Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 4.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
257.54 Кб
Скачать

Лекція 4

Тема: Інформаційне обслуговування. План:

  1. Види інформаційного обслуговування

  2. Типи ІС по масштабу і принципам доступу до даним

  3. Документальні інформаційні системи.

В процесі розвитку автоматизованих інформаційно-пошукових систем сформувалися три види інформаційного обслуговування - документальне, фактографічне і концептографічне. Кожному з цих видів відповідає своя інформаційна система.

Документальна система, протягом вже багатьох століть забезпечувала інформаційне обслуговування суспільства в цілому і різних його інститутів, зокрема науки і техніки.

Суть документального обслуговування полягає в тому, що інформаційні потреби членів суспільства задовольняються шляхом надання їм первинних документів, необхідні відомості з яких споживачі витягують самі. Звичайне грамотне документальне обслуговування здійснюється в два етапи: спочатку споживачеві надається деяка сукупність релевантних (релевантність - смислова відповідність змісту документа інформаційному запиту { смислова відповідність між двома текстами}) його запиту вторинних документів (цей етап називається бібліографічним), а потім, після відбору споживачем з цієї сукупності певного числа вже пертинентных (пертинентність - відповідність змісту документа інформаційній потребі конкретного фахівця) документів, йому надають самі документи (цей етап називається бібліотечним обслуговуванням). Таким чином, потреба в інформації при документальному обслуговуванні задовольняється опосередковано, через первинний документ.

Документальні інформаційні системи обслуговують принципово інший клас завдань, які не припускають однозначної відповіді на поставлене питання. Базу даних таких систем утворює сукупність неструктурованих текстових документів (статті, книги, реферати, тексти законів і т. п.) і графічних об'єктів, забезпечена тим або іншим формалізованим апаратом пошуку.

Мета системи, як правило, — видати у відповідь на запит користувача список документів, в якійсь мірі тих, що задовольняють сформульованим в запиті умовам. Наприклад, видати список всіх статей, в яких зустрічається слово "ентропія". Принциповою особливістю документальної системи є її здатність, з одного боку, видавати непотрібні користувачеві документи (наприклад, де "ентропія" спожита в іншому сенсі, чим передбачалося), а з іншої — не видавати потрібні (наприклад, якщо автор спожив якийсь синонім або помилився в написанні).

На відміну від документального обслуговування фактографічне припускає задоволення інформаційні потреб безпосередньо, тобто шляхом представлення споживачам самих відомостей (окремих даних, фактів, концепцій). Ці відомості, також релевантні запитам споживачів, заздалегідь витягуються інформаційними працівниками з первинних документів і після певної їх обробки (оформлення) представляються споживачам. Слід уточнити само поняття "Фактографічна інформація". Під ним слід розуміти відомості не тільки фактичного характеру, але і теоретичного, очікуваного, оцінного характеру, тобто включати і факти, і концепції, все те, що може бути об'єктом витягання з тексту, опису на певній інформаційній мові, зберігання і пошуку в тій або іншій інформаційній системі.

Фактографічні системи, на відміну від документальних, здатні однозначно вирішувати поставлені завдання і давати однозначні відповіді на запити. Ці ІС іноді умовно ділять на інформаційно-довідкові системи, інформаційно-пошукові системи і системи оперативної обробки даних.

По масштабу і принципам доступу до даним ми розрізняємо:

настільні (автономні) або "персональні" ІС;

прості мережеві ІС, побудовані за технологією "файл-сервер";

могутні інформаційні системи в архітектурі "клієнт-сервер".

Фактографічні ІС можна класифікувати за ознакою: універсальні і спеціалізовані.

Універсальні системи можуть працювати з будь-якою наочною областю, з будь-якою "начинкою", якщо дані організовані відповідно до розглянутих нами принципів і формалізовані згідно додатковим вимогам конкретної ІС. Крім того, вона може сортувати тексти, складати словники, виконувати ряд інших операцій по формальній обробці даних. Для такої системи, скажімо, немає поняття "Хвороба" ("Діагноз"), — є якийсь код екземпляра, який супроводжується набором довільних символів певної довжини (назвою) і який в рівній мірі може бути і кодом хвороби, і кодом заводу, і табельним номером людини. Область застосування таких систем широка — від особистих ("персональних") баз даних всілякого призначення до професійних систем (гуманітарні БД, медицина, невеликі офіси).

У спеціалізованих фактографічних ІС реєструються факти – конкретні значення даних (атрибутів) про об'єкти реального миру. Основна ідея таких систем полягає в тому, що всі відомості про об'єкти (прізвища людей і назви предметів, числа, дати) повідомляються комп'ютеру в якомусь заздалегідь обумовленому форматі. Інформація, з якою працює фактографічна ІС, має чітку структуру, що дозволяє машині відрізняти одне дане від іншого, наприклад прізвище від посади людини, дату народження від зростання і тому подібне

Спеціалізовані ІС широко застосовуються в матеріальному виробництві, банківській справі, криміналістиці, наукових дослідженнях.

Якщо у разі документального і фактографічного обслуговування споживачеві інформації надаються документи або відомості, що витягують з інформаційного потоку, так би мовити, в "натуральному" вигляді, то при концептографічному обслуговуванні все це (документи і відомості) піддаються інтерпретації, оцінці, узагальненню з боку інформаційного працівника. В результаті такої інтерпретації формулюється так звана ситуативна інформація, що містить в собі оцінку даних відомостей, тенденцій і перспективи розвитку окремих наукових і технічних напрямів, рекомендацій і ін. З цієї причини під концептографическим обслуговуванням можна також розуміти формулювання і доведення до споживачів ситуативної інформації, в явному вигляді що не міститься в аналізованих джерелах, а отриманою в результаті інформаційно-логічного і концептографічного аналізу деякої сукупності повідомлень. Іншими словами, у разі концептографічного обслуговування споживачеві представляються не тільки відомості про документ або самі відомості з документа, але і деяка додаткова інформація, привнесена інформаційним працівником в процесі їх інтерпретації.

Всі види інформаційного обслуговування функціонують на основі своїх специфічних рядів вторинних документів. По суті справи кожен з різновидів обслуговування зводитися до створення свого ряду вторинних документів і доведення їх до споживача різними засобами і в різних режимах інформаційного обслуговування.

Істотне підвищення ефективності інформаційних систем в справжніх умовах, коли відкриті можливості впровадження в інформаційний процес високопродуктивних технічних засобів, може бути досягнута за рахунок їх автоматизації. Поява автоматизованих інформаційних систем - результат об'єктивного процесу, обумовленого науково-технічною революцією. Ці системи, інтегруючи інформацію, забезпечують комплексне вирішення завдань управління.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]