Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Задачник.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
6.75 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Чернігівський державний інститут економіки і управління

О.Б.Дубягін

Статистика

Практикум

Частина І

Задачник

ЧДІЕУ

2010

УДК 519.22

ББК 60.6

Д 79

Рецензенти:

Ремньова Л.М., кандидат економічних наук, доцент, декан фінансово-економічного факультету Чернігівського державного інституту економіки і управління.

Скітер І.С., кандидат фізико-математичних наук, доцент, доцент Славутичського філіалу Національного технічного університету України (КПІ).

Рекомендовано Вченою Радою ЧДІЕУ для використання в навчальному процесі

Протокол № 10/10 від «02» грудня 2010 р.

Дубягін О.Б.

Д 79 Статистика: Практикум в 2-ох частинах. – Ч.І.: Задачник. – Чернігів:

ЧДІЕУ, 2010. – 246 с.

У даному практикумі розглядаються приклади розв’язання типових задач з основних тем навчального курсу «Статистика» для студентів економічних спеціальностей вищих закладів освіти ІІІ-ІV рівнів акредитації. Практикум складається з двох частин і забезпечує практичну підготовку студентів.

У першій частині практикуму міститься задачник, який забезпечує проведення практичних занять з фундаментального курсу статистики. До кожної типової задачі, поряд з прикладом її розв’язку, додаються 25 варіантів початкових даних для самостійного її розв’язання.

УДК 519.22

ББК 60.6

Передмова

Система знань вищої школи містить у собі багато важелів. Серед них найбільш потужною є практична робота. Вона складається з практичних і лабораторних занять, навчальної практики, самостійної практичної роботи й традиційно займає від 1/3 до 2/3 бюджету навчального часу. Не є виключенням і фундаментальний курс статистики. В останні роки практична підготовка для статистики схиляється в бік 2/3 бюджетного часу, відведеного на неї.

Запропонований Вашій увазі практикум є спробою охопити майже всі теми курсу «Статистика» типовими задачами економічного спрямування, а його головною метою є оволодіння навиками розв’язання цих задач. Враховуючи те, що в цикл практичної підготовки входять практичні та лабораторні заняття (плюс самостійна робота до них), практикум поділений на дві частини.

Перша частина практикуму «Задачник» забезпечує цикл практичних занять. Задля цього студентам пропонується розглянути приклади розв’язання типових задач і самостійно розв’язати такі ж самі задачі відповідно до обраного варіанта з іншими початковими даними. По 9-ти темах лекційного циклу це – 33 типові задачі (див. таблицю нижче). Уміння, що відпрацьовуються тою чи іншою задачею, вказуються в задачнику безпосередньо в процесі розгляду кожної задачі.

Кожна тема представлена окремою главою, з такою ж самою назвою, як і в конспекті лекцій [37, 38]. Усі глави починаються стислими відомостями з основних теоретичних понять, пов’язаних зі змістом задач, і контрольними запитаннями. Потім розглядаються типові їх приклади. Далі йдуть 25 варіантів з новими початковими даними на кожну задачу. Наприкінці кожної глави наводяться типові вибіркові тестові завдання щодо контролю знань. Завдання пропонуються двох видів: або вибрати правильну(-і) відповідь (-і) на поставлене запитання (твердження) серед декілька запропонованих, або дати самостійну відповідь (зробити розрахунок) на поставлене запитання (запропоноване завдання).

Друга частина практикуму забезпечує цикл лабораторних занять, про що докладно розповідається в неї ж [39]. У лабораторних роботах розв’язуються такі ж самі задачі, що й у задачнику, але з використанням Microsoft Office Excel, тому, перш ніж братися за виконання завдань з першої частини практикуму, уважно ознайомтесь з його другою частиною «Лабораторні роботи».

Таблиця

п/п

Назва теми

Студент повинен уміти

№№ задач

1

2

3

4

1

Предмет, метод і

завдання

статистики

Визначати статистичну ознаку, її вид, правильно обирати методи статистики для вирішення конкретних завдань статистичного дослідження соціально-економічних явищ і процесів.

1

2

Статистичне спостереження (СС)

Відповідно до програми СС визначати об’єкт, одиницю спостереження, формувати репрезентативну статистичну сукупність певного об’єму через правильний вибір виду спостереження, джерел і способів збирання статистичної інформації, а також через вибір потрібної форми спостереження.

1

3

Узагальнення статистичних даних (СУ)

Відповідно до програми СУ обирати вид статистичного групування, визначати групувальну ознаку й її вид, кількість утворюваних груп й їх розміри, виконувати безпосередньо групування з побудовою статистичних рядів: атрибутивних і варіаційних (дискретних й інтервальних). Володіти табличною та графічною формами статистичних групувань.

1-7

4

Статистичний аналіз (СА)

Відповідно до задач статистичного дослідження соціально-економічних явищ і процесів обирати метод СА та систему числових характеристик шуканої закономірності. Здійснювати перевірку статистичних гіпотез про нормальність розподілу частоти у варіаційних рядах за допомогою критеріїв згоди χ²-Пірсона і А.М.Колмогорова. Будувати прості, групові та комбіновані статистичні таблиці, а також статистичні діаграми.

8, 9

5

Система

статистичних показників

Обчислювати абсолютні, відносні, середні величини та показники варіації, асиметрію й ексцес у статистичних рядах. Визначати міру однорідності розподілів.

10-14

6

Вибірковий метод

Відповідно до задач СА формувати вибіркові сукупності даних, правильно обирати вид вибірки та спосіб відбору, адекватно оцінюючи значення параметрів (генеральних середнього і частки) ГСС на заданому рівні значущості певного критерію. Визначати оптимальну чисельність вибірки по заданій вибірковій похибці.

15-21

Продовження таблиці

п/п

Назва теми

Студент повинен уміти

№№ задач

1

2

3

4

7

Метод рядів динаміки (РД)

Здійснювати динамічний аналіз часових змін досліджуваних ознак (показників) через побудову моментних й інтервальних РД. Визначати абсолютні, відносні та середні показники в РД. Виконувати аналітичне вирівнювання РД математичними функціями з побудовою моделі тренду. Здійснювати прогнозування в РД (екстраполяцію) з інтервальною оцінкою прогнозованого рівня. Оцінювати сезонні коливання в РД методами збільшення інтервалів і плинного середнього, змінного та постійного середніх з побудовою моделі сезонної хвилі.

22-28

8

Індексний метод

Проводити індексацію ознак у часі та просторі, а також у взаємозв’язку різних факторів через обчислення індивідуальних і загальних індексів: на постійній і змінній базі порівняння; з постійними та змінними вагами; постійного та змінного складу й структурних зрушень; у формі Пааше, Ласпейреса, Лоу.

29-31

9

Кореляційно-регресійний аналіз зв’язків

Проводити факторний аналіз причинно-наслідкових зв’язків між ознаками (з елементами КРАЗ) через побудову регресійних математичних моделей кореляційного зв’язку (специфікація) з оцінкою параметрів рівняння регресії (параметризація) і перевіркою якості регресійної моделі (верифікація). Виконувати прогноз з оцінкою прогнозних можливостей моделі.

32, 33

Дотримання усіх запропонованих у практикумі рекомендацій є запорукою успішного виконання практичних завдань.

Бажаю успіхів!

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]