Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
met-g2011.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ПОДІЛЛЯ

Кафедра обліку

і аудиту

Збірник задач з бухгалтерського обліку

Основи теорії

для студентів денної форми навчання

спеціальності 7.050106 “Облік та аудит”

Затверджено на засіданні

кафедри обліку і аудиту

Протокол № 11 від 3.07.02

Хмельницький, 2009

Збірник задач з бухгалтерського обліку (Частина І).Основи теорії (для студентів денної форми навчання спеціальності 7.050106 “Облік та аудит”). /Шпак В.А., Литвинчук Т.В., Валькова Н.В., Овод Л.В. - Хмельницький, ТУП, 2009.- 90с.

Укладачі: Скоробогата Л.В., к.е.н, доцент

Овод Л.В., ст. викл.

Валькова Н.В., асистент

Відповідальний за випуск: Войнаренко М.П., д.е.н., академік

Редактор-коректор:

Макетування та друк здійснено редакційно-видавничим центром Технологічного університету Поділля (м. Хмельницький, вул. Інститутська, 7/1). Підписано до друку Тираж . Замовлення № , 2002 р.

ВСТУП

Робота будь-якого підприємства значною мірою залежить від розвитку бухгалтерського обліку, що є інформаційною базою управління та контролю за фінансово-господарською діяльністю підприємств, фірм, об’єднань. Завдання розширення меж діяльності, зміцнення режимів економії та бережливості, завоювання нових ринків, перехід на ринкові відносини, зміна форм власності передбачають покриття витрат за рахунок власних коштів і отримання прибутку. Бухгалтерський облік при цьому сприяє зміцненню принципів господарського розрахунку та самоокупності, за його допомогою здійснюється спостереження за правильністю використання господарських засобів, здійснюється контроль за витратами і доходами підприємств, визначаються фінансові результати їх фінансово-господарської діяльності.

Нова національна система бухгалтерського обліку на основі міжнародних стандартів обліку відображає умови ринкової економіки, сформувалась на основі компромісу системи обліку, що застосовується в країнах з розвинутою ринковою економікою і дає змогу забезпечити більшу порівнянність обліково-звітної інформації, яку представляють українські та зарубіжні господарюючі суб’єкти і структури. Крім того, звітність за національними стандартами дозволяє підвищити споживчі якості для її користувачів.

Як і будь-яка інша наука, бухгалтерський облік має свої чітко визначені мету, завдання, предмет, метод, методологію. Основою бухгалтерського обліку є його теорія, в якій викладені загальні для всіх облікових дисциплін поняття, категорії, методи, прийоми, основи організації бухгалтерського обліку тощо.

Теорія бухгалтерського обліку є однією з найстародавніших наук, що постійно розвивається, особливо з удосконаленням управління на базі застосування обчислювальної техніки. Вона віддзеркалює реалії господарської практики і відображає зміни в економічному житті всієї держави.

Нова система обліку й звітності має певні труднощі і потребує детального вивчення. Тому для підвищення ролі самостійної роботи, проблемного та поглибленого вивчення студентами основ бухгалтерського обліку розроблено даний збірник задач. При вивченні матеріалу кожна тема має перелік контрольних питань та завдань для закріплення вивченого матеріалу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]