Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Докладики. Культура.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
98.51 Кб
Скачать

Осадча Аня Мікенська культура. Гомерівський період (XI- IX ст. До н.Е.)

У ХVII ст. до н. е. поблизу Егейського моря з'явився новий гегемон - ахейське місто Мікени. Запанувавши в Егейському світі, Мікени, що зазнавали впливу критської культури, створили власну своєрідну культуру, яка досягла розквіту в XVI — XIII ст. до н.е.

Символами мікенської культури також стали палаци, але іншої мистецької форми. Насамперед це - потужні асиметричні цитаделі, які знаменували собою силу народу, його войовничість та водночас свідчили про нестабільність і небезпечність того часу. В XIX ст. до н.е. ахейці заснували перший грецький акрополь Мікени, протополіс, спорудили акрополь Доріон з подвійним рядом стін, забезпечених підпорами, з високими вежами, відкритими всередину

Ахейці, опанували мистецтво виготовлення кераміки.

Від фінікійців ахейці сприйняли традиції високо розвинутої книжкової і саме слово «біблос» для позначення книг. Від них же вони успадковували способи приготування червоної фарби і червоного чорнила – «пурпур», що виходила з залоз морського молюска. Під впливом фінікійців у ахейців склалося лінійне письмо, в якому уперше зустрічаються знаки для позначення окремих звуків – голосних. Лінійне письмо  дешифрував М.Вентріс в 1952  р. і довів, що мова цього листа була вже грецькою.

Мікенська бронзова цивілізація закінчила своє існування наприкінці XII ст.. до н.е. внаслідок навали північних племен, озброєних залізом, - дорійців; Разом з нею скінчилася й крито-мікенська культура.

Падіння крито-мікенської цивілізації спричинило глибоку депресію, що охопила головні райони материкової та острівної Греції в період так званих "темних віків" (XI — IX ст. до н.е.). Цей період називають гомерівським, оскільки про нього дізнаємося як з археологічних джерел, так і з епічних поем "Іліада" та "Одіссея" Гомера.

Гомеру невідомі досягнення колишніх високорозвинених культур Крита і Мікен. Гомер нічого не знав про водопровід, каналізацію, палаци, акрополі; він не згадував про фрески, мозаїки, вишукану кераміку; він мав досить смутні уявлення про країни, що межували з Елладою. Гомер засуджував освічених людей, всі його герої суцільно неписьменні.

Надбанням гомерівської доби стало володіння технікою оброблення заліза та створення хоч і примітивних, але заснованих на демократичних засадах держав-полісів.

Питання до тебе:

  1. Що було символами Мікенської культури? Що вони собою знаменували?

Відповідь: Символами мікенської культури, як і у Критській культурі, стали палаци, але іншої мистецької форми. Насамперед це - потужні асиметричні цитаделі, які знаменували собою силу народу, його войовничість та водночас свідчили про нестабільність і небезпечність того часу.

  1. Які новинки з'явилося у римські часи у книжковій справі?

Відповідь: Крім папірусу, поширився винайдений у малоазійському місті Пергамі матеріал для письма — особливим чином оброблена шкіра — пергамент. Бібліотеки як сховища документів, книг існували вже давно, а ось бібліотеки для громадського користування виникли саме в Римі.