Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Докладики. Культура.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
77.98 Кб
Скачать
  1. Щоб було характерним для грецьких театрів?

Відповідь: Грецький театр знаходився просто неба, він вміщував до 20-25 тис. глядачів. Театральні вистали продовжувалися зі сходу до заходу сонця протягом трьох днів і мали характер змагань. Жіночі ролі виконували лише чоловіки. Усі актори взувалися и черевики на високих підборах (котурни) та надівали маски, що виражали характер персонажа. Щоранку, відправляючись до театру, глядачі брали з собою подушку для сидіння та їжу.

  1. Що було винайдено під час періоду Шан(або Інь) у Китаї?

Відповідь: Було винайдено гроші, бронзоливарну справу, шовкопрядіння, ієрогліфічну писемність, зародилися основи містобудування, з’являються твори декоративного мистецтва.

  1. Розкажіть про мистецтво майя.

Відповідь: Мистецтво майя досягло свого розквіту під час класичного періоду (200—900 р. н. е.). Різьблені рельєфні зображення в Паленке і Копані вважаються одними з найкращих. Витонченість і грація зображень людини на цих пам'ятках архітектури майя нагадують класичні форми Стародавньої Греції. Саме тому період історії майя у 200—900 р. н. е. називають класичним. До нашого часу не дійшло багато малюнків виконаних майя. Більшість зображень — фрески і малюнки на кераміці. Бонампак — одне з місць, де збереглися чудові фрески майя.

Петров Саша Класичний період культури майя

Класичний період в історії цивілізації майя тривав з 320 р. н. е. до 987 р. н. е. Цей період ще називають Теократичним періодом, тому що вважалося, що суспільством майя того часу керували священики, які концентрували в своїх руках все політичне, економічне і суспільне життя. Насправді ж, згідно з археологічними знахідками священики відігравали значну роль у суспільстві майя, але не керівну. Існував клас знаті, який складався майже винятково з воїнів. Багато зображень виконаних майя вказують на те, що міста майя знаходились в стані майже перманентної війни одне з одним.

В цей період розвивається сільське господарство як основа економічної діяльності суспільства, і в якій були зайняті великі кількості людей. Також існував розподіл праці та виразна система суспільних класів. Цивілізація майя складалася з великої кількості незалежних міст-держав, таких як Тікаль, Паленке, Копан, Калакмуль і багатьох інших. Місто Копан на території сучасного Гондурасу досягло свого розквіту в 736 р. н. е. Тут існував центр наукових досягнень майя. Вважається, що саме тут майя вдосконалили свої знання з астрономії, склали точні таблиці сонячних затемнень, винайшли формулу для створення календаря. Вважається що календар майя більш точний ніж той, що ми використовуємо зараз.

Найвідоміші пам'ятки цього періоду — численні піраміди. Майя також залишили багато стел із зображеннями на них своїх правителів, з ієрогліфічними текстами про родовід правителів, війни та інші досягнення. Майя також займалися торгівлею. Існують докази того, що вони торгували з багатьма досить віддаленими від них народами Месоамерики. Важливими предметами торгівлі майя були сіль, какао, обсидіан, тощо. Зокрема існують свідоцтва торгівельних і культурних контактів майя з містом Теотіуакан і цивілізацією, що панувала там.

Питання до тебе: