Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TKM_r05.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
577.05 Кб
Скачать

5.8. Композиційні матеріали

У даний час в машинобудуванні широко застосовуються шарові та волокнисті композити. Застосування шарових ма- теріалів дозволяє в одному виробі поєднати різні властивості. Один шар, наприклад, забезпечує міцність, інший — коро- зійну стійкість. У трьох шарових матеріалах середній шар служить роз’єднуючим основних, що запобігає утворенню не- бажаних фаз.

Біметали сталь-титан, сталь-мідь, сталь-латунь викорис- товують для виготовлення котлів, ємкостей, труб та інших виробів, які знаходяться в контакті з агресивним середови- щем. Сталь забезпечує міцність, а кольоровий метал — коро- зіостійкість.

Можливе використання матеріалів, в яких шари склада- ються з металів і неметалів (наприклад, фторопласти, гума тощо).

Отримують шарові композити прокаткою, зваркою вибу-

хом з наступною прокаткою тощо.

Волокнисті матеріали можуть складатись із металічної

89

основи та зміцнюючих волокон різного походження. Най- більш поширеними волокнами є дріт з нержавіючої сталі, скляні, графітні, з окислу алюмінію волокна тощо. Ефектив- ним є зміцнення волокон ниткоподібними кристалами. Так, ниткоподібні кристали карбіду ніобію в ніобієвій матриці

зберігають високу міцність композиції до 1630 oC .

Однією з цінних якостей волокнистих композицій є ви-

сокий опір найбільш небезпечним напругам розтягу. Це по- яснюється тим, що руйнування волокон має локальний ха- рактер, пластична матриця гальмує тріщини, не дає їм об’єд- натись.

Волокнисті, як і шарові матеріали, не слід розглядати як просту комбінацію компонентів, які їх складають. Їх дов- говічність, в’язке руйнування, міцність, термостійкість, ко- розіостійкість, як правило, вище, ніж будь-якого з компо- нентів.

5.9. Аморфні металічні сплави

Це нові метастабільні металічні сплави, які виділяються незвичайними властивостями. Вони в процесі деформації при

20 oC практично не наклепуються, тому вироби не потребу-

ють відпалу. Твердість аморфних сплавів достатньо велика

700 — 750 НВ. При нагріванні вони можуть кристалізува- тись. Чим вища температура нагріву, тим швидше відбувається перебудова. Однак, при кімнатній температурі навіть най- більш нестійкі з металічних стекол можуть існувати біля 200 тисяч років. Для кожного з аморфних сплавів температура кристалізації своя. Це можна використати. Так, після відпалу

при температурі 800 — 850 oC спостерігається підвищення

твердості до 1200 — 1500 НВ. Це пояснюється розстеклуван- ням (кристалізацією) сплаву, аналогічно ефекту старіння ме- талічних сплавів.

Висока твердість аморфних металічних сплавів викори- стовується в техніці. Так, їх застосовують для армування шин, трубок високого тиску, виготовлення лез ріжучих інструментів тощо.

Для отримання аморфних металів необхідна величезна швидкість охолодження (106 1010 oC на секунду) розплаву.

90

З’ясувалось, що при значних товщинах виробів такої швид- кості охолодження досягнути не можливо, бо вирішальну роль починає відігравати тепловідвід з середніх шарів металу. Тому для аморфізації необхідно, щоб хоча один розмір виробу був дуже малий (декілька мілімікрон). У зв’язку з цим виготов- ляють вироби з аморфних металів у вигляді стрічок, дроту, фольги тощо.

Технологічні схеми виготовлення виробів з аморфних металів показані на рисунку 31.

Рис. 31.

На рис. 31, а показана схема виготовлення дроту. Рідкий метал 1 направляється на поглинач тепла 3, який формує по- перечний переріз дроту і швидко охолоджує його. Дріт мож- на отримати і за схемою, зображеною на рис. 31, б. Розплав- лений метал 1 видавлюється зі швидкістю 2 — 10 м/с через отвір діаметром 0,05 — 1,25 мм, а потім швидко охолоджуєть- ся в газоподібному або рідкому середовищі 3. Надзвичайно міцний дріт отримується по схемі, зображеній на рис. 31, в. Пруток 6, розташований в оболонці зі скла 5, розплавляється нагрівником 4 і витягується разом з розм’якшеною оболон- кою до діаметра 0,008 — 0,01 мм. Дріт з вуглецевих і нержа- віючих сталей для армування залізобетону виготовляють за схемою, показаною на рис. 31, г. Розплавлений метал захоп- люється ребром диска-охолоджувача 3, швидко застигає і відводиться від диска та намотується на барабан. Стрічка з електротехнічної сталі отримується за схемою, показаною на рис. 31, д. Вона складається з вакуумної печі та охолоджую- чого валу, який обертається зі швидкістю 5000 обертів за хви- лину.

91

Можливості застосування аморфних металічних сплавів великі. Так, значні перспективи їх застосування для виготов- лення магнітом’яких матеріалів, композиційних матеріалів, корозіозахисних покриттів тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]