Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота 11.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
239.1 Кб
Скачать

Лабораторна робота 11 Налагодження віддаленого з'єднання із сервером

1.ТЕОРІЯ

1.1.Загальні відомості

1.2.MNP- протоколи

1.3. Протокол V90

1.4. Режими MNP-модемів

1.5. Внутрішні і зовнішні модеми

1.6. Марки модемів

2. ХІД РОБОТИ

3. КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ

4. Додаток

1.Теорія

1.1.Загальні відомості

В 80-х роках американська фірма Hayes випустила перший модем для комп'ютера IBM PC. Звичайно ж телефонні лінії розроблялися для передачі на відстань тільки звуків людського голосу. Взагалі кажучи, природні звуки характеризуються тональністю і інтенсивністю, які безперервно змінюються. Для передачі по телефонній лінії вони перетворюються в електричний сигнал з частотою і силою струму, що безперервно і відповідно змінюється. Такий сигнал називається аналоговим.

Комп'ютер же на відміну від модему розуміє тільки цифровий сигнал, тобто струм тільки двох рівнів. Кожний з них позначає одне з двох зрозумілих комп'ютеру значень - логічні “0” і “1”. Щоб передати цифровий сигнал по телефонній лінії, йому потрібно надати прийнятний для неї аналоговий вигляд.

Саме цією роботою займається модем. Так само він виконує зворотну процедуру, тобто переводить аналоговий сигнал в зрозумілий комп'ютеру цифровий. Слово “модем” - походить від скорочення двох термінів: Модулятор/Демодулятор. Модем організовує місток між цифровим сигналом, який видає комп'ютер і аналоговим сигналом, який, як було сказано вище розуміє телефонна лінія.

При передачі даних з комп'ютера в модем, перший видає послідовність нулів і одиниць, а останній перетворює їх в аналоговий сигнал. Потім дані відсилаються в телефонну лінію, і їх приймає модем, що стоїть на іншому кінці дроту. Коли модем приймає дані, то він фільтрує корисну інформацію від шумів в лінії. Для цього існують спеціальні протоколи корекції помилок. Самий просунутий з них - MNP10. Окрім цього існують MNP1, MNP2, MNP3, MNP4, MNP5, MNP7. В даний час понад усе поширений MNP5, оскільки MNP7 і MNP10 встановлюються на спеціальних модемах, які працюють за виділеними лініями, наприклад, в глобальній мережі Internet. Після того, як модем відділив корисну інформацію від шумів в лінії він відбирає дані, які прийняв, від службової інформації. Так відбувається обмін даними при з'єднанні на протоколі Zmodem, Sealink, Ymodem і багатьох інших однонаправлених протоколах.

Звичайно, обидва комп'ютер можуть одночасно приймати і посилати дані. Тому що вони використовують певні угоди про частоти, різні для вхідних і вихідних сигналів.. Для цього існують спеціальні двонаправлені протоколи. Наприклад Bimodem, Puma, Janus, Zedzap.

1.2. MNP- протоколи

MNP (Microsoft Network Protocols) - серія найпоширеніших апаратних протоколів, вперше реалізована на модемах фірми Microsoft. Ці протоколи забезпечують автоматичну корекцію помилок і компресію даних, які передаються. Зараз відомо 10 протоколів:

MNP1. Протокол корекції помилок, що використовує асинхронний напівдуплексний метод передачі даних. Це найпростіший з протоколів MNP.

MNP2. Протокол корекції помилок, що використовує асинхронний дуплексний метод передачі даних.

MNP3. Протокол корекції помилок, що використовує синхронний дуплексний метод передачі даних між модемами (інтерфейс модем - комп'ютер залишається асинхронним). Оскільки при асинхронній передачі використовується десять біт на байт - вісім біт даних, стартовий біт і стоповий біт, а при синхронній тільки вісім, то в цьому криється можливість прискорити обмін даними на 20%.

MNP4. Протокол, що використовує синхронний метод передачі, забезпечує оптимізацію фази даних, яка дещо покращує неефективність протоколів MNP2 і MNP3. Крім того, при зміні числа помилок на лінії відповідно міняється і розмір блоків передаваних даних. При збільшенні числа помилок розмір блоків зменшується, збільшуючи вірогідність успішного проходження окремих блоків. Ефективність цього методу складає близько 20% в порівнянні з простою передачею даних.

MNP5. Додатково до методів MNP4, MNP5 часто використовує простий метод стиснення інформації, яка передається. Символи, які часто зустрічаються в передаваному блоці, кодуються ланцюжками бітів меншої довжини, ніж символи, що рідко зустрічаються. Додатково кодуються довгі ланцюжки однакових символів. Звичайно при цьому текстові файли стискаються до 35% своєї початкової довжини. Разом з 20% MNP4 це дає підвищення ефективності до 50%. Відмітимо, що якщо ви передаєте вже стислі файли, а в більшості це так і є, додаткового збільшення ефективності за рахунок стиснення даних модемом не відбувається.

MNP6. Додатково до методів протоколу MNP5 протокол MNP6 автоматично перемикається між дуплексним і напівдуплексним методами передачі залежно від типу інформації. Протокол MNP6 також забезпечує сумісність з протоколом V.29.

MNP7. В порівнянні з ранніми протоколами використовує більш ефективний метод стиснення даних.

MNP9. Використовує протокол V.32 і відповідний метод роботи, що забезпечує сумісність з низькошвидкісними модемами.

MNP10. Призначений для забезпечення зв'язку на сильно зашумлених лініях, таких, як міжміських лініях, сільських лініях. Це досягається за допомогою наступних методів:

- багатократного повторення спроби встановити зв'язок

- зміни розміру пакетів відповідно до зміни рівня перешкод на лінії

- динамічної зміни швидкості передачі відповідно до рівня перешкод лінії

Всі протоколи MNP сумісні між собою від низу до верху. При встановленні зв'язку відбувається установка щонайвищого можливого рівня MNP-протоколу. Якщо ж один з модемів, що зв'язуються, не підтримує протокол MNP, то MNP-модем працює без MNP-протоколу.