Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vinogradova_O.V.ORG-YA_TRANSPORT._OBSLUG._TURIS...doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
4.73 Mб
Скачать

6. Розвиненість туристичної інфраструктури впродовж транспортних коридорів.

Сучасні світові тенденції, пов'язані з розширенням міжнародного співробітництва й поглибленням інтеграційних процесів, вплинули на розробку програм, метою яких є формування міжнародних транспортних коридорів (МТК).

Одним з дієвих засобів прискорення розвитку туризму в Україні є розвиток туристичної інфраструктури у мережі міжнародних транспортних коридорів (МТК).

Розвиток МТК дозволить вирішити ряд транспортних проблем, пов'язаних із забезпеченням міждержавних економічних, культурних і інших зв'язків, а також з доцільністю створення міжнародної транспортної інфраструктури, що має погоджені технічні параметри й забезпечує застосування спільних технологій перевезень.

Це створить основу для інтеграції національних транспортних систем у Світову транспортну систему. Причому МТК формуються для розвитку й поліпшення як вантажного, так і пасажирського міжнародного сполучення.

За оцінками експертів, Україна має найвищий у Європі коефіцієнт транзитності: з 13 тис. км автомобільних шляхів державного значення понад 9 тис. км є магістралями, пов'язаними з МТК.

З огляду на це, облаштування туристичної інфраструктури в мережі МТК, які пролягають територією України, визначено одним з першочергових кроків у реалізації Основних напрямів розвитку туризму в Україні.

Проблема розвитку туристичної сфери України і перетворення її на потужну індустрію в мережі МТК (як і світової туристичної галузі в цілому) вимагає максимального залучення всіх підойм і повноважень, які є у центральних і місцевих органів виконавчої влади, - з тим, щоб повністю використати потенційні можливості природних, рекреаційних та історико-культурних ресурсів наших територій.

Розбудова туристичної інфраструктури в мережі МТК повинна грунтуватися на:

  • дослідженнях тенденцій щодо розвитку світового ринку туризму і туристичних потоків, а також кон'юнктури та цін на ньому;

  • комплексному аналізі стану українського ринку туристичних послуг і прогнозах щодо його розвитку:

  • прогнозах щодо реальних можливостей залучення інвестицій (як внутрішніх, так і іноземних) для розвитку туристичної інфраструктури, з наступним формуванням бази даних щодо відповідних інвестиційних пропозицій.

Важливими факторами є також організація та регулювання туристичної діяльності на МТК. Серед першочергових заходів щодо інституціонального забезпечення розвитку такого туризму (і в тому числі іноземного) мають стати:

  1. розширення міжнародного співробітництва у сфері розвитку туризму, вироблення механізму взаємодії представництв МЗС і Державної туристичної адміністрації України за кордоном, а також центральних і місцевих органів виконавчої влади (і зокрема спеціалізованих підрозділів з питань туризму обласних та міських державних адміністрацій) з метою узгодження практичних дій щодо розбудови та використання туристичної інфраструктури у мережі МТК;

  2. розробка спеціальних туристичних маршрутів у мережі МТК для туристів, які подорожують групами, та схем підключення до них об'єктів туристичної інфраструктури;

  3. розробка прогресивних (комп'ютерних) систем для сфери туризму (і зокрема з організації бронювання та оплати туристичних послуг);

  4. формування та ведення реєстру туристичних операторів і агентів, які працюватимуть у сфері туристичного бізнесу на МТК.

Актуальними є також видання і розповсюдження серед реальних і потенційних іноземних туристів інформаційних видань, які б вміщували адреси та телефони державних органів України, що відповідають за туризм, посольств і консульств, національних туристичних представництв та перевізників, а також дані про паспортно-візові формальності, митні правила, опис туристичних можливостей регіонів (визначних пам'яток, екскурсійних програм, готельної бази, транспортних можливостей, додаткових послуг) з картами.

Створення щільної мережі доріг підвищує можливості спілкування, розширення економічних і комунікативних зв'язків, сприяє розвитку індустрії дорожнього будівництва і їхньої експлуатації — створенню нових робочих місць. Дороги з'єднують міста й населені пункти, підвищують оперативність керування регіонами, що важливо для держави, підвищують доступність туристських регіонів і туристських об'єктів, сприяють залученню туристських потоків у регіон або місцевість.

При створенні дорожньої мережі враховуються фактори військової стратегії, цивільної оборони, економіки й перспективи розвитку місцевої промисловості.

Відзначимо, що коли розвинена країна перебуває в стані виходу із чергової кризи або депресії - негайно прозорливі політики організують масштабне дорожнє будівництво й направляють на ці мети потужні фінансові потоки. Так було в США й Німеччині й треба сказати успішно.

При здійсненні переміщень залежно від виду транспорту активізується роль транзиту - проходження в дестинацію через яку-небудь місцевість або країну (з можливістю короткочасної зупинки в межах тимчасового періоду, дозволеного законодавством про транзит даної країни).

Найбільше яскраво проявляється вплив транзиту на автомобільних дорогах, що проходять через населені пункти.

З інтенсифікацією транзитного руху підвищується значимість транзиту для місцевого населення:

Найбільше яскраво проявляється вплив транзиту на автомобільних дорогах, що проходять через населені пункти.

З інтенсифікацією транзитного руху підвищується значимість транзиту для місцевого населення:

  • одержання різної інформації,

  • можливість покупки й продажу товарів, різних послуг,

  • створення пришляхової індустрії (мотелів, магазинів, пунктів харчування, станцій обслуговування, бензоколонок і ін.).

Усе в цілому генерує робочі місця для місцевого населення й припливи коштів у місцеві бюджети, генерує оподатковувану базу

Наявність дорожньої мережі створює сприятливі умови для доступу в регіон, освоєння місцевих природних, тім числі туристських ресурсів, людських ресурсів і капіталу, розвитку місцевої промисловості й господарства, туристський індустрії й інфраструктури, залучення вітчизняних і іноземних інвестицій.