Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт з упрпрак.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
702.76 Кб
Скачать

41

Вступ

Управлінська діяльність є складним соціально-психологічним явищем. Адже за допомогою неї виконуються скоординовані заходи направлені на досягнення поставлених цілей. Управління передбачає здійснення операцій аналізу, оцінювання, прогнозування, вибору, прийняття рішення, підпорядкування і виконання і т.д.

Ефективна співпраця членів організації неможлива без усвідомлення ними спільних цілей і розуміння методів і засобів їх досягнення. Це все досягається за допомогою управлінської діяльності.

В ринкових умовах організація самостійно формує цілі і задачі, розробляє стратегію па політику свого розвитку, знаходить необхідні заходи для її реалізації, готує кадри та вирішує багато інших проблем. У зв’язку з цим значно розширюється сфера управління, зростає обсяг і ускладнюється характер тих робіт, що виконує менеджер. Суттєво зростає і його відповідальність за своєчасність та якість рішень, що приймаються.

Одним з інструментів управлінських нововведень, що сприяють створенню умов для ефективної роботи стає науково – технічний прогрес. Успіх організації все більшою мірою залежить від прийнятої системи управління персоналом, в якій значне місце відведено професійному керівнику, що володіє загальними основами науки управління, специфічними знаннями в галузі маркетингу, інновацій, стратегій управління тощо.

Управлінська практика переслідує декілька цілей, серед них:

  1. розвиток управлінського мислення;

  2. закріплення знань та умінь у сфері промислового менеджменту організацій;

  3. знайомство з практичним досвідом сучасного менеджменту на промислових підприємствах, його проблемами та механізмами;

  4. придбання навичок самостійного вирішування деяких управлінських задач.

1 Загальні відомості про НЕК «Укренерго»

1.1 Історія створення

Основою електроенергетики країни є Об’єднана енергетична система (ОЕС) України, яка здійснює централізоване електрозабезпечення внутрішніх споживачів, взаємодіє з енергосистемами суміжних країн, забезпечує експорт, імпорт і транзит електроенергії. Вона об’єднує енергогенеруючі потужності, розподільні мережі регіонів України, пов’язані між собою системоутворюючими лініями електропередачі напругою 220 – 750 кВ. Оперативно – технологічне управління ОЕС, управління режимами енергосистеми, створення умов надійності за паралельної роботи з енергосистемами інших країн здійснюється централізовано державним підприємством НЕК „Укренерго”, відокремленим структурним підрозділом якого є Чернігівські МЕМ.

Центральна електроенергетична система (далі - Центральна ЕС) створена 1 жовтня 1998 року і підпорядкована Державному підприємству "Національна енергетична компанія "Укренерго". Основою для її створення було об’єднання Центральних магістральних електричних мереж ДЕК “Укрелектропередача” та Центрального регіонального диспетчерського Центру Національного диспетчерського центру енергетики України.

Центральна ЕС забезпечує скоординоване функціонування енергосистеми центрального регіону, як частини Об’єднаної енергосистеми України, а також надійну і ефективну роботу електромереж напругою 110-750 кВ.

Потужності. Центральна електроенергетична система обслуговує регіон, до якого входять Київська, Черкаська, Житомирська, Чернігівська області та столиця України - місто Київ, загальною площею 111,6 тис. кв. км з населенням 8,4 млн. чол. До складу Центральної ЕС входять Київські магістральні електричні мережі (МЕМ) (08132, Київська обл., м. Вишневе, вул. Київська, 2), Черкаські МЕМ (18020, м. Черкаси, вул. Різдвяна, 169), Житомирські МЕМ (10002, м. Житомир, вул. Зарічна, 1); Чернігівські МЕМ (14001, м. Чернігів, вул. Ціолковського, 20), виробничі служби та відділи, які експлуатують 2401 км ПЛ 110-750 кВ (у т. ч.: 750 кВ - 598 км, 330 кВ – 1792 км, 110 кВ - 11 км), а також 13 підстанцій напругою 750-330 кВ, на яких встановлено 27 автотрансформаторів загальною потужністю 5524 МВА. Надійну роботу Центральної ЕС забезпечують понад 1300 працівників.

1.2 Структура Чернігівських магістральних електричних мереж

Створені у вересні 1997 року в складі Центральних магістральних електромереж ДЕК „Укрелектропередача”.

Після створення НЕК „Укренерго” на базі ДЕК „Укрелектропередача” та НДЦ України в жовтні 1998 року стали структурним підрозділом Центральної ЕС.

Рисунок 1 Карта Центральної електроенергетичної системи

За період існування Чернігівські МЕМ створили відповідні служби : СП (служба підстанцій), СЛ (служба ліній), СРЗА та М, СІЗП і Д (служба ізоляції, захисту від перенапруг та діагностики), СЗДТУ (служба засобів ДТУ), СМ і Т (служба механізації і транспорту), бухгалтерію, ВТВ (виробничо-технічний відділ), ВМТЗ з АТГ та складським господарством, планово-економічну групу, групу обчислювальної техніки, групу з охорони праці і пожежної безпеки, ремонтно-будівельну дільницю та сторожову охорону.

Рисунок 2  Організаційна структура ЧнМЕМ

Працівниками структурного підрозділу Центральної електроенергетичної системи обслуговуються такі об’єкти :

  • 3 підстанції 330 кВ (Чернігівська, Ніжин, Славутич) загальною встановленою потужністю трансформаторів 770 МВА.

  • 6 ПЛ 330 кВ протяжністю 366 км.

  • 2 ПЛ 110 кВ (міждержавних) протяжністю 37 км.

На адміністративно-виробничій базі обладнано пункт для функціонування ОДС (оперативно-диспетчерська служба) по оперативному управлінню підпорядкованими об’єктами.

