Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ООП (15. Архитектура приложений баз данны).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
76.8 Кб
Скачать

Лекція 15:

Тема: Бази даних. Архітектура приложень баз даних. Набір даних. Поля й типи даних. Механізм управління даними. Компоненти відображень даних

План

  1. Архітектура приложень баз даних.

  2. Базові компоненти, використовувані при розробці приложень баз даних, і їх взаємозв'язок.

  3. Поняття набору даних і його участь в основних механізмах приложення баз даних.

  4. Модуль даних.

  5. Відображення даних.

Архітектура приложень баз даних

Приложення баз даних, як слід вже з його назви, призначене для взаємодії з деяким джерелом даних — базою даних (БД). Взаємодію має на увазі отримання даних, їх уявлення в певному форматі для перегляду користувачем, редагування відповідно до реалізованих в програмі бизнес- алгоритмами і повернення оброблених даних назад в базу даних.

Як джерело даних можуть виступати як власне бази даних, так і звичайні файли — текстові, електронні таблиці і так далі Але тут ми розглядатимемо приложення, що працюють з базами даних.

Бази даних обслуговуються спеціальними програмами — системами управління базами даних (СУБД), які діляться на локальних, переважно однопользовательские, призначені для настільних приложень, і серверні — мережеві (часто видалені), многопользовательские, функціонують на виділених комп'ютерах — серверах. Головний критерій такої класифікації — об'єм бази даних і середнє навантаження на СУБД.

Само приложення включає механізм отримання і відправки даних, механізм внутрішнього представлення даних в тому або іншому вигляді, призначений для користувача інтерфейс для відображення і редагування даних, бізнес-логіку для обробки даних.

Механізм отримання і відправки даних забезпечує з'єднання з джерелом даних (часто опосередковано). Він повинен "знати", куди йому звертатися і який протокол обміну використовувати для забезпечення двонаправленого потоку даних.

Як працює приложення баз даних

У Репозіторії Delphi відсутній окремий шаблон для приложення баз даних. Тому, як і будь-яке інше приложення Delphi, приложення баз даних починається із звичайної форми. Безумовно, це виправданий підхід, оскільки приложення баз даних має призначений для користувача інтерфейс. І цей інтерфейс створюється з використанням стандартних і спеціалізованих візуальних компонентів на звичайних формах.

Візуальні компоненти відображення даних розташовані на сторінці Data Controls Палітри компонентів. У більшості вони є модифікаціями стандартних елементів управління, пристосованих для роботи з набором даних.

Приложення може містити довільне число форм і використовувати будь-який інтерфейс (MDI або SDI). Зазвичай одна форма відповідає за виконання групи однорідних операцій, об'єднаних загальним призначенням.

Модуль даних

Для розміщення компонентів доступу до даних в приложенні баз даних бажано використовувати спеціальну "форму" — модуль даних (клас TDataModule). Звернете увагу, що модуль даних не має нічого загального із звичайною формою приложення, адже його безпосереднім предком є клас TComponent. У модулі даних можна розміщувати тільки невізуальні компоненти. Модуль даних доступний розробникові, як і будь-який інший модуль проекту, на етапі розробки. Користувач приложення не може побачити модуль даних під час виконання.

Для створення модуля даних можна скористатися Репозиторієм об'єктів або головним меню Delphi. Значок модуля даних Data Module розташований на сторінці New.

Як вже мовилося, модуль даних має мало загального із стандартною формою, хоч би тому, що клас TDataModule походить безпосередньо від класу TComponent. У нього майже повністю відсутні властивості і методи-обробники подій, адже від платформи для інших невізуальних компонентів майже нічого не потрібне, хоча нащадки модуля даних, що працюють в розподілених приложеннях, виконують вельми важливу роботу.

Для створення структури (моделі, діаграми) даних, з якою працює приложення, можна скористатися можливостями, що надаються сторінкою Diagram Редактора коди. Будь-який елемент з ієрархічного дерева компонентів модуля даних можна перенести на сторінку діаграми і задати зв'язки між ними.

За допомогою кнопок, що управляють, можна задавати між елементами діаграми відношення синхронного перегляду і главный/подчиненный. При цьому проводиться автоматична настройка властивостей відповідних компонентів.

Для створення модуля даних можна скористатися Репозиторієм об'єктів або головним меню Delphi. Значок модуля даних Data Module розташований на сторінці New.

Для звернення компонентів доступу до даних, розташованих в модулі даних, з інших модулів проекту необхідно включити ім'я модуля в секцію uses:

unit InterfaceModule;

...

 implementation

uses DataModule; 

...

DataModule.Tablel.Open;

...

Перевагою розміщення компонентів доступу до даним в модулі даних є те, що зміна значення будь-якої властивості виявиться відразу ж у всіх звичайних модулях, до яких підключений цей модуль даних. Окрім цього, всі обробники подій цих компонентів, тобто вся логіка роботи з даними приложення, зібрані в одному місці, що теж вельми зручно.