Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.11 Mб
Скачать
    1. Бюджетна система України, бюджетний устрій

Україна як незалежна держава має Державний бюджет, який дозволяє їй здійснювати свої функції. У складі України є автономне утворення - Автономна Республіка Крим, яка також має свій республіканський і місцевий бюджети.

На території України існує система місцевих бюджетів — фінансово-економічна база місцевих органів самоврядування, очолюваних місцевими Радами народних депутатів.

Усі перераховані бюджети складають бюджетну систему України.

Сукупність всіх бюджетів, що входять до складу бюджетної системи, становлять зведений бюджет, який використовується для аналізу і визначення засад державного регулювання економічним і соціальним розвитком України.

Бюджети всіх рівнів складаються та виконуються згідно з бюджетною класифікацією.

Бюджетна класифікація - це єдина міжнародна система функціонального групування доходів і видатків бюджету за однорідними ознаками; вона забезпечує можливість порівнювати бюджетні дані різних бюджетів, дає змогу визначитись щодо характеру регулюючих дій держави по надходженню дохідних джерел і напрямах використання одержаних коштів.

Структура бюджетної системи значною мірою залежить від державного устрою країни.

Під бюджетним устроєм розуміють встановлену правовими нормами організацію і принципи побудови бюджетної системи, її структури, взаємозв’язок між окремими ланками бюджетної системи.

Бюджетний устрій ґрунтується на принципах єдності, повноти, достовірності, гласності, наочності та самостійності усіх бюджетів, що входять до бюджетної системи України.

Провідне місце в