Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Laboratorne_zanyattya_6.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
120.83 Кб
Скачать

Лабораторне заняття №6 (2 год.)

Тема: Адаптація дітей молодшого шкільного віку до школи і методи її дослідження.

Мета: актуалізувати знання студентів щодо проблеми адаптації дітей до шкільного навчання, проаналізувати різноманітні методи її діагностики, сформувати у студентів уміння.

Основні поняття: адаптація, дезадаптація, інтелектуальний розвиток; довільність дій; учбова діяльність; опосередковане та узагальнене відображення дійсності.

Обладнання: А-1 зі зразком, простий олівець, стимульний матеріал у вигляді сюжетних картинок, бланк анкети для батьків, заготовка з колами.

Питання для теоретичної підготовки

  1. Мотиви учіння молодшого школяра.

  2. Розвиток емоційно-вольової сфери молодшого школяра.

  3. Особливості взаємин з однолітками та дорослими у молодшому шкільному віці.

  4. Психологічні проблеми адаптації дітей молодшого шкільного віку

Хід роботи

Вступне слово викладача (5 хв.). Визначається мета та завдання лабораторного заняття присвяченого адаптації молодших школярів до шкільного навчання. Викладач повідомляє, що проблема труднощів адаптації дітей до умов початкової школи в даний час має високу актуальність. За оцінками дослідників, залежно від типу школи, від 20 до 60 % молодших школярів мають серйозні труднощі в адаптації до умов шкільного навчання. Існує багато визначень шкільної адаптації. М.В. Максимова шкільну адаптацію трактує як процес входження дитини в нову для неї соціальну ситуацію розвитку. Аналіз Терміном "шкільна дезадаптація" або ("шкільна непристосованість") фактично визначають будь-які утруднення, що виникають у дитини в процесі шкільного навчання. До основних первинних зовнішніх ознак проявів шкільної дезадаптації учені одностайно відносять утруднення в навчанні і різні порушення шкільних норм поведінки.

Основні чинники, здатні стати причиною шкільної непристосованості: недоліки в підготовці дитини до школи, соціально-педагогічна занедбаність; тривала і масивна психічна деривація; соматична ослаблена дитини; порушення формування шкільних навиків; рухові порушення; емоційні розлади.

  1. Актуалізація знань студентів (10 хв.)

Індивідуальне опитування студентів. Викладач проводить обговорення проблеми адаптації дітей до шкільного навчання за такими питаннями:

  • Розкрийте поняття дітей до шкільного навчання;

  • Які зміни відбуваються у пізнавальній діяльності дитини у продовж навчання в початкових класах?

  • Яка роль батьків у формуванні навчальної успішності молодшого школяра?;

  • Які особливості формування міжособистісних стосунків в молодшому шкільному віці?;

  • Що відіграє провідну роль у становленні саморегуляції поведінки молодшого школяра?

В кінці опитування викладач зі студентами обговорюють класичний експеримент «Ну, який же ти нетямущий!»

(Соловейчик, С. Л, Резервы детского «я» / С. Л. Соловейчик. М., 1983. С. 17.)

Величезне значення у формуванні мотивації учіння молодших школярів грає ситуація успіху. Вона супроводжується позитивними емоціями і приводить до того; що дитина прагне знову повернутися до тієї діяльності, яка викликала ці позитивні емоції. Навіть найрозумніші хлоп'ята губляться, їх «зараховують» у відстаючі.

Був проведений такий експеримент. Зібрали відмінників-математиків, запропонували їм задачу. І попередили, що середні учні справилися із завданням за такий-то час. Коли це час серед них закінчиться, буде даний гонг.

Приступили до задачки. Але експериментатори задовго до закінчення терміну «середніх» дали гонг — так, щоб всі піддослідні відмінники відчули себе такими, що відстають. І що ж? Більшість з них розгубилася, всі почали нервувати і майже ніхто не зумів вирішити відносне просте завдання!

  1. Лабораторна частина заняття (60 хв.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]