Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РЕ колледж сам раб-укр.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
116.74 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни запорізький інститут економіки та інформаційних технологій затверджую

Проректор

__________

А.В. Сипко

Методичні вказівки щодо забезпечення самостійної роботи з дисципліни «Регіональна економіка»

для студентів коледжу денної форми навчання спеціальностей:

5.03050702 – Економіка підприємства

5.03050801 – Фінанси та кредит

5.03050707 – Комерційна діяльність

5.03050901 - Бухгалтерський облік

Запоріжжя, 2009

Методичні вказівки щодо забезпечення самостійної роботи з дисципліни «Регіональна економіка» для студентів коледжу денної форми навчання спеціальностей: 5.03050702 – Економіка підприємства; 5.03050801 – Фінанси та кредит, 5.03050707 – Комерційна діяльність,5.03050901- Бухгалтерський облік,/ укладач ст.викл. Демешко Н.Я. - Запоріжжя: ЗІЕІТ, 2010.

Укладач: ст.викл.кафедри ЕТ

Демешко Наталія Яківна

Затверджено на засіданні кафедри

економічної теорії

Протокол № __________

от «_____» ________________ 2010 р.

Зав. кафедрою _________________

К.е.н., доц. Нагорна О.О.

Методичні вказівки для самостійної роботи з дисципліни

««Регіональна економіка»»

для студентів коледжу денної форми навчання.

У відповідності до навчального плану студенти, які вивчають дисципліну «Розміщення продуктивних сил» виконують у повному обсязі самостійну роботу.

При підготовці до виконання самостійної роботи студенти оволодівають навичками самостійного аналізу територіальної організації продуктивних сил, засвоюють основні методи цього аналізу, вчаться підбирати необхідний матеріал з літературних статистичних та інших джерел, систематизувати його і робити відповідні висновки.

При виконанні самостійної роботи необхідно враховувати соціально-економічні зміни, які відбуваються в нашому суспільстві на сучасному етапі, нові підходи в економіці, у розміщенні виробництва, у системі управління народним господарством. Особливу увагу необхідно звертати на нові проблеми у зв'язку з проголошенням державної незалежності України та інших республік, знати закони, які регламентують їх економічний розвиток.

Основа самостійної роботи - дослідження, які характеризують стан та розміщення господарського комплексу, господарську спеціалізацію регіонів України.

Кожен студент виконує самостійну роботу до кожної з тем досліджуваної дисципліни. Перелік питань самостійної роботи представлений нижче.

Крім цього, студенти мають право самостійно вибрати додаткові запитання, що відповідають темі, що вивчається в даний момент.

Виконання самостійної роботи зараховується при оцінюванні модульного контролю і є допуском на іспит.

Використання та обробка джерел інформації

Важливий етап у виконанні самостійної роботи - ознайомлення та пошук інформації.

Його можна розділити на дві частини: використання літературних джерел і обробка статистичних матеріалів.

Використання літературних джерел.

Характеристика розвитку і розміщення будь-якої галузі або окремого регіону, вивчення процесу формування економічних районів і характеристика їх розвитку неможливі без літературних джерел. Джерелами літератури є: підручники, навчальні посібники, спеціальні монографії, статті, статистичні збірники і т.д.

З бібліографічних джерел рекомендуються ті, що видані в період починаючи з 1998 року.

У ході вивчення наукової літератури, первинних або архівних матеріалів необхідно вказувати вихідні дані (ПІБ автора, повна назва, місце, видавництво і рік видання). Якщо запис робиться дослівно (цитата) - то вказують джерело та сторінку, звідки взята запис.

Приступаючи до обробки статистичних матеріалів, необхідно володіти методами їх аналізу. Наприклад, використовуючи дані за кілька років, необхідно виявити динаміку розвитку даного об'єкта вивчення, зміни в його структурі, собівартості продукції (підприємство, галузь) тощо.

Найбільш доступні джерела статистичних даних - статистичні збірники, звіти, які видаються за звітні періоди у містах, областях і в цілому по країні щорічно Держкомстатом України. Дані статистики публікують періодичні видання-газети і журнали.

При виконанні самостійної роботи можливе користування джерелами незалежної інформації відповідно до правил, зазначеними вище (джерело, автор ...) в тому числі і ресурсами Інтернету.

Виняток становлять ресурси, пов'язані з реферативними виданнями.