Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Melnikova-Metod_vkaz_do_lab_rob-Ljudino_mashini...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.2 Mб
Скачать

4.2.2 Перелік основних методів, що використовуються при тестуванні інтерфейсу без участі користувача

Когнітивний наскрізний перегляд (контроль) (Cognіtіve Walkthrough) – проводиться шляхом обмірковування можливих проблем і помилкових шляхів користувача.

Back-of-the-Envelope аналіз (у перекладі – «що не потребує складних розрахунків») як один з методів аналізу дій (Actіon Analysіs) є аналізом на більш поверхневому рівні деталізації у порівнянні з GOMS моделлю. Під час цього аналізу здійснюється обмірковування дій та визначається ємність розумових витрат користувача, необхідних для вирішення певного завдання, яке виконується за допомогою інтерфейсу програмної системи, що тестується. У результаті цього аналізу може бути знайдено «вузькі» місця інтерфейсу, в яких користувач витрачає багато часу для подолання частки поставленого завдання. Такі місця мають бути перепроектовані шляхом зняття складних функцій з користувача та передачі їх самій системі.

Евристичний аналіз (Heurіstіc Analysіs) – свого роду перевірка за контрольними списками, які охоплюють різноманітні проблеми. Вимагає участі декількох учасників, що мають знання у галузі юзабіліті.

У додатку В наведено контрольний список, перевірка за яким є одним з етапів проведення евристичного аналізу. Така перевірка є ефективним і економічним засобом підвищення якості інтерфейсів. Наведений список скоріше є шаблоном, тому що у кожному конкретному випадку необхідно розробляти свій власний контрольний список, оскільки він має враховувати специфіку програмного засобу, що розробляється, та можливості засобів розробки. Перевагою цього списку є наявність більшості розділів, що мають бути перевіреними.

4.3 Порядок виконання лабораторної роботи

Для інтерфейсу, який було розроблено у лабораторній роботі № 3 іншою бригадою (за вибором викладача), необхідно провести з обов’язковим письмовим звітом тестування методами:

а) когнітивного наскрізного перегляду (контролю) – для проведення тестування оберіть 2-3 основні дії або функції, які надаються програмою;

б) Back-of-the-Еnvelope аналізу;

в) евристичного аналізу (перевірка за контрольними списками: 10 основних принципів зручності інтерфейсу та список із Додатку Г).

Примітка. Технологія здачі лабораторної роботи № 4 передбачає, що лабораторну роботу № 3 було захищено на попередньому занятті та .exe, .cnt, .hlp файли цієї програми надані викладачу до дати захисту лабораторної роботи № 4. Таким чином, захистити лабораторні роботи № 3 та № 4 на одному занятті неможливо.

4.4 Зміст звіту

Звіт має містити:

  • титульний аркуш;

  • мету роботи;

  • опис програмної системи, інтерфейс якої підлягає тестуванню;

  • звіт проведеного когнітивного наскрізного перегляду (контролю);

  • звіт проведеного Back-of-the-Еnvelope аналізу;

  • звіт проведеного евристичного аналізу: пояснення використання або невикористання кожної з 10 евристик, перелік із вказівкою (+/–) пунктів із Додатка В;

  • перелік змін, що мають бути внесені до програми, яка тестувалася;

  • висновки по роботі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]