Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семерак.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

§3. Поняття, загальна характеристика правоохоронної діяльності правоохоронних органів України

Цілий ряд державних органів займаються виключно специфічною правоохоронною діяльністю.

Види правоохоронної діяльності:

1. Правосуддя здійснюється виключно судами у формі розгляду та вирішення цивільних, кримінальних, господарських, адміністративних справ при неухильному дотриманні вимог закону і встановленого процесуального порядку, які забезпечують законність, обгрунтованість, справедливість і загальнообов’язковість судових рішень. Специфіка суду як органу судової влади заключається в тому, що для його діяльності встановлені особливі правила, процедура. Розрізняють такі види судочинства: конституційне, цивільне, кримінальне, адміністративне, господарське. Всі вони регламентуються спеціальними законами. Правосуддю належить центральне місце в системі правоохоронної діяльності і в складі повноважень судової влади.

Прокуратурадіяльність органів прокуратури, спрямована на всемірне утвердження верховенства закону, зміцнення правопорядку і має своїм завданням захист від неправомірних посягань суспільного та державного ладу, соціально-економічних, політичних, особистих прав і свобод людини та громадянина.

Органи внутрішніх справ здійснюють боротьбу із злочинністю та забезпечують правопорядок, захищають життя, здоров’я, права і свободи громадян, власність, інтереси суспільства і держави від протиправних посягань. Здійснюють розслідування злочинів та віддають винних до суду.

Адвокатураправозахисна організація. Це добровільне професійне громадське об’єднання, покликане згідно з Конституцією України сприяти захисту прав, свобод та представляти законні інтереси громадян України, іноземних громадян, осіб без громадянства, юридичних осіб, надавати їм іншу юридичну допомогу.

Нотаріатправозахисна організація. Це система органів і посадових осіб, на які покладено обов’язок посвідчувати права, а також факти, що мають юридичне значення, та вчиняти інші нотаріальні дії з метою надання їм юридичної вірогідності.

Міністерство юстиції України та його органи на місцях здійснюють державну правову політику, забезпечують проведення правової реформи, формування у громадян правового світогляду тощо.

Господарські суди здійснюють правосуддя в господарських відносинах. Їх завданням є захист прав та інтересів суб’єктів господарських правовідносин, що охороняються законом, сприяння зміцненню законності у сфері господарських відносин, вдосконалення правового регулювання господарської діяльності. Повноваження їх та порядок розгляду справ регламентується Господарським процесуальним кодексом України.

Конституційний Суд України є єдиним органом Конституційної юрисдикції в Україні. Він вирішує питання про відповідність законів та інших правових актів Конституції України і дає офіційне тлумачення Конституції України, законів України та здійснює інші повноваження, передбачені Конституцією України та спеціальним законом.

Отже, правоохоронна діяльність – це діяльність органів держави по забезпеченню законності і правопорядку, захисту прав і інтересів громадян, суспільства, держави, попередженню і припиненню правопорушень та застосуванню державного примусу до осіб, які порушили законність та правопорядок.