Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота 11.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
239.1 Кб
Скачать

1.3. Протокол v90

Технологія V.90 дає можливість модемам приймати дані на швидкості до 56 Кбіт/с на звичайних комутованих лініях. V.90 обходить теоретичні обмеження накладені на стандартні, аналогові модеми, використовуючи цифрові канали, які більшість провайдерів Інтернету використовує при підключенні до телефонних мереж.

Звичайно, єдина аналогова частина телефонної мережі - той шматок мідного кабелю, що сполучає ваш будинок і центральне відділення телефонної компанії. За останні два десятиріччя телефонні компанії проводили заміну аналогових частин їх ліній на цифрові канали. Але найбільш складно було поміняти невелику ділянку мережі від вашого будинку до телефонної компанії . Він швидше за все не зазнаватиме змін у кращу сторону ще декілька років.

Все, що потрібне для переобладнання модемів - програмний апгрейд (якщо такий передбачений). Програмною модернізацією, можна перетворити аналоговий US Robotics Courier V.Everything на V.90 аналоговий модем.

Як уже було відзначено, дані від цифрового V.90 модему посилаються по телефонній мережі у вигляді двійкових кодів. Але, щоб задовольнити умові x2 цифровий V.90 модем передає дані (8 біт кожного разу) клієнтському аналого-цифровому конвертору з тією ж частотою, що і телефонна мережа (8000 гц). Це означає, що символьна швидкість модему (Symbol Rate) повинна бути рівна частоті телефонної мережі.

У процесі встановлення з'єднання, V.90 модеми випробовують телефонну лінію на предмет знаходження низхідних аналого-цифрових перетворювачів. Якщо модем знаходить їх, він далі проводить з'єднання на протоколі V.34. Аналогічна ситуація відбувається в тому випадку, якщо модем на іншому кінці лінії не є V.90 модемом.

Задача клієнтського модему полягає в пізнанні 256 потенційних сигналів і відновлення 8000 PCM кодів у секунду. Якби йому це вдалося, швидкість від серверу до клієнта складала б 64 кбіт/c (8000х8 біт у кожному коді). Але, як з'ясувалося, декілька проблем заважають використовуванню такої швидкості.

По-перше, не дивлячись на те, що проблема шуму квантування більш не стоїть, другий набагато менший шум від цифро-аналогового перетворювача все-таки відбувається. Крім того, цей шум чиниться устаткуванням на вашій станції АТС (від якої йдуть кабелі до вашого будинку). Сам по собі шум виникає через деякі нелінійні спотворення і взаємні наведення.

По-друге, мережні цифро-аналогові перетворювачі не є лінійними конвертерами, а слідують деякому конвертуючому закону. В результаті, коди PCM визначаючі малі сигнали і проводять в цифро-аналоговому устаткуванні, тоді як коди з указівкою на великі за потужністю сигнали викликають при перетворенні.

Ці дві проблеми роблять практично неможливим використовування всіх 256 дискретних кодів, оскільки відповідний вихід від цифро-аналогового перетворювача малих сигналів дуже близький до нуля і втрачається на фоні хай навіть малого шуму. Таким чином, V.90 кодувальник використовує декілька варіантів 256 кодів які видаляють сигнали, найближчі до шуму. Наприклад, для передачі даних на швидкості 56 кбіт/c використовуються 128-рівневі коди. Використовування меншого числа рівнів дозволяє стабілізувати передачу даних, але на меншій швидкості.