Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
семінар 3 цив право 2011.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
58.88 Кб
Скачать

Семінар по темі 3. Джерела цивільного права. Цивільне законодавство

*(заняття 1 - питання 1-5, завдання 1-3.

Заняття 2 - питання 6-10, завдання 4-5)

Питання для обговорення та самоконтролю

  1. Розкрийте зміст поняття «Цивільне законодавство україни». Як це поняття співвідноситься з поняттям «законодавство України»?

  2. Які види нормативно-правових актів застосовуються для регулювання цивільно-правових відносин? В яких виданнях публікуються офіційні тексти нормативно-правових актів?

  3. Як норми цивільного законодавства діють у часі, у просторі та за колом осіб?

  4. Чи передбачає законодавство України особливості регулювання цивільно-правових відносин з участю іноземців?

  5. Чи застосовуються норми ЦК України до сімейних, трудових, екологічних відносин, відносин між суб’єктами господарської діяльності?

  6. Дайте визначення аналогії закону та аналогії права, вкажіть на правові підстави їх застосування.

  7. Як співвідносяться між собою за юридичною силою норми актів цивільного законодавства та положення договорів, які укладають між собою учасники цивільних правовідносин? Чи допускається укладання цивільно-правового договору, який інакше ніж цивільне законодавство визначає права та обов’язки сторін?

  8. За яких умов можливе застосування звичаю для врегулювання цивільних відносин?

  9. Як впливає судова практика на регулювання цивільних відносин в Україні? Які акти судової влади приймаються в Україні? Чи поширюються правила про дію цивільного законодавства у часі на акти судової влади?

  10. Яке юридичне значення мають норми моралі для правової оцінки поведінки учасників цивільних відносин? Які джерела можливо використати для визначення змісту поняття „моральні засади суспільства”?

Теми доповідей рефератів та курсових робіт для виконання індивідуальних завдань:

Цивільний та Господарський Кодекси як засоби регулювання майнових відносин у сфері підприємництва. співвідношення та проблеми застосування.

Практичні завдання Завдання 1

У вересні 2005 р. Захарченко звернувся з позовом до Харківського фінансово-економічного технікуму-інтернату (далі – інтернат) про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, заподіяної в наслідок каліцтва.

Позивач зазначав, що під час навчання в технікумі, він 11 травня 2003 р. з дозволу класного керівника Антонової був звільнений від навчання у зв'язку зі святкуванням у неї вдома дня народження її дочки, Оксани, де разом з іншими студентами вживав спиртні напої. Після цього, вони з класним керівником пішли купатися на ставок, і під час купання він пошкодив собі шийний відділ хребта. Рішенням МСЕК від 30 вересня 2003 р. йому встановлено 100 % втрати працездатності та визнано інвалідом 1 групи.

Посилаючись на те, що шкоду йому було заподіяно з вини викладача Антонової, яка порушила статут технікуму, правила внутрішнього трудового розпорядку та посадову інструкцію класного керівника, Захарченко просив стягнути з технікуму на відшкодування шкоди, заподіяної його здоров’ю в наслідок втраченого заробітку щомісячно, починаючи з 11 травня 2003 р., грошову суму, що відповідає п’ятикратному розміру мінімальної заробітної плати за відповідні місяці. При цьому Захарченко посилався на норми статей 1166, 1172, та 1197 ЦК України.

Як діють у часі норми про відповідальність за заподіяння шкоди? Які норми підлягають застосуванню при вирішенні цього спору? Чи підлягають застосуванню норми права, якими позивач обґрунтував свої позовні вимоги?

Завдання 2

У вересні 2005 р. державне підприємство „УкрСтандарт” вчинило позов до Товариства з обмеженою відповідальністю „Флора Сервіс” про витребування з незаконного володіння відповідача 2-х гаражів, які належали державі на праві власності та знаходилися на балансі позивача. Відповідач заперечуючи проти позову посилався на те, що спірне майно перебуває у його володінні протягом п’ятнадцяти років і за набувальною давністю, встановленою ст. 344 ЦК України, він має право на набуття на це майно права власності. Крім того, відповідач зазначив, що позивачем пропущено загальний строк позовної давності для заявлення таких вимог, встановлений ст. 257 ЦК України.

Позивач , заперечуючи проти вказаних доводів. зазначив , що згідно зі ст. 83 ЦК УРСР 1963 р. позовна давність не поширювалася на вимоги державних організацій про повернення державного майна з незаконного володіння колгоспів, кооперативних та інших громадських організацій або громадян. Тому строк позовної давності, встановлений ст. 257 ЦК України почав спливати тільки з 1 січня 2004 р. і ще не минув.

На думку позивача, норми статті 344 ЦК України про набувальну давність також застосуванню не підлягають.

Як застосовуються у часі норми про набувальну та позовну давність? Спробуйте проаналізувати доводи сторін на предмет дії норм матеріального права у часі та дайте їм правову оцінку.

Завдання 3

Громадянин Гусєв у 1999 році надав у безоплатне користування своїй доньці та зятю квартиру, яка належала йому на праві власності.

У липні 2005 року Гусєв звернувся до мешканців його квартири з проханням звільнити її для нього. Його донька розірвала шлюб з своїм чоловіком та звільнила квартиру, а колишній зять відмовляється звільнити квартиру.

Як норми договірного права діють у часі? Який законодавчий акт підлягає застосуванню до спірних правовідносин?