Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
obrazcy_dokumenti_ukr_yaz.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
156.56 Кб
Скачать

Рецензія

Рецензія - це критичний відгук (дає аналіз і оцінку) на художній твір, друковану наукову працю тощо, що містить зауваження, пропозиції тощо.  Мета рецензії – рекомендація твору до друку, захисту.  Реквізити:  1. Назва виду документа.  2. Заголовок (який містить назву рецензованої роботи, прізвище та ініціали її автора, видавництво та рік публікації, кількість).  3. Текст:  - тема статті, мета статті, підходи до статті, актуальність статті;  - короткий виклад змісту роботи;  - позитивний висновок;  - недоліки, зауваження  - висновок автора рецензії.  4. Підпис та посада особи, яка рецензувала роботу.  5. Дата.  У разі необхідності підпис завіряють печаткою.

Рецензія на рукопис посібника о.Білоноженка

Матеріали до уроків української мови в 5 класі”

Рецензована робота - важлива практична підмога для вчителя. Це синтезований посібник, що цілком забезпечує вчителя-мовника дидактичним матеріалом для уроків у 5-х класах. Вдумливо дібраний і системно організований, він сприятиме підвищенню якості проведення уроків. Тут учитель знайде тексти для різних типів диктантів та переказів, а також необхідні як для засвоєння нового програмового матеріалу, так і для закріплення вже відомого вправи.

Важливо, що виконання вправ часто адресує учня до лінгвістичних словників, отже, фактично посібник передбачає комплексну роботу. Окремо варто відзначити розділ, скерований на формування в учнів текстотворчих умінь. Це особливо актуально для тих, хто практично, в побутовому спілкуванні, не послуговується українською мовою. Система завдань, пропонованих О.Білоноженком у цьому розділі, безсумнівно, позитивно позначиться на якості мовної діяльності учнів.

Прикметно, що книжка насичена якісним мовним матеріалом з різних функціональних стилів, причому включає актуальну та корисну інформацію культурологічного змісту. Цінними також можна вважати методичні рекомендації вчителеві щодо проведення уроків. Усе це свідчить про високий фаховий рівень книжки, що цілком уписується в усю систему розроблюваних автором посібників для вчителів-мовників.

Разом з тим, вважаємо за необхідне відзначити допущену в рукописі посібника концептуальну неточність щодо визначення головної функції людської мови. На відміну від досі загальноприйнятої і загальнопоширеної дефінії “основна функція мови - бути засобом спілкування”, усе нагальнішою стає потреба визначити основну функцію саме людської мови як інкультуруючу (для учнів ця функція формулюється приблизно так: “мова людини - основний засіб її олюднення, що досягається завдяки прилученню людини до її рідної культури”). З цього приводу див. дані біосоціологів, філософські концепції Г.Лебона, Х.Ортега-і-Гассета та ін. а з мовознавців В.Гумбольдта, О.Потебні.

Загалом же робота О.Білоноженка заслуговує на те, щоб бути надрукованою. Книжка - цінний і своєчасний посібник, вона надасть серйозної допомоги словесникам у їхній роботі.

Рецензент:

кандидат філологічних наук, доцент кафедри методики викладання мов і літератур N-ського педагогічного університету

Н.Д. Томашевська-Кравець

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]