Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ігрові технології у роботі психолога.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
4.2 Mб
Скачать

Ігрові технології в работі психолога

Анотація. Посібник призначено для психологів, тренерів, студентів психологічних напрямів, викладачів. У посібнику надано методичні і практичні поради щодо застосування ігрових технологій у роботі психолога-тренера, приведено приклади використання ігрових технологій для різних вікових груп і у різних напрямах. Авторами показано місце ігрових технологій у тренінгу та навчальному процесі. Посібник може бути застосовано при підготовці до викладання курсів «Основи проведення тренингу», «Основи психологічної практики» та ін..

ЗМІСТ

Від авторів

  1. ПРИНЦИПИ ПОБУДОВИ РОЗВИВАЛЬНИХ, КОРЕКЦІЙНИХ ТА ТРЕНІНГОВИХ ПРОГРАМ.

  2. МІСЦЕ ІГРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ У ТРЕНІНГУ ТА НАВЧАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ.

  3. ІГРОВІ ОБОЛОНКИ.

  4. МАЛІ ТА ВЕЛИКІ РОЛЬОВІ ІГРИ.

  5. ІГРОВІ ТЕХНОЛОГІЇ У РОЗВИВАЛЬНИХ ПРОГРАМАХ ДЛЯ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ТА МОЛОДШОГО ШКІЛЬНОГО ВІКУ.

  6. ІГРИ, ЯК ЕЛЕМЕНТ КОРЕКЦІЙНИХ ПРОГРАМ, У РОБОТІ З ПІДЛІТКАМИ.

  7. ІГРИ ПРОФІЛАКТИЧНОГО ТА ПРОФОРІЄНТАЦІЙНОГО СПРЯМУВАННЯ.

  8. МОДЕЛЮЮЧІ ІГРИ, ЯК ЕЛЕМЕНТ НАВЧАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ.

  9. ВИКОРИСТАННЯ ІГРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ У БІЗНЕС-ТРЕНІНГАХ.

  10. ІГРИ ТА ІНСЦЕНІЗАЦІЇ У ТРЕНІНГАХ ОСОБИСТІСНОГО ЗРОСТАННЯ.

Від авторів.

Зазначений посібник є результатом сумісної роботи двох психологів і великої кількості школярів, студентів і дорослих, на яких ігрові технології було апробовано. При написанні посібника автори користувалися двома критеріями: щоб було інтересно самим і щоб було зрозуміло. Завдяки такому підходу ми чесно вели бійки сами з собою за кожну гру і кожний шматок теорії. У результаті ми зробили конструктор ігрових технологій: дали рецепти виготовлення ігрових оболонок, рольових ігор, моделюючих ігор; показали у яких напрямах можна застосовувати ігри взагалі; привели приклади. Справа за вами, дорогі читачі! Для того, щоб приготувати ігрову програму за нашим рецептом: необхідно вибрати страву – ігрову оболонку, або тренінг особистісного зростання, або рольову гру або щось за смаком із переліченого; взяти потрібні інгредієнти – ігри, вправи, завдання… І готуйте за рецептом!

З повагою і побажанням успіхів

Катерина Мілютина і Анжеліка Лучинкіна

Розділ 1 принципи побудови розвивальних, корекційних та тренінгових програм

У сучасній літературі ми можемо зустрітись з тим, що тренінгом називаються досить різні варіанти групової роботи: особистісні перетворення дорослих, активне навчання студентів, організаційно – ділову гру на виробництві. Розвиток самооцінки у молодших школярів... Що ж саме поєднує ці варіанти діяльності? Дещо складним, але найбільш відповідним можна визнати формулювання даного поняття, запропоноване С.І.Макшановим: “Тренінг - це багатофункціональний метод цілеспрямованих змін психологічних феноменів людини, групи або організації з метою гармонізації професійного та особистісного буття людини”. В такому визначенні поняття звертається увага на мету тренінгової роботи як такої, але немає вказівки на характерні риси тренінгів, які відрізняють саме їх від інших варіантів психологічної допомоги людям чи організаціям. Тому виникає потреба спробувати перерахувати характерні риси тренінгів:

  • вони потребують чітко визначеної групи учасників (як правило 10 – 15 осіб),

  • відрізняються єдністю часу, місця та дії: все відбувається та обговорюються тут та тепер, на особистому досвіді учасників та тренера, не передбачаючи домашніх завдань або попередньої підготовки,

  • переважає активність учасників групи та їх особистий досвід, а не інформація отримана від тренера,

  • заняття спрямовані на формування не лише знань, а й розширення практичного досвіду учасників та групи в цілому.

Визначення потреби у створенні та реалізації тренінгу або корекційної програми.

Потреба в тренінгу може виникнути або в керівництва організацією, або в самого тренера. Якщо потреба виникає в організації, то рішення щодо факту проведення тренінгу та його мети приймає керівник або (у великих компаніях) менеджер по персоналу.

Якщо ж тренер самостійно вирішує провести якусь тренінгову програму для усіх бажаючих, то він має самостійно визначитися з аудиторією, метою, завданнями тренінгу та зробити його презентацію або рекламу.