Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_прак_менеджмент.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
744.96 Кб
Скачать

Методичні вказівки до практичних занять і організації самостійної роботи із дисципліни “Менеджмент” для студентів напряму підготовки 0501 “Економіка і підприємництво” денної форми навчання / Укладачі: Г.М. Шевченко, М.М. Петрушенко. – Суми: Вид-во СумДУ, 2010. – 48  с.

Кафедра управління

ЗМІСТ

С.

1.1 Мета і завдання дисципліни 4

Основна література 48

1 Навчальна програма дисципліни “менеджмент”

1.1 Мета і завдання дисципліни

Метою викладання дисципліни Менеджмент є вивчення студентами основних принципів, положень і методів менеджменту – процесу управління соціотехнічними системами (організаціями, установами, підприємствами).

Основними задачами вивчення дисципліни є одержання студентами знань, навичок та вмінь у галузі менеджменту підприємства та його функціональними підрозділами, ознайомлення із принципами, функціями та методами управління, технологією прийняття управлінських рішень, а також розвиток здібностей, що дозволяють менеджерам здійснювати управлінську, організаційну, методичну, діагностичну, інноваційну діяльність при управлінні організаціями з урахуванням розвитку й ефективності використання їх людського потенціалу в умовах динамічного організаційного середовища.

Місце курсу “Менеджмент” в системі підготовки спеціалістів визначається необхідністю формування професійних навичок менеджерів у ринкових умовах із загальних питань в галузі управління організацією, підприємством та його функціональними підрозділами. До основних дисциплін, які забезпечують курс менеджменту, відносять: загальну економічну теорію, економіку підприємства. Крім того, сфера знань “Менеджмент” взаємопов’язана з рядом наукових теорій: економічних (ринок праці, міжнародні відносини, теорія планування, економічні методи, економічна інформація тощо); психологічних (загальна психологія, теорія поведінки, конформізм, психологія праці та ін.); соціальних (групова поведінка, психологія спілкування, теорія організації, трудове і соціальне право, політологія, конфліктологія тощо).

Предмет: закономірності формування і функціонування системи управління організацією.

Зміст дисципліни розкривається в таких основних темах: поняття і сутність менеджменту, розвиток науки управління, основи теорії прийняття управлінських рішень, методи обґрунтування управлінських рішень, планування в організації, організація як функція управління, мотивація, управлінський контроль, лідерство, комунікації в управлінні, ефективність управління.

1.2 Зміст розділів і тем дисципліни “Менеджмент”

III семестр викладання

Модульний цикл 2

Вступ

РОЗДІЛ І Концептуальні основи менеджменту

Тема 1.1 Парадигма менеджменту

Тема 1.2 Еволюція менеджменту

Тема 1.3 Організація та її розвиток

Тема 1.4 Підприємницький менеджмент

Модульний цикл 3

РОЗДІЛ ІІ Функції менеджменту

Тема 2.1 Планування

Тема 2.2 Організація як функція

Тема 2.3 Мотивація

Тема 2.4 Контроль

IV семестр викладання

Модульний цикл 1

РОЗДІЛ ІІІ Синергетичні процеси менеджменту

Тема 3.1 Управління комунікаціями

Тема 3.2 Управлінське рішення

Тема 3.3 Лідерство

Тема 3.4 Управління кар’єрою

Модульний цикл 2

РОЗДІЛ IV Забезпечення ефективності менеджменту

Тема 4.1 Управління персоналом

Тема 4.2 Управлінське консультування

Тема 4.3 Управління конфліктами

Тема 4.4 Особистість як об’єкт менеджменту

2 Методичні вказівки до практичних занять