Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семерак.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.04 Mб
Скачать

§2. Основні принципи формування правової держави

Принципи формування правової держави:

- забезпечення верховенства закону у всіх сферах життя суспільства. Згідно зі ст.8 Конституції в Україні визнається і діє принцип верховенства права;

- забезпечення відповідальності держави перед громадянином. У відповідності до ст. 3 Конституції України людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність;

- недоторканність прав і свобод людини і громадянина. Зокрема, мова йде про соціально-економічні права (право на житло, на працю, на матеріальне забезпечення по віку тощо), особисті права і свободи (особиста недоторканність, свобода світогляду і віросповідання, право на свободу думки і слова, недоторканність житла тощо), політичні права (свобода об’єднання у політичні партії та громадські організації, проведення зборів, мітингів і демонстрацій, участь в управлінні державними справами, право на звернення) тощо. Забезпечення прав і свобод, в разі їх порушення, здійснюється в судовому порядку:

  • забезпечення контролю за станом виконання законів. Цю функцію здійснює Конституційний Суд України та органи прокуратури.

  • розподіл державної влади на три гілки: законодавчу, виконавчу, судову. Цей механізм забезпечує противагу та стримування кожної із гілок влади, які повинні діяти лише в межах повноважень, визначених Конституцією України та спеціальними законами.

  • проведення правової реформи, реформування суду та правоохоронних органів, підготовка юридичних кадрів тощо.

  • зв’язаність законом держави і її органів. У відповідності з цією ознакою організація та діяльність держави, її органів повинна суворо дотримуватися вимог Закону і підзаконних актів, що їх стосуються. Таким чином, реалізація цієї ознаки покликана забезпечити законність, правопорядок та державну дисципліну.

  • наявність незалежної судової влади, яка при здійсненні правосуддя нікому не підзвітна і не підконтрольна.

Таким чином, правова держава – це держава, в якій діє верховенство закону в усіх сферах суспільного життя, забезпечується відповідальність держави перед громадянином за свою діяльність і діяльність органів та посадових осіб, недоторканність прав і свобод людини, яка має право на судовий захист від всяких посягань.

§3. Забезпечення охорони правопорядку, прав і свобод громадян та інтересів держави – основне завдання судових та правоохоронних органів

Діяльність суду при здійсненні правосуддя спрямована на всемірне зміцнення законності і правопорядку, запобігання злочинів та інших правопорушень і має завданням охорону від усяких посягань:

- закріпленого Конституцією України суспільного ладу, його політичної та економічної систем;

- соціально-економічних, політичних та особистих прав і свобод громадян, проголошених і гарантованих Конституцією України та законами України;

- прав і законних інтересів держави, підприємств, установ, організацій, кооперативних організацій, їх об’єднань, інших громадських організацій.

Усією своєю діяльністю суд виховує громадян у дусі точного і неухильного виконання Конституції України і законів України, додержання дисципліни праці, чесного ставлення до державного і громадського обов’язку, поваги до прав, честі і гідності громадян, до правил співжиття.

Застосовуючи міри кримінального покарання, суд не тільки карає злочинців, але також має своєю метою їх виправлення і перевиховання, а також запобігання вчиненню нових злочинів як засудженими, так і іншими особами.

Діяльність органів прокуратури спрямована на всемірне утвердження верховенства закону, зміцнення правопорядку і має своїм завданням захист від неправомірних посягань:

1) закріплених Конституцією України незалежності республіки, суспільного та державного ладу, політичної та економічної систем, прав національних груп і територіальних утворень;

2) гарантованих Конституцією, іншими законами України та міжнародними правовими актами соціально-економічних, політичних, особистих прав і свобод людини та громадянина;

3) основ демократичного устрою державної влади, правового статусу місцевих рад, органів територіального громадського самоврядування.

Основними завданнями міліції є:

  • забезпечення особистої безпеки громадян, захист прав і свобод, їх законних інтересів;

  • запобігання правопорушенням та їх припинення;

  • охорона і забезпечення громадського порядку;

  • захист інтересів суспільства і держави від протиправних посягань.

Діяльність міліції будується на принципах законності, поваги до особи, соціальної справедливості, взаємодії з трудовими колективами, громадськими організаціями й населенням.