Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ED_pos_doc.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
889.34 Кб
Скачать

Методи діагностики:

  • аналітичні, засновані на безконтактних дослідженнях за допомогою статистичної інформації, використанні комплексного економічного аналізу;

  • експертні, засновані на узагальненні оцінок та інформації, наданих експертами на основі контактних досліджень;

  • динамічне програмування – обчислювальний метод розв’язання задач за допомогою використання математичних моделей;

  • лінійне програмування – математичний метод, заснований на оптимізації досягнення кількісно визначеної мети.

Рис.1. Характеристика економічної діагностики як процесу

Структурно логічна схема вивчення дисципліни «Економічна діагностика» обґрунтовує доцільність вивчення кожного складового елемента.

Для успішного функціонування підприємств будь-якої форми власності та галузевої приналежності на ринку необхідно дослідити його конкурентне середовище. Більшої уваги при цьому слід приділити визначенню сильних і слабких сторін діяльності підприємства, а також виявленню можливих перспектив і очікуваних загроз. Визначення конкурентної позиції підприємства в ієрархічному ринковому середовищі передбачає окреслення ємності його ринкового сегмента щодо збуту вироблених товарів і послуг. Отже, важливим завдання діагностики в цьому аспекті виявляється оцінка конкурентоспроможності продукції (послуг) підприємства, і, як наслідок – аналіз конкурентоспроможності власне підприємства.

Важливими конкурентними перевагами підприємства на ринку є високий рівень використання його виробничого потенціалу, грамотне управління, стійкий фінансовий стан, високий рівень економічної безпеки і корпоративної культури. Формування цих конкурентних переваг можна забезпечити тільки на основі постійного моніторингу і діагностики як внутрішнього економічного механізму підприємства, тік і зовнішнього ринкового середовища.

Рис. 2. Структурно-логічна схема вивчення дисципліни «Економічна діагностика»

Тема 2. Діагностика конкурентного середовища підприємства

План

1. Зміст діагностичних процесів в галузі оцінювання конкурентного середовища підприємства.

2. Система показників оцінки конкурентного середовища підприємства.

3. Вибір і оцінка стратегічної позиції підприємства на ринку.

4. Оцінка привабливості стратегічних зон господарювання підприємства на ринку.

5. Оцінка конкурентного статусу підприємства (КСП) на ринку.

6. Особливості управління портфелем стратегічних зон господарювання підприємства на ринку.

Конкурентне середовище підприємства – ринкове оточення підприємства, представлене суб’єктами господарювання різних форм власності та приналежності, які займаються подібною сферою діяльності і мають вагомі конкуренті позиції на досліджуваному ринку.

Формування системи зовнішньої поточної інформації про конкурентів в ієрархічному ринковому середовищі передбачає набір джерел і методичних засобів за допомого, які відбуваються в ринковому середовищі. Організація збору, опрацювання необхідної інформації відбувається різними способами:

  • за допомогою ЗМІ; за допомогою особистих рекомендацій, відгуків, суджень та ставлень до об’єкта комерційного інтересу;

  • за допомогою незалежних дослідників, маркетингових та аудиторських компаній, які проводять відповідні ринкові дослідження конкурентного середовища в будь-яких сферах господарювання;

  • за допомогою кабінетних досліджень уповноваженою на те особою.

Рис. 1. Джерела збору інформації про конкурентів

Такий потік інформації слід систематизувати і диференціювати, щоб при необхідності швидко вживати заходів щодо зміни ситуації на краще.

Система аналізу інформації про конкурентів – це визначений набір методів аналізу отриманих даних, в основі якого лежить статистичний банк даних та банк моделей.

Статистичний банк даних – це сукупність сучасних методик опрацювання інформації про кількісні зміни, дотримуючись яких можна встановити якнайтісніший взаємозв’язок і взаємозалежність між факторами, які впливають на досліджуваний економічний процес і його результативність.

Банк моделей – це сукупність механізмів та методологічних інструментів, за допомогою яких можна охарактеризувати ситуацію в межах підприємства.

Діагностика конкурентного середовища підприємства передбачає збір, систематизацію та аналіз даних, перелік яких наступний :

Таблиця 1

Систематизація даних про конкурентів підприємства та їх наліз

Основні показники

Власне підприємство

Підприємство конкурент 1

Підприємство конкурент 2

Підприємство конкурент 3

1. Ємність ринку

2. Кількість сегментів

3. Потенціал

4. Маркетинг

5. Можливості збуту

6. Отриманий дохід

7. Можливості товароруху

8. Виробничі витрати

9. Отримані прибутки

10. Перспективи розвитку та відтворення

Відповідна інформація про конкурентів має оброблятися наступним чином :

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]