Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курс лекций всти.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
2.03 Mб
Скачать

1.1.7 Функціональна взаємозмінність

Забезпечення взаємозмінності виробів, товарів та послуг за оптимальними експлуатаційними показниками (ЕКП) незалежно від форми власності підприємства є головним принципом взаємозмінності [6..8]. Взаємозмінність, що забезпечує працездатність виробу з оптимальними та стабільними протягом терміну експлуатації ЕКП або з оптимальними показниками якості товарів та послуг та взаємозмінність за вищеозначиними показниками, називають функціональною.

Функціональними є геометричні, електричні, механічні та інші параметри, що впливають на ЕКП виробів, товарів або послуг. З метою отримання найбільшої ефективності від взаємозмінності, тоб то з метою отримання функціональної взаємозмінності, необхідно під час розробки, виготовлення та експлуатації виробів або інших товарів та надання послуг, використовувати комплекс науково – технічних похідних положень, що обєднаний поняттям принцип функціональної взаємозмінності.

Похідні положення під час розробки.

ЕКП показники виробів, товарів або послуг визначаються рівнем та стабільністю характеристик виробничого процесу, наприклад, геометричними параметрами, рівнем механічних, фізичних, химічних та інших властивостей матеріалу. При цьому дуже важливим є забезпечення однорідності похідної сировини та матеріалів за геометричними, механічними та іншими парамерами.

Функціональна взаємозмінність треба забезпечити вже на стадії проекту та планування виробу, товару або послуги. Для цього цього першочергово уточнюють відповідність ЕКП виробів, товарів або послуг вимогам діючих стандартів або чинного законодавства на кінцевий термін їх експлуатації. Різниця між ЕКП у нових виробів та на кінцевий термін експлуатації й складає допуск.

Під час розробки необхідно виявити функціональні параметри, що суттєво впливають на ЕКП та допускаємі межі відхилення ЕКП. Дослідним шляхом або теоретично слід встановити ймовірні зміни функціональних параметрів, з`ясувати зв`язок та ступінь впливу таких параметрів та їх відхилень на ЕКП. Під час розрахунків слід створювати гарантований запас працездатності виробів, що забезпечить ЕКП на протязі всього терміну експлуатації. Встановлення зв`язків ЕКП з функціональними параметрами – одна з головних умов забезпечення функціональної взаємозмінності.

Під час розробки виробів, з метою забезпечення високих ЕКП, потрібно якнайширше використовувати загальні, уніфіковані та стандартизовані норми, а також керуватися принципами переважності та агрегатування. Для забезпечення взаємозмінності відповідальних поверхнєй деталей за шорсткістю, формою та розташуванням вищеозначені параметри слід обирати таким чином, щоб знос цих поверхнєй був мінімальним, ЕКП – максимальними. При цьому треба враховувати вимоги технологічності й передбачати можливість обирання для контролю точностних параметрів виробу таким чином, щоб під час вимірювання не зявлялась додаткова похибка й та могли бути просто використані надійні засоби вимірювання.

Похідні положення під час виробництва.

З метою забезпечення взаємозмінності необхідно під час виробництва суворо дотримуватися нормованиої функціональної точності параметрів. Для цього рекомендується забезпечити величини технологічних допусків меншими, ніж функціональні. Точність використувуємого обладнання та устаткування повинна бути більш високою, ніж потребує технологічна точність виробу. Для відповідальних поверхнєй деталей потрібно створювати умови для забезпечення оптимального рівня їй якісних показників. З метою усунення технологічних помилок та похибок вимірювання треба забезпечити ідентичність конструкційних, технологічних та вимірювальних баз.

Похідні положення під час експлуатації.

Для забезпечення стабільності ЕКП протягом усьго терміну експлуатації, потрібно визначити порядок та терміни технічного обслуговування або ремонту виробу та комплекти запасних частин.

Таким чином, для практичного втілення принципу функціаональної взаємозмінності виробів, товарів та послуг необзідна чітка системаконструкторської. Технологічної, метрологічної та експлуатаційної документації.