Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
!мет агр. пр. 4к.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
72.35 Кб
Скачать

Дніпропетровський національний університет

ім. Олеся Гончара

Юридичний факультет

Кафедра цивільного, трудового та господарського права

Малий в. Ю. Аграрне право Навчально-методичний посібник

для студентів юридичного факультету та Центру заочної та вечірньої форм навчання з спеціальності ,,Правознавство”

Дніпропетровськ, 2012

1. Мета та завдання дисципліни

1.1. Метою викладення дисципліни є закріплення та поглиблення студентами теоретичних знань і набуття ними навичок застосування норм аграрного законодавства в різноманітних практичних ситуаціях.

Одним із напрямків аграрної реформи в Україні є зміна суті й характеру відносин власності на землю та майно, реформування трудових відносин власності на землю та майно, реформування трудових відносин у сільськогосподарських підприємствах недержавної форми власності, що потребує адекватного правового оформлення та врегулювання зазначених суспільних відносин з метою створення належних юридичних гарантій реформування недержавних сільськогосподарських підприємств і створення нових суб’єктів підприємництва у сільському господарстві агропромисловому комплексі.

Сільське господарство є пріоритетною галуззю народного господарства. Це пояснюється виключною значимістю та незамінністю сільськогосподарської продукції в життєдіяльності людини та розвитку господарської діяльності пов'язаної з використанням у своєму виробництві цієї продукції, продуктів її переробки та сировини.

Нині в Україні назріла нагальна потреба в реформуванні агропромислового сектора економіки, підведення його до вимог світових стандартів. Тому одним із напрямів земельної та аграрної реформи є введення відносно нових, ринкових суспільних відносин, шляхом зміни характеру та суті відносин власності на землю (так як сільськогосподарська праця базується, насамперед, на землекористуванні ) та майно ( тобто проведення процесів приватизації майна державної форми власності ), створення нової законодавчої та нормативно-правової бази, становлення нових організаційно-правових форм господарювання на селі, сприяння становленню та подальшому вдосконаленню ринкової інфраструктури збуту, реалізації товарної сільськогосподарської продукції та сировини тощо.

Як зазначав акад. О. О. Погрібний, аграрне право України, – це комплексна, інтегрована та спеціалізована галузь права: вона охоплює різні правові норми, які регулюють аграрні відносини, що складаються у сфері виробничої та пов’язаної з нею сільськогосподарської діяльності під час використання земель сільськогосподарського призначення різними аграрними суб’єктами.

Оскільки аграрне право це комплексна галузь права, то відносини, які виникають в ній регулюються такими галузями права як: конституційне, земельне, цивільне, трудове, господарське, фінансове, під час розгляду інституту відповідальності у сфері аграрних правовідносин також і кримінальне, адміністративне право.

Для вивчення курсу "Аграрне право України" студенти юридичних спеціальностей повинні мати базові знання з наступних навчальних дисциплін:

  • Теорія держави та права;

  • Конституційне право України;

  • Екологічне право України;

  • Земельне право України;

  • Трудове право України;

  • Цивільне право України;

  • Господарське право України;

  • Фінансове право України;

  • Адміністративне право України;

  • Кримінальне право України.