Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція 3.docx
Скачиваний:
26
Добавлен:
19.04.2015
Размер:
43.67 Кб
Скачать

Тема 3. Судова система України. Суди загальної юрисдикції План

1. Поняття судової системи, її характеристика.

2. Основні поняття судової системи: «суд», «склад суду», «ланка судової системи», «гілка судової системи», «судова інстанція».

3. Система судів загальної юрисдикції :

    1. місцеві суди;

    2. апеляційні суди;

    3. вищі спеціалізовані суди;

    4. Верховний Суд України.

4. Спеціалізовані суди в Україні.

5. Голова суду та його заступник : повноваження, порядок обрання і звільнення з посади.

Завдання

  1. Складіть схему судової системи України, деталізувавши при цьому систему судів загальної юрисдикції (письмово).

  1. До апеляційного суду надійшла на розгляд уперше кримінальна справа за звинуваченням О. у скоєнні навмисного вбивства з хуліганських спонукань. Працівник апарату суду вирішив надіслати зазначену справу на розгляд до місцевого суду, оскільки справа у 1-й інстанції по суті не розглядалась, а відразу надійшла до апеляційного суду.

Чи відповідають дії працівника апарату суду вимогам законодавства? Визначте відмінності між судами першої, апеляційної та касаційної інстанцій. Назвіть судові органи, що розглядають справи у першій, апеляційній і касаційній інстанціях.

  1. Після перевірки діяльності приватного підприємства «Прометей» працівники податкової інспекції донарахували підприємству несплачені податки. Керівник ПП звернувся за юридичною допомогою до адвоката, який порадив звернутися підприємству до господарського суду, оскільки донарахування стосуються господарської діяльності ПП.

Чи правильні дії адвоката? Визначте завдання діяльності господарських і адміністративних судів.

  1. Працівник ДАІ сержант Петренко за порушення правил дорожнього руху склав протокол про адміністративне правопорушення стосовно водія Г. і повідомив, що розгляд цієї справи відбудеться у Зарічному районному суді м. Сум. Водій Г. заперечив сержанту, мотивуючи тим, що оскільки він скоїв адміністративне правопорушення, то його справу повинен розглядати Сумський окружний адміністративний суд.

Чи правильні дії сержанта Петренка? Визначте завдання діяльності загальних і адміністративних судів.

  1. Місцевий суд засудив П. до 6 років позбавлення волі за скоєння крадіжки з проникненням у житло. Батько засудженого, не погодившись з таким вироком і вважаючи сина невинним, надіслав скаргу до Верховного Суду України з вимогою скасувати вирок. У відповідь на скаргу було отримане роз’яснення Верховного Суду України, з яким заявник звернувся до адвоката.

Як у такій ситуації повинен діяти адвокат?

Розділ3.СУДОВА СИСТЕМА УКРАЇНИ. СУДИ ЗАГАЛЬНОЇ ЮРИСДИКЦІЇ

Ключові терміни: судова система, принципи побудови чинної судової системи, судочинство, суд, склад суду, судова інстанція, суди першої інстанції, суд апеляційної інстанції, касаційна інстанція, ланка судової системи, гілка судової системи, місцеві суди, апеляційні суди, вищі спеціалізовані суди, Верховний суд України, Голова Верховного суду України, перший заступник Верховного суду України, Пленум Верховного суду України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]