Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фізичні якості людини. Методика їх розвитку..docx
Скачиваний:
57
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
36.63 Кб
Скачать

13

Міністерство освіти і науки україни

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЕКОНОМІКИ І ТОРГІВЛІ

ІМЕНІ МИХАЙЛА ТУГАН-БАРАНОВСЬКОГО

Інститут обліку і фінансів

Реферат

Тема: "Фізичні якості людини. Методика їх розвитку "

Виконав:

студент групи ОА-13-В

Гетьман Іван

м. Кривий Ріг 2015

ЗМІСТ

ВСТУП

Однією з основних цілей, розв'язуваної у процесі фізичного виховання, є забезпечення оптимального розвитку фізичних якостей, властивих людині. Фізичними якостями прийнято називати вроджені (успадковані генетично) якості, внаслідок чого можлива фізична (матеріально виражена) активність людини, отримує свої повні прояви в доцільній руховій діяльності. До основних фізичних якостей відносять м'язову силу, швидкість, витривалість, гнучкість і спритність.

Що стосується динаміки зміни показників фізичних якостей, вживаються терміни «розвиток» і «виховання». Розвиток характеризує природний план змін фізичних якостей, а виховання передбачає активний і спрямований вплив до зростання показників фізичних якостей.

У сучасній літературі використовують терміни «фізичні якості» і «фізичні (рухові) здібності». В узагальненому вигляді рухові здібності можна розуміти, як індивідуальні особливості, що визначають рівень рухових можливостей людини.

У кожної людини рухові здібності розвинуті по-своєму. В основі різноманітного розвитку здібностей лежить ієрархія різних уроджених (спадкових) анатомо-фізіологічних задатків:

  • анатомо-морфологічні особливості мозку і нервової системи (властивості нервових процесів — сила, рухливість, врівноваженість, індивідуальні варіанти будівлі кори, ступінь функціональної зрілості її окремих галузей та інших.);

  • фізіологічні (особливості серцево-судинної і дихальної систем — максимальне споживання кисню, показники периферичного кровообігу та інших.);

  • біологічні (особливості біологічного окислення, ендокринної регуляції, обміну речовин, енергетики м'язового скорочення та ін.);

  • тілесні (довжина тіла і кінцівок, маса тіла, маса м'язової і жировій тканини та інших.);

  • хромосомні (генні).

На розвиток рухових здібностей впливають ще й психодинамічні задатки (властивості психодинамічних процесів, темперамент, характер, особливості регуляції і саморегуляції психічних станів та інших.).

Про здібності людини судять як з його досягненням у процесі навчання чи виконання будь-якої рухової діяльності, а й у тому, як швидко і легко він одержує ці вміння і навички.

Про здібності людини судять не тільки за його досягненням в процесі навчання або виконання будь-якої рухової діяльності, але і по тому, як швидко і легко він набуває ці вміння і навички.

Здібності виявляються і розвиваються в процесі виконання діяльності, але це завжди результат спільних дій спадкових і середовищних факторів. Практичні межі розвитку людських здібностей визначаються такими факторами, як тривалість людського життя, методи виховання і навчання і т.д., але зовсім не закладені в самих здібностях. Досить удосконалити методи виховання і навчання, щоб межі розвитку здібностей негайно підвищилися.

Для розвитку рухових здібностей необхідно створювати певні умови діяльності, використовуючи відповідні фізичні вправи на швидкість, на силу і т.д. Однак ефект тренування цих здібностей залежить, крім того, від індивідуальної норми реакції на зовнішні навантаження.