Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ігрові технології у роботі психолога.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
4.2 Mб
Скачать

Розділ 4 малі та великі рольові ігри

Рольова гра та її функції.

Рольова гра – це гра розважального призначення, вид драматичної дії, учасники якої діють у рамках вибраних ними ролей, керуючись характером своєї ролі і внутрішньою логікою середовища дії; разом створюють або слідують вже створеному сюжету.

Дії учасників гри вважаються успішними чи ні відповідно до прийнятих правил. Гравці можуть вільно імпровізувати в рамках обраних правил, визначаючи напрям і результат гри. Дія рольової гри відбувається в світі гри. Світ гри може виглядати як завгодно, але саме він визначає хід гри. Сюжет, пропонований майстром гри, і описуваний ним світ складає основу ролевої гри. Світ може бути повністю вигаданим, грунтуватися на якому-небудь художньому творі (книзі, фільмі або п'єсі).

Функції рольової гри:

  • соціокультурна функція (в ході ігор відтворюються культурні традиції та цінності народу, а сама гра виступає еталоном культурних цінностей, тому що в ній закладені правила поведінки і взаємодії людей, громадські загальнолюдські цінності);

  • комунікативна функція (граючи, людина вчиться встановлювати нові зв'язки і відносини з людьми, організовувати взаємодію для досягнення мети);

  • діяльнісна функція (гра – це дія, реальна діяльність, крім того, гра дає можливість використовувати різні види діяльності);

  • функція реалізації здібності дитини, самореалізації (будь-яка гра має мету, для досягнення якої учасник повинен використовувати всі свої знання, уміння і навички, щоб в кінці гри оцінити себе);

  • захисна, або корекційна функція (гра – модель суспільства, його життя і відносин, тому в ході гри дитини можна навчити бачити і вирішувати свої проблеми).

Звернемося тепер до висвітлення розвитку рольового руху. Істотний внесок в опис історії рольового руху вносять роботи безпосередніх учасників – Н. Гаврилової, О. Єрмолаєва, О. Кулакова, М. Кожарінова, М. Кордонського, С. Тиша і інших. Спираючись на публікації вищеназваних авторів, можна виділити чотири основні етапи зародження та розвитку рольового руху:

-Визрівання передумов (60-ті роки – перша половина 80-х рр..),

-Оформлення руху (друга половина 80-х рр.. – Початок 90-х рр..),

-Тиражування, широке розповсюдження (середина 90-х рр..),

-Зміна характеру руху (друга половина 90-х рр.. – Теперішній час).

Рольовий рух у наступний момент характеризується наступними змінами:

  • виникає масова культура рольового фехтування;

  • виникає й усвідомлюється розбіжність раніше «єдиних» рольовиків по абсолютно різних напрямах. Надалі ця розбіжність може дорости до принципового антагонізму між окремими групами;

- виникає затребуваність антуражу, не тільки у бійців. Все більша увага приділяється цивільному костюму;

- збільшується значення індивідуального гравця. У деяких регіонах це призводить до майже повного зникнення бойових команд.

- на грунті зростаючої масовості ігор і складнощів організації з'являються полігонні команди і «менеджерські» групи майстрів.

- удосконалюється організаційна робота майстрів. Рольові клуби в окремих містах успішно соціалізуються.

Сенс рольової гри – вирватися за рамки буденності, приміряти на себе образ того чи іншого героя і відтворити атмосферу будь-якого з тисяч вигаданих світів.

Рольові ігри йдуть в ногу з сучасним світом. Вони вносять вклад у розвиток культури, чудове розвага і корисне дозвілля, що надає тонус і підтримує емоційний стан людини. Занурившись в нього, людина набуває масу нових друзів і дізнається багато нового.

Класифікація ігор

Можна визначити рольові ігри залежно від способу їх створення і місця проведення, за рівнями складності та з тимчасовою або цільовою ознакою.

За місцем проведення виділяють:

1. Настільні рольові ігри. Це самий простий з точки зору технічних вимог вид рольових ігор. Частіше за все гравцям для гри потрібні лише папір та ручка. Більшість настільних ігор вимагають підготовки ведучого, але не завжди. Попередня підготовка гравців не обов’язкова. У якості прикладу настільної рольової гри можна навести гру «Пошта», сценарій якої ми розглянемо далі.

2.Павільйонні рольові ігри. До павільйонних відносяться ігри, які проводяться в приміщенні і в яких можливе моделювання значних за протяжністю територій і процесів. Бажано наявність антуражу і відповідного спорядження. Для цих ігор необхідна присутність ведучих, які регулюють хід гри. Підготовка учасників залежить від рівня складності даної гри. У якості прикладу павільйонної рольової гри можна привести «Коломбіну», «Вибори Господара».