Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Докладики. Культура.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
77.98 Кб
Скачать

Лобода Наташа Етапи розвитку культури Стародавнього Китаю. Кофуціатство. Культура.

Основні періоди (епохи) в Історії Стародавнього Китаю традиційно носять назви династій і царств:

  • Шан (або Інь) — XVIІІ — XIІ ст до н е (1766-1127 рр. до н.е.)

  • Чжоу і Чжанго — XІI — III ст до н е1127 -256 рр. до н.е.)

  • Цінь — 256 — 206 рр до н е

  • Західна Хань— 206 р. до н е — 8 р.

  • Сінь – 8-23 рр.

  • Східна Хань 25-220 рр.

  • Вей - 220-266 рр.

  • Шу - 221-263 рр.

  • У – 222-280 рр.

  • Західна Дінь – 266-430 рр.

Конфуціанство - етико-політичне вчення, яке набуло значного поширення. Основоположник вчення Кун Фу-Цзи або Конфуцій (551-479 рр. до н. е. ) вважав вічним встановлений Небом порядок, закликав шанувати традиції у сім'ї і державі, ставлячи понад усе виховання людини. Він розробив цілу систему правил і норм поведінки людини — Ритуал, згідно з яким треба шанувати предків, поважати старших, прагнути до внутрішнього самовдосконалення. Покірність молодших старшим і народу володарям вводилася у вічний і непорушний закон. Будь-які докорінні зміни засуджувалися. Конфуціанське вчення здобуло популярність серед родової знаті, яка не бажала змін у суспільстві. Проте імператори династії Цінь досить жорстоко боролися проти нього, і тільки у Шаньській імперії конфуціанство стало офіційною державною ідеологією (і було такою до початку XX ст.)

Давньокитайська література зародилася у період Чжоу і Чжанго. До неї належать «Книга змін», а також «Книга пісень» — пам'ятник найдавнішої народної поезії, до якої входить 305 поетичних творів, «Книга історії» — збірник офіційних документів та описів Історичних подій. Всі вони визначили подальший розвиток літератури і поезії Китаю.

Це стосується і творчості Цюй Юаня (340-278 рр. до н. е.). Він походив зі знатного аристократичного роду, але конфліктував з придворними сановниками, що і відбилося на його поезії. Багато його творів мають сатиричний характер. Цюй вважається основоположником літературної поезії і по праву називається першим видатним поетом Китаю.

Питання до тебе:

  1. Внаслідок чого у Римській імперії виникає нова релігія – християнство?

Відповідь: Внаслідок складного синтезу східних релігій і культів, передусім юдаїзму, платонівської і елліністичної філософії (зокрема стоїцизму) та соціальних утопій.

  1. Як велися роботи по зведенню знаменитої Великої Китайської стіни?

Відповідь: Роботи велися протягом 10 років безперервно — і вдень, і вночі. В цілому на спорудженні стіни працювало близько 2 млн. людей. Загальна довжина її становила майже 4 тисяч км, кожні 60-100 метрів над стіною здіймаються вежі. Висота стіни досягала 10 метрів, а ширина була така, що по ній вільно могли проїхати 5—6 вершників.

  1. З яких верств складалось римське суспільство на початковому етапі розвитку?

Відповідь: римське суспільство складалося з двох основних верств – патриціїв і плебеїв. Згідно найбільш поширеній версії про походження цих двох класів, патриції – це корінні мешканці Риму, що вели своє походження від 100 патріархів-засновників міста, а плебеї – прийшле населення, яке не мало такого походження, але мало громадянські права.