Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Електричне освітлення та опромінювання.doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
578.56 Кб
Скачать

4. Установки інфрачервоного опромінення

Біологічна дія інфрачервоного випромінювання. Опромінювачі і опромінювальні установки для опромінення тварин і птиці, їх основні характеристики. Методика розрахунку і вибору установок інфрачервоного випромінювання. Використання інфрачервоного випромінювання в технологічних процесах сільськогосподарського виробництва.

Прочитайте і опрацюйте

Л-1,с. 218...231; Л-3, с. 174...179; Л-6, с. 331 ...331. Короткі теоретичні відомості та методичні вказівки

Біологічна дія інфрачервоного випромінювання. Молодняк тварин і птиці в перші дні після народження має дуже невдосконалений механізм терморегулювання організму

Низька температура, висока вологість повітря негативно діють на розвиток і ріст молодняку, призводять до порушення обміну речовин, простудних захворювань, розладу травлення і загибелі тварин.

Потік 14 випромінювання, досягаючи тіла тварини, частково відбивається, але основна його частина поглинається шкірою і підшкірною тканиною, створюючи тепловий ефект.

В опромінюваних ділянках шкіри кількість крові збільшується в 10... 15 разів, через одну - дві хвилини появляється теплова еритема.

Використання установок 14 опромінення дозволяє в 1,4... 1,8 разу збільшити народжуваність поросят від однієї свиноматки, на 8... 15 відсотків підвищити середньодобовий приріст маси поросят і довести їх збереження до 96...99 відсотків. При опроміненні телят середньодобовий приріст їх маси зростає на 16...24 відсотки, на 30 відсотків скорочуються шлунково-кишкові захворювання.

Особливо перспективне використання інфрачервоного обігріву спільно з ультрафіолетовим опроміненням. Дослідження показують, що спільна дія 14 і УФ випромінювань на тварин і птицю дозволяє значно підвищити їх збереження і продуктивність, отримати результати, недосяжні при використанні кожного з цих випромінювань окремо.

Запам'ятайте

Поглинання 14 випромінювання живим організмом - дуже складний біологічний процес, у якому бере участь весь організм тварини. Діючи на нервову систему організму через теплові рецептори шкіри, випромінювання покращує функції залоз, кровотворних органів

і кровопостачання тканин тіла.

Необхідно відмітити, що тривале безперервне термічне подразнення і надмірна еритема шкіри діють негативно на організм тварини. Переривчастий режим опромінювання, чергування дії високих і низьких температур піддає нервову і судинну систему своєрідному тренінгу, сприяє загартуванню організму.

Таким чином, 14 випромінювання не тільки чинить на тварин зігріваючу дію, але й підсилює біологічні процеси в їх організмі, сприяє підвищенню тонусу і резистентності, і як наслідок покращується фізичний стан, розвиток, приріст, зменшується

захворюваність тварин.

Особливо добрі результати дає одночасне опромінення тварин і

птиці інфрачервоними і ультрафіолетовими променями.

Опромінювані і опромінювальні установки для опромінення тварин і птиці, їх основні характеристики.

Для концентрації потоку випромінювання в необхідному напрямку і захисту джерел випромінювання від механічних пошкоджень і крапель води використовують різні типи й 14 опромінювачів і опромінювальних установок.

Для обігрівання молодняку тварин і птиці широко застосовують інфрачервоні опромінювачі ССПО1-250-001, ССП05-250-003-У3.5 "Зоотон", ОРИ-1, ОРИ-2, ОРИ-2Б, ОРИ-8, ОРИ-8Б, ООИ-1, ЗИС-0,25-И1, ЗИС-0,37И1У5, ЛИКИ-220-300, "Латвіко", ОЗИ-500, УФИКИ-1, УФИКИ-2 та інші, а також установки інфрачервоного обігрівання та ультрафіолетового опромінення ИКУФ-1, ИКУФ-1М, ИКУФ-2М, ИКУФ-ЗМ, Луч-А, Луч-2И, ЗРИКО-1, СОЖ-1. Для обігріву молодняку птиці використовують також брудери БП-іі БИ-500.

Опромінювач ССП01-250-001-УЗ призначений для 14 опромінення і обігріву поросят, телят, ягнят і розроблений на базі модифікованого світильника "Астра -12", пристосованого до лампи типу ИКЗК-220-250. Опромінювач складається з металевого відбивача, пластмасового корпуса, фіксатора, гумових ущільнювачів, ввідного сальника, клемних колодок деталей підвісу.

Опромінювач ССП05-250-003-У3.5 "Зоотон" (ТУ10.23.320-86) призначений для використання в сільськогосподарських тваринницьких приміщеннях у комплектах світлотехнічного обладнання (ЗРИКО та ін.) або в автономному режимі для опромінення та обігріву молодняку сільськогосподарських тварин та птиці. Джерелом 14 випромінювання служить лампа ИКЗК-220-250. Опромінювач має захисну відкидну сітку і сальникове ущільнення струмопідводу до лампи.

Опромінювачі рефлекторні інфрачервоні ОРИ (ТУ 10.23-30-87) використовують для обігріву молодняку сільськогосподарських тварин інфрачервоними променями.

Освоєний випуск двох модифікацій опромінювачів: ОРИ-2, ОРИ-8 - для опромінення молодняку тварин в умовах колективних господарств та ОРИ-2Б, ОРИ-8Б - для обігріву молодняку тварин в особистих господарствах. Джерелом 14 випромінювання служить лампа ИКЗК-220-250. Арматура опромінювача являє собою конічн корпус з листової сталі, який забезпечує захист лампи від механічних пошкоджень та попадання води.

Опромінювач-обігрівач інфрачервоний ООИ-1 (ТУ 46.22.1536-84) призначений для локального обігріву свійської птиці та тварин. Джерелом 14 випромінювання служить лампа ИКЗК-220-250. Електричний опір ізоляції опромінювача нормується не меншим ніж 20 МОм. Нижня частина опромінювача закрита відкидною металевою

сіткою.

Електробрудер БП-1 призначений для обігріву 500...600 курчат

при утриманні їх на підлозі. Брудер являє собою конструкцію у вигляді порожнистої шестикутної зрізаної металевої піраміди. Під зонтом брудера змонтовано чотири "темних" випромінювачі - ТЕНи потужністю 250 Вт кожний і терморегулятор.

Установки для одночасного опромінення тварин і птиці інфра­червоними і ультрафіолетовими променями розглянуто в розділі 3.

Методика розрахунку і вибору установок інфрачервоного

випромінювання.

1. Залежно від призначення приміщення, виду тварин, технології їх утримання вибирають тип опромінювачів і опромінювальних

установок, їх кількість.

2. Визначають необхідну інфрачервону опроміненість на тілі

тварини з виразу:

£ІЧ=(£о-50(1-у),Вт/м2' ()

де Ео - оптимальна опроміненість для новонародженого, що знаходиться в сухому приміщенні при температурі І = 0 °С (табл. 7);

в - температурний градієнт опроміненості, 8 = 25 Вт/ м2град (для ягнят 8=13 Вт/ м град); Б - вік тварини, дні; і - температура повітря в приміщенні;

Ь - кількість днів повної температурної адаптації, у середньо­му Ь = 100 дн.

3. Визначається висота підвісу ламп над спиною тварини за виразом:

/,= І !о» м, (4.2)

де Іао - сила світла дзеркальної лампи в напрямку а = 0 (ЛІ, рис. 136);

2 - коефіцієнт нерівномірності опроміненості, г = 1,4... 1,6 для КСС косинусного і глибокого світлорозподілу; г =1 для широкого світлорозподілу.

Таблиця 7

Необхідна опроміненість для новонароджених тварин при нульовій температурі навколишнього середовища

Початкова

Молоді

іяк твар

ин

опроміненість

курчата

поросята

телята

ягнята

індичата

гусенята і каченята

Ео, Вт/м2

825

700

500

380

900

710

Технічні характеристики опромінювачів та опромінювальних установок приведено в Л-9, С.389...398.

При обігріванні поросят-сисунів опромінювачі установок ИКУФ, Луч, опромінювачі ОРИ-1 використовують, як правило, для обігріву двох суміжних станків, розміщуючи їх над перегородкою. Якщо в приміщенні відсутня система загального обігріву, то опромінювачі установок ИКУФ, "Луч" розміщують по одному на кожне станко-місце. При температурі повітря в приміщенні більшій ніж 16 °С інфрачервоні лампи опромінювачів ИКУФ необхідно перемкнути на послідовне з'єднання.

При утриманні телят у клітках один опромінювач установок ИКУФ, "Луч" використовують для опромінення двох тварин у суміжних клітках. При груповому утриманні телят обладнують обігрівну ділянку з розрахунку один опромінювач на 4 м2 ділянки. Режим опромінення телят - переривчастий з вимиканням на 30 хв

через кожні 1 1,5 год роботи. У перші два-три дні життя, коли телята

багато лежать, висота підвішування опромінювачів - 0,5...0,6 м, а потім її слід збільшити до 1,2 м.

Для обігріву молодняку птиці використовують інфрачервоні лампи тільки з пофарбованою колбою. Однією лампою потужністю 250 Вт можна обігріти 100... 120 курчат, 60...80 індичат, гусенят чи каченят першого віку.

Молодняк птиці обігрівають до 20...30 - денного віку. Режим обігріву, як правило, безперервний

Приклад 8. Розрахувати висоту підвісу опромінювана "Луч", якщо він опромінює дві суміжні клітки з телятами 10...45 - денного віку. Мінімальна температура в телятнику +8 °С.

Розв'язання.

Визначаємо необхідну інфрачервону опроміненість на тілі теляти:

£,„ = (500 - 25 • 8)(1 - —) = 270Вш / мг. Визначаємо висоту підвісу лампи над спиною теляти:

Я= 155 =0,69.м. 4270-1,2

Використання інфрачервоного випромінювання в технологічних процесах сільськогосподарського виробництва.

Дозована дія 14 випромінювання на насіння сільськогосподар­ських культур благотворно впливає на його посівні властивості.

Пастеризація молока 14 випромінюванням має значні переваги перед традиційним способом обробки молока в теплообмінних апаратах. При дії 14 випромінювання на молоко за три-чотири секунди знищується 99,8...99,9 відсотка бактерій, після чого молоко може зберігатися при температурі +5°С протягом восьми-дев'яти діб, при цьому затрати енергії на пастеризацію скорочуються в 1,5...2 рази.

14 випромінювання використовується також для висушування пофарбованих деталей при ремонті сільськогосподарської техніки і електричних двигунів, сортування плодів і овочів, дезінсекції тари, висушування сільськогосподарської продукції.

Питання для самоперевірки

1. У чому полягає біологічна дія інфрачервоного

випромінювання ?

2. У чому полягають переваги 14 опромінювальних установок

перед іншими способами обігріву тварин?

3. Які ви знаєте опромінювачі і установки для 14 обігріву

молодняку тварин і птиці?

  1. Будова ІЧопромінювачів.

  2. Які джерела використовуються в 14 випромінювачах?

  3. У чому полягає методика розрахунку і вибору установок 14

випромінювання?

7. Приведіть приклади використання установок 14 випромінювання.

; Тести

1. Біологічна дія 14 випромінення на організм тварин проявляється:

  • через створення теплового ефекту;

  • через фотохімічні реакції в шкіряному покриві, слизистих оболонках і органах зору;

  • через покращання зорових можливостей.

2. В установках 14 опромінювання тварин застосовуються такі типи ламп:

  • ДРЛФ, ДРИ, ДНаТ;

  • ЛЕ,ЛЕР,ДРТ;

  • ИКЗ, ИКЗК, ИКЗС.

3. В установках 14 опромінювання тварин застосовуються такі типи опромінювачів:

  • ЗНП-1,ОРК-2,ОЗЖ-1;

  • ССП05-250-003-У3.5 "Зоотон", ОРИ, ООИ, ЛИКИ;

  • ОБП,ОБН.

4. Для УФ і 14 опромінювання тварин застосовуються такі типи установок:

  • ИКУФ - 2М, "Луч", ЗРИКО-1, СОЖ-1;

  • УО-4М,УОК-1;

  • ОВ-ЗП, ОВУ-6П.

5. Дія 14 випромінювання на тварин:

  • з провітаміну Б утворюється вітамін ^ під шкірою;

  • покращуються функції залоз, кровотворних органів кровопостачання тканин тіла;

  • покращуються зорові властивості.

6. Методика розрахунку і вибору установок 14 випромінювання полягає у:

• виборі установки, визначенні кількості проходів, довжини ходу

  • виборі установки, визначенні опроміненості і висоти підвісу;

  • виборі установки, визначенні коефіцієнта використання світлового потоку.

Лабораторна робота

Дослідження роботи електрообладнання установки інфрачервоного випромінювання.

Практичне заняття

Розрахунок і вибір установки інфрачервоного випромінювання.