реостат RR. Вільні кінці отриманого кола приєднайте до початків двох фаз (наприклад а та b) обмоток НН. Обмотку напруги фазометра приєднайте до однойменних затискачів обмоток ВН. До затискачів вольтметра РV приєднайте щупи ХР1 та ХР2. Перевірте зібрану схему і з дозволу викладача ввімкніть її через повітряний вимикач (автомат) QF у мережу змінного струму напругою 220 В. З допомогою реостата RR встановіть у струмовому колі фазометра струм, менший ніж номінальний струм фазометра.

Зверніть увагу, що при правильно зібраній схемі при такому увімкнені, стуми паралельної і послідовної обмоток фазометра збігаються за фазою з однойменними лінійними напругами, відповідно, обмоток ВН та НН трансформатора, прилад відразу показує кут зсуву фаз між комплексами цих напруг – у даному разі  = 0.

Далі, доторкаючись щупами ХР1 та ХР2 вольтметра РV до відповідних затискачів, по-черзі виміряйте фазні UА, UB, UC, Uа, Ub, Uc та лінійні UАВ, UBC, UCА, Uab, Ubc, Uca напруги відповідно з боку ВН і НН. Результати вимірювань запишіть у табл.9.2. Вимкніть автомат QF.

Таблиця 9.2.

Результати визначення групи з'єднання обмоток трифазного

трансформатора методом фазометра

Група з'єднання стандартна

kл, паспортний

Покази приладів

Дані розрахунків

ВН

НН

kф

kл

група з'єднання

фазні напруги, В

лінійні напруги, В

фазні напруги, В

лінійні напруги, В

UA

UB

UC

UAB

UBC

UCA

Ua

Ub

Uc

Uab

Ubc

Uca

Y/Y - 0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Y/ - 11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.7. За допомогою перемичок з’єднайте затискачі на щитку трансформатора за схемою «зірка – трикутник» так, як показано на рис.9.14. Після перевірки схеми та з дозволу викладача ввімкніть її через автомат QF у мережу змінного струму напругою 220 В і реостатом RR встановіть у струмовому колі фазометра струм, менший, ніж номінальний струм фазометра. Зверніть увагу, що у даному разі фазометр повинен показувати кут  = 330о. Далі проведіть дослід аналогічно п.4.6.

4.8. За допомогою перемичок з’єднайте затискачі на щитку трансформатора за схемою «зірка – зірка» так, як показано на рис.9.15. За допомогою перемички з’єднайте між собою затискачі, наприклад А та а. Приєднайте вольтметр РV1 до початків обмоток А і В з боку ВН трансформатора. Інший вольтметр РV2 обладнайте щупами ХР1 та ХР2. Ввімкніть автомат QF і по черзі вольтметром РV2 виміряйте лінійні напруги UBC, UCА, а також напруги між його вільними виводами UbВ, UBC, UcC, UcВ. (напругу UАВ показує вольтметр РV1). Результати вимірювань запишіть у табл.9.3. Вимкніть вимикач QF.

4.9. За допомогою перемичок з’єднайте затискачі на щитку трансформатора за схемою «зірка – трикутник» так, як показано на рис.9.16. Далі дослід проведіть аналогічно п.4.8.