Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
семінар 4 цив право.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
59.39 Кб
Скачать

Завдання 2

Науково-дослідний інститут (далі НДІ) та торгівельне підприємство “Книжковий Світ”. уклали з власником будівлі , ТОВ “БУМ” договори оренди приміщень. При цьому НДІ орендував приміщення на 3 поверсі, а підприємство “Книжковий Світ” отримало в оренду приміщення на 2 поверсі.

При укладанні договору з НДІ орендар був повідомлений, що система опалювання приміщень інституту потребує заміни, і до початку опалювального сезону орендодавець у договорі оренди зобов’язався провести її заміну. Незважаючи на неодноразові вимоги НДІ, ТОВ “БУМ” не виконало свого зобов‘язання щодо ремонту системи опалювання у приміщеннях, які займав інститут. З початком опалювального сезону , інститут встановив у орендованих приміщеннях автономну систему опалювання.

Через деякий час опалювальна система, встановлена інститутом вийшла з ладу, внаслідок чого книгосховище підприємства “Книжковий Світ”, що знаходилося поверхом нижче, було затоплене. Підприємство звернулося до суду з позовом до НДІ про стягнення 27500 грн. вартості книг та 6230 грн. прибутку, не отриманого магазином від їх продажу.

При розгляді справи в господарському суді інститут заперечував проти позову посилаючись на те, що він не може бути відповідачем по справі, оскільки шкоду було заподіяно з вини “БУМ”, яке не виконало ремонту системи опалювання, не забезпечило опалювання приміщень інституту. Відповідач заявив клопотання про притягнення орендодавця до участі у справі, як відповідача і про заміну інституту належним відповідачем.

Визначте коло юридичних фактів в наслідок яких між вказаними вище особами виникли правовідносини.

Які правовідносини виникли в описаній ситуації?

Які правопорушення вчинено сторонами спірних правовідносин та які види цивільно-правової відповідальності у зв’язку з цим настають? Визначте цивільно-правові наслідки вчинених правопорушень.

Завдання 3

Власник мікроавтобусу “РАФ”, Сухов, Виконуючи замовлення, з надання послуг по перевезенню вантажа та пасажирів, був змушений різко загальмувати з метою уникнення наїзду на пішохода і, втративши управління, перекинувся, його пасажири Васильківський та Роменський, які знаходилися у салоні разом з речами, які перевозив Сухов, отримали тяжкі тілесні ушкодження. Крім того, майно було пошкоджене і не придатне до подальшого використання. Потерпілі звернулися з позовом до суду про відшкодування вартості знищеного майна, а також шкоди, заподіяної їхньому здоров’ю (втрачений заробіток, посилене харчування, сторонній догляд, придбання ліків).

Які юридичні відносини виникли між учасниками спору? Які правопорушення мають місце в описаній ситуації та які види відповідальності настають за їх вчинення? Які норми підлягають застосуванню для визначення умов та розміру цивільно-правової відповідальності у спірних правовідносинах?

Завдання 4

Визначте умови відповідальності виконавця за порушення договору про надання послуг згідно із ст. 906 ЦК України.

Визначте умови цивільно-правової відповідальності перевізника за прострочення у доставці пасажира відповідно до ст..922 ЦК України.

Визначте умови цивільно-правової відповідальності зберігача за втрату (нестачу) або пошкодження речі, прийнятої на зберігання встановлені ст. 950 ЦК України.