Служба підстанцій функціонує у складі підстанцій 330 кВ Чернігівська, Ніжин та Славутич. Для централізованого ремонту обладнання підстанцій на адміністративно-виробничій базі в місті Чернігові створено цех по ремонту обладнання, є централізоване масло господарство.

Служба повітряних ліній функціонує в складі двох дільниць (Чернігівська та Ніжинська).

В службі РЗА створено метрологічну лабораторію по метрологічному забезпеченню об’єктів МЕМ. В службі ІЗП і Д об лаштовані дві електролабораторії (пересувна і стаціонарна), а також хімічна лабораторія.

Забезпечення охорони праці, ТБ, по санітарії здійснюється у відповідності з розробленою СУОП МЕМ в єдиній системі ОП Центральної ЕС. Для проведення цієї роботи створено групу ОП і ПБ (охорони праці та пожежної безпеки). Створений і діє кабінет охорони праці, пожежної безпеки та безпеки руху з наочними посібниками та нормативною літературою.

В Чернігівських магістральних електричних мережах проводиться цілеспрямована робота по впровадженню засобів обчислювальної техніки з метою створення можливості впровадження автоматизації робіт, елементів АСУ (система „Дельта” для ОДС (оперативно-диспетчерська служба), електронна пошта, розробка схем, розрахунків, ведення архівів на підставі програмного забезпечення).

За період існування діяльність Чернігівських МЕМ спрямована на становлення підрозділу шляхом організаційного формування виробничої бази та комплектацією її обладнанням, оснащенням машинами і механізмами для ремонтно-експлуатаційного обслуговування обладнання, будівель і споруд на дотримання їх експлуатаційної спроможності, підвищення надійності, поліпшення соціально-економічних умов працівників.

Таблиця 1 – Кількість персоналу ЧнМЕМ згідно штатного розкладу станом на 01.01.2010 р.

Працівники

К-сть, чол

В т.ч. ІТП.

Керівництво: директор, заступник директора з загальних питань, головний інженер

3

-

Провідний інженер по підготовці кадрів

1

-

Бухгалтерія

4

4

Виробничо-технічний відділ

4

4

Планово-економічна група

3

3

Група матеріально-технічного та адміністративно-господарського забезпечення

12,5

4,25

Служба ліній

15

4

Служба підстанцій

74

30

Служба релейного захисту, електроавтоматики та метрології

14

8

Служба ізоляції, захисту від перенапруги та діагностики

7

3

Служба механізації і транспорту

29

2

Оперативно-диспетчерська служба

7

7

Служба засобів зв’язку, диспетчерського та технологічного управління

9

4

Група обчислювальної техніки

4

2

Група з ОП і ПБ

2

2

Ремонтно-будівельна дільниця

8

1

Служба охорони

21

1

Інженер 1 категорії з питань ЦО, МР та РСО

1

-

Інженер 1 категорії (з функціями протиаварій1ної роботи і технічного нагляду)

1

-

Всього:

219, 25

85,25

ЧнМЕМ обслуговують : 366 км ПЛ-330 кВ; 11 км ПЛ-110 кВ.

та три підстанції 330 кВ :

  • ПС „Чернігів” потужністю 2125000/330/110/10 кВ;

  • ПС „Ніжин” потужністю 2 200000/330/110/35 кВ;

  • ПС „ Славутич” потужністю 2 125000/330/110/10 кВ.

1.3 Місія підприємства

Основною метою колективу ЧнМЕМ є забезпечення потреб регіону електроенергією шляхом підтримки високого рівня експлуатації і планомірного розвитку магістральних електромереж, централізованого оперативно-диспетчерського керування енергосистемою, вдосконалення

систем діагностики обладнання електромереж та систем керування технологічними процесами.

2 Цільова підсистема

2.1 Підвищення якості товарів та послуг, що виробляються

Головною метою ЧнМЕМ у сфері підвищення якості постачання електроенергії є постійне задоволення потреб споживачів, яка в основному досягається за рахунок вдосконалення систем керування технологічними процесами та оперативно-диспетчерського керування енергосистемою. Але в підприємства є і деякі проблеми в цьому плані: значна частина обладнання електричних мереж морально застаріла та фізично зношена і потребує постійних зусиль спрямованих на підтримку його в належному стані. У зв'язку з виводом з експлуатації енергоблоків Чорнобильської атомної електростанції Центральна енергосистема стала дефіцитною з прийомом активної потужності в окремих режимах до 2200 МВт. А це, в свою чергу, накладає на оперативний і режимний персонал диспетчерської служби додаткову відповідальність при веденні режимів роботи енергосистеми.

Для підвищення надійності та якості електропостачання, забезпечення стійкості та безпеки необхідно забезпечити створення системних комплексів протиаварійної автоматики та релейного захисту.

Магістральні електричні мережі – це одна з основних складових ОЕС України, яка налічує 22,7 тис.км, з них напругою 400 – 750 кВ – 4,9 тис.км, 330 кВ – 13,2 тис.км, 220-110 кВ – 4,6 тис.км та 132 електропідстанції (ПС) напругою 220 – 750 кВ всього по Україні.

Стан магістральних електричних мереж рік у рік погіршується, 34% повітряних ліній електропередач (ПЛ) напругою 220-330 кВ експлуатуються понад 40 років, з них 1,7 тис.км ПЛ-330 кВ (13% від загальної протяжності) та 1,6 тис.км ПЛ-220 (52%) потребують реконструкції, 76% основного обладнання трансформаторних електропідстанцій спрацювало свій розрахунковий технічний ресурс.

Нестача фінансування для модернізації та реконструкції діючих електричних мереж і електропідстанцій та будівництва нових знижує надійність роботи Об’єднаної енергетичної системи.