Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
філософія культури коноваленко окончат вариант.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
323.07 Кб
Скачать

Філософія культури

План

1.Поняття культури. Головні філософські підходи до аналізу культури.

2.Стуктура та соціальні функції культури.

3. Культура як спосіб буття людини. Людина як творець та творіння культури

4. Конкретно-історичні типи існування культури. Спадкоємність у розвитку культури.

5. Національне та загальнолюдське в культурі. Феномен субкультури та контркультури.

6. Взаємозвязок культури і цивілізації.

7.Проблеми сучасної культури

1.Поняття культури. Головні філософські підходи до аналізу культури.

Людство існує не лише в певних природних умовах, але й у куль­турному середовищі, яке створене ним самим. Культура - фундамент людського життя. Вона виникла і розвивається разом з людиною, втілюючи в ній те, що якісно відрізняє її від всіх інших живих істот і природи в цілому.

Феномен культури, ос­кільки він має багато граней і компонентів, вивчається різними нау­ками. Цілісне, інтегральне його розуміння дається філософією.

Різноманітність виявів людського духу, життєвих і практичних установок, проривів у новий вимір історичного буття зумовила різноманітні індивідуальні форми культури, що пронизують усі сфери суспільства. Доповнює їх інтенсивне взаємопроникнення культур, підвищення їх ролі в житті людей. Культура стає формою буття і спілкування людей минулого, сьогодення і майбутнього, самодетермінації (са­мообмеження) індивіда, засобом вільного вибору і зміни влас­ної долі.

Диференційовані форми культур народів планети охоплю­ють незліченну кількість творчих сил і станів, зовнішніх і вну­трішніх виявів життя. Осягнути їх, об'єднати в цілісність неможливо. Водночас людям необхідна єдність переконань, оскільки будь-яка культурна праця є творчістю життя, що не завжди актуально усвідомлюється. Адже всі культурні функції тісно пов'язані зі своїм змістом, а їх носії нерідко знають про них лише те особливе, що вирізняє кожну з них. Однак цінність їх дається лише в єдності системи, яку забезпе­чує єдність культурної свідомості, світогляду. Щоб набути, усві­домити таку єдність, необхідно осягнути сутність функцій, які репрезентують те спільне, що є в усіх конкретних культурних діяннях, яким би не був їхній зміст. Досяга­ється це тільки на рівні філософського мислення, зокрема в царині філософії культури (термін запровадив А. Мюллер). Філософія культури — філософське знання про сутнісні засади культури, закономірності та перспективи її розвитку. Вона ви­являє своєрідну єдність сутнісних засад культурного процесу, інваріанти соціодинамічних моделей, архетипні ситуації, зако­номірності повторення і перевтілення постійних складових культури.

Саме слово «культура» з'явилося в Стародавньому Римі, де воно означало насамперед агрокультуру, тобто оброблення, культивування землі. Цей первісний зміст надалі поступається місцем іншому, пов'язаному з особистими достоїнствами і досконалістю людини. Римський мислитель Ціцерон вживав поняття "культура душі". Він вважав, що філософія є "культурою розуму" тому, що обробляє розум для його удосконалення. Отже, з одного боку, культура є діяльністю із перетворення людиною природи (землеробство), а з другого - засобом розвитку духовних сил людини, її розуму.

Найбільш загальним визначенням культури є таке: культура – це все те, що створила людина, сукупність результатів матеріальної і духовної людської діяльності.

Але це надзвичайно широке визначення не враховує розмаїття моделей культури. Розглянемо основні з цих моделей.

"Натуралістична" модель . Її представники ( Вольтер, Руссо, Гольбах ) розуміли культуру як одну зі сходинок природної еволюції, що втілює розвиток здібностей "природної" людини. Вони зводили культуру до предметно-речових форм її прояву. Завдяки культурі людина стає вищою ланкою в ланцюгу розвитку природи.

У XVIII ст. німецькі просвітники пов'язували поняття "культура" з особистісним розвитком людини, в центр своєї уваги ставили моральне виховання. Культура - це і результат людською діяльністі по перетворенню природи, і вищий прояв людського буття, пов'язаний з людським духом. Саме від просвітників XVIII ст. йде протиставлення "культура - натура", тобто "культура - природа". Поняттям культури позначалися всі досягнення духовної культури людини, все те, що називали тоді освіченістю і вихованістю людини. Вирішальна роль належить знанню, хоча і в цей період вже було ясно, що освіта є необхідною, але недостатньою умовою для того, щоб бути культурним.

"Класична" модель культури (характерна для XIX ст). Вона є своєрідним результатом звільнення людини від жорсткої залежності від природного та божественного світів. Тут людина виступає як розумна , динамічна істота, яка розвиває свої духовні здібності і є творцем культури. В основі цієї моделі лежать принципи гуманізму, раціоналізму та історизму.

У класичній моделі культура виступає як суто духовне утворення. Це головна, суттєва, визначальна сфера розвитку людини. Про матеріальний аспект культури тут мова не йде. В цілому, класична модель культури у філософії ідеалістична.

У марксистській філософії класична модель культури отримала матеріалістичне тлумачення. Культура розуміється не лише як духовна проблема виховання та освічення індивіда, а також як проблема створення необхідних матеріальних умов для всебічного розвитку людини. При цьому стверджується, що культура є не лише сукупністю результатів трудової діяльності суспільства, а й самим процесом людської діяльності.

Вона розглядається як прояв особистісної самореалізації людини, вираження її суспільної цінності, творчості, як людський спосіб освоєння світу і життя в ньому, як людська діяльність та її результати, як саморозвиток людини через діяльність. Отже, оскільки культурою у людській діяльності є те, що відрізняє свідому доцільну діяльність людини від інстинктивної діяльності тварин, культуру у найзагальнішому розуміння можна визначити як загальну характеристику людського буття, як надбіологічне, надприродне явище, яке визначає міру людяного в людині, характеризує її розвиток як суспільної істоти.

У XX ст. виникає криза класичної моделі культури. Криза була викликана, в основному, такими причинами. По-перше, стало очевидно, що у вивченні культури недостатньо посилатися лише на точну наукову об'єктивність. Слід враховувати в її дослідженні переживання, смисли, тлумачення, інтереси суб'єктів культури. По-друге, класична модель втілювала ідеологію європоцентризму, тобто неєвропейські форми культури сприймалися як недорозвинені, неповноцінні. Але бурхливе розширення зв'язків з неєвропейськими культурами, криза колоніалізму показали "некоректність" такого ставлення до цих культур.

"Некласична" (модерністська) модель(кінець XIX - початок XX ст. ). Ця модель спрямовує увагу на повсякденне життя людини. Культурну реальність розглядають як культуру окремої особистості, етносу, соціуму, які взаємодіють між собою, і ця культурна реальність сприймається людиною в процесі переживання, а не раціонального осмислення.

Для некласичної моделі характерні песимізм, ідея абсурдності, "темноти" світу, пріоритет особистого над суспільним у житті людини, тенденції небажання упорядкування світу тощо.

Некласична культура має риси, споріднені із рисами некласичної філософії: не претендує на пізнання абсолютів, сповідуючи позицію мінімалізму; всіляко акцентує несвідомі та позасвідомі чинники людської життєдіяльності; розглядає дійсність як відносну та скоріше розсіяну, подрібнену, ніж цілісну і завершену.

Постмодерністська модель(кінець XX ст. ). Ця модель пов'язана з думкою, що світ немовби чинить опір впливу на нього людини, що порядок, який існує в світі, "мститься" людським спробам творчо його переробити, перевести з "нерозумного" стану в "розумний". Відмова від перетворення світу спричиняє відмову від спроб його систематизації. Звідси випливає висновок: світ не тільки не піддається людським зусиллям, а й не уміщається ні в які теоретичні схеми.

Всі ці тенденції знайшли своє концентроване відображення у явищі мистецького постмодерну. Досить велика кількість діячів мистецтва та культури не приймає ні масової культури, ні постмодерну в мистецтві, вважаючи їх виявленням деградації як людини, так і культури. Проте дослі­дження засвідчує, що авангардне (сучасне) мистецтво та некласична культура перебувають у органічних зв'язках із класикою, інколи досить вдало використовуючи їх досягнення і справді розкриваючи нові обрії людських самовиявлень.

В кожній з наведених моделей культури спостерігається намагання виділити сукупність її ознак. Отже, розглянемо суттєві ознаки культури, які сучасна філософія виводить на перший план.