Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.Рекоменд-ции курс роб ХПП-по требованиям...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
133.12 Кб
Скачать

Структура і зміст курсової роботи

Курсова робота має строго визначену структуру. Структурними елементами курсової роботи є:

– титульний лист (встановленого зразка);

– календарний план виконання курсової роботи;

– рецензія наукового керівника;

– зміст;

– вступ;

– основна частина (розділи, пункти);

– висновки;

– список використаних джерел;

– додатки (при необхідності).

Титульний лист.

У верхній частині титульного листа указується найменування міністерства, вищого учбового закладу і кафедри. Ближче до правого краю титульного листа указується «До захисту допустити» за підписом наукового керівника курсової роботи, з вказівкою ініціалів його, імені і по батькові, а також з вказівкою прізвища і дати.

В середній частині титульного листа указується тема курсової роботи. Ближче до його правого краю указуються прізвище і ініціали студента, курс, група, форма навчання; науковий ступінь, вчене звання, ініціали імені і по батькові, прізвище наукового керівника.

Нижня частина титульного листа курсової роботи містить місто і рік її виконання (без слова «рік»).

В змісті відображаються всі частини курсової роботи – вступ, номери і назви глав з відповідною вказівкою пунктів, висновок, список використаних джерел, додатки, з вказівкою початкових номерів сторінок кожної з названих частин роботи Зміст роботи повинен відображати суть проблеми і логіку дослідження. Назви глав і пунктів повинні бути сформульованими стисло і чітко; назви глав повинні відповідати темі курсової роботи.

Вступ – частина курсової роботи, яка дає загальну характеристику проведеному студентом аналізу наукової літератури, нормативних і практичних джерел. У введенні обов'язково слід відобразити:

Обґрунтовування актуальності теми.

Актуальність теми – це важливість, відповідність теми курсової роботи сучасним потребам певної галузі права і перспективам її розвитку, практичним задачам певної сфери юридичної діяльності.

При обґрунтовуванні актуальності вибраної теми курсової роботи рекомендується відображати стан і ступінь її розробки. З цією метою в стислому вигляді дається короткий огляд виникаючих на практиці проблем при реалізації даних правовідносин, аналіз законодавства, регулюючого дані правовідносини, огляд наукових розробок по темі курсової роботи. З цього повинен слідувати висновок, що дана тема ще недостатньо вивчена (розкрита лише частково, не в цьому аспекті) і тому вимагає додаткового розгляду.

Відсутність такого аналізу означає, що актуальність теми курсової роботи не була обґрунтована, і розробка даної теми не представляє ні наукового, ні практичного інтересу.

Мета курсової роботи – формулюється в конкретній формі, з використанням виразів: «систематизувати...», «Класифікувати ...», «Обґрунтувати ...», «Узагальнити ...» і т.п., з урахуванням необхідності рішення проблем, виявлених при обґрунтовуванні актуальності теми.

Об'єм вступу, що рекомендується, – 2 сторінки комп'ютерного тексту (формату А-4).

Основна частина курсової роботи – головна структурна частина курсової роботи, вона розкриває основний зміст дослідження. Тут висловлюється матеріал, який містить:

– опис досліджуваних фактів, явищ, закономірностей, суспільних відносин;

– аналіз законодавства по темі, обґрунтовування наявних недоліків в ньому, необхідності його вдосконалення;

– огляд наукової і спеціальної літератури по темі, короткий критичний виклад результатів наукових робіт;

– дискусійні питання, пов'язані з переглядом поглядів і уявлень, що встояли, в області дослідження, яке проводиться;

– аналіз прикладів з практики застосування законодавства по темі роботи;

– власні висновки про наявність правових проблем;

– пропоновані студентом шляхи розв’язанні наявних проблем.

Основна частина курсової роботи складається з глав (як правило, не менше трьох) і пунктів. Кожний розділ починається з нової сторінки.

Зміст висловлюваного матеріалу не повинен виходити за межі аналізованого питання, глави і теми курсової роботи, в цілому.

Висновок послідовний, логічний, чіткий виклад основних результатів виконання курсового завдання, що дозволили розкрити тему, і досягти мети курсової роботи, а також можливого упровадження або практичного застосування результатів курсової роботи.

При описі результатів курсової роботи рекомендується використовувати наступні вирази: «систематизовано...», «були виявлені особливості.», «дана класифікація...», «підготовлені...», «уточнено...», «встановлено...» і т.п. Опис результатів виконання курсової роботи повинен містити інформацію про можливе їх упровадження або використовування в науковій діяльності, правозастосовчій практиці або в учбовому процесі.

Об'єм висновків повинен складати не більше 2 сторінок комп'ютерного тексту.

Список використаних джерел складає одну: з істотних частин курсової роботи і відображає об'єм і основу проведених студентом досліджень.

Список використаних джерел слід формувати в порядку згадки джерел в тексті з крізною нумерацією за збільшенням. Посилання в тексті указується в квадратних дужках, містить номер джерела в списку використаних джерел, і, при необхідності, номер сторінки після знака «с». Якщо посилання робиться одночасно на декілька джерел, то вони розділяються знаком «;», наприклад: [21, с. 98; 25-31].

Посилання на нормативно-правові акти робиться в списку використаної літератури при першій їх згадці в тексті роботи з вказівкою останнього офіційного джерела публікації і подальших джерел, в яких є зміни і доповнення до цих актів. При повторній згадці нормативно-правових актів посилання на них в тексті робиться шляхом вказівки в круглих дужках короткого найменування нормативно-правового акту. Наприклад: «(ст. 13 Закону України «Про судову експертизу»)».

Всі джерела повинні бути описані відповідно до правил бібліографії. Не допускається включення в список тих джерел, які не аналізуються в роботі. Мінімальна кількість використаних джерел – 25.

Додатки оформляють як продовження курсової роботи після списку використаних джерел.

Як додатки можуть бути представлені тільки матеріали, підтверджуючі отримані студентом результати по темі курсової роботи.

Кожний додаток (формат А-4) слідує починати з нової сторінки з вказівкою в правому верхньому кутку слова «Додаток». Якщо в роботі більше одного додатку, їх нумерують послідовно арабськими цифрами (Наприклад: «Додаток 1»). Кожний додаток повинен мати змістовний заголовок. Додатки включаються в загальну нумерацію сторінок роботи.

Оформлення курсової роботи є важливим елементом її виконання і один з багатьох чинників, які враховуються під час її захисту.

У процесі написання курсової роботи керівником надаються консультації щодо її виконання. Повністю оформлену курсову роботу потрібно надати науковому керівникові на перевірку. При необхідності вона доопрацьовується згідно з його зауваженнями, а потім допускається до захисту.

Курсова робота перед здачею повинна бути підписана студентом і подається керівнику за два тижні до захисту на рецензування.

Підготовка до захисту курсової роботи полягає в тому, що студент повинен усунули зауваження, викладені в рецензії, знати і вміти викласти зміст написаної ним роботи, дати змістовну відповідь на поставлені викладачем запитання за темою курсової роботи.

Курсова робота повинна бути надрукована за допомогою комп'ютера на одній стороні листа білого паперу формату А-4 (210 х 297 мм) не більше 45 рядків на сторінці по 60-65 знаків в рядку.

Об'єм курсової роботи, що рекомендується, – 30-35 сторінок тексту комп'ютерного набору (Шрифт – Times New Roman, розмір шрифту – 14, міжрядковий інтервал – полуторний). Розміри полів повинні бути: ліве – 30 мм, праве – 10 мм, верхнє – 20 мм, нижнє – 20 мм.

Текст основної частини курсової роботи розділяють на розділи і пункти (при необхідності і підпункти). Кожну структурну частину і кожний розділ необхідно починати з нової сторінки, незалежно від того, яка кількість рядків залишилася на попередній сторінці.

Нумерація сторінок, розділів, пунктів (підпунктів) здійснюється арабськими цифрами. Номери сторінок проставляються у верхньому правому кутку, починаючи з вступу. На сторінках, що містять титульний лист (встановленого зразка), курсове завдання, календарний план виконання курсової роботи, відгук наукового керівника та зміст номери сторінок не проставляються.

Посилання. При написанні курсової роботи студент зобов'язаний давати посилання на джерела, матеріали або окремі результати, що використовуються в курсовій роботі.

При прямому цитуванні, текст цитати починається і закінчується лапками і приводиться в граматичній формі оригіналу. Цитування повинне бути повним без самостійного скорочення авторського тексту. Пропуск слів без зміни значення тексту наголошується три крапкою (...).

При непрямому цитуванні слід бути гранично точним у викладі думок автора. Посилання на джерело обов'язкове як при прямому, так і непрямому цитуванні.

При посиланнях на нормативно-правові акти необхідно указувати їх останню офіційну публікацію в наступних джерелах: «Відомості Верховної Ради України», «Офіційний вісник України», «Збірник постанов Уряду України», «Голос України», «Урядовій кур’єр», «Бюлетень нормативних актів міністерств та відомств», а також окремі видання за наявності вказівки на їх офіційний характер. При цьому необхідно висловлювати найменування нормативно-правового акту на мові джерела.

Порядок захисту курсової роботи:

– виступ автора, в якому розкривається основний зміст роботи, результати експериментального дослідження, висловлюються власні пропозиції та методичні рекомендації;

– відповіді автора на запитання щодо досліджуваної проблеми членів комісії та присутніх на захисті студентів;

– оцінювання змісту та захисту курсової роботи студента з урахуванням відповідей на поставлені запитання і попередньої оцінки роботи, яка вказана в рецензії (бланк рецензії на курсову роботу додається).

Науковий керівник курсової роботи допускає її до захисту, якщо виставлена їм оцінка курсової роботи складає не нижче за 50 балів.

Дата, час і місце захисту курсової роботи визначається розкладом.

В процесі захисту студент викладає суть виконаних досліджень за темою курсової роботи, результати проведеного дослідження, їх обґрунтовування, відповідає на зауваження наукового керівника, у тому числі дає відповіді на:

– неосвітлені в курсовій роботі питання;

– на питання, які освітлені не повністю.

Після захисту курсова робота здається методисту кафедри для зберігання.

Після закінчення терміну зберігання курсових робіт (1 рік) вони списуються за актом.

Склад комісії для списування курсових робіт: керівник курсової роботи, завідувач кафедри, методист, один-два викладачі кафедри.

Завідувач кафедри в кінці навчального року за клопотанням викладачів може залишити для подальшого зберігання кращі курсові роботи, про що приймається рішення на засіданні кафедри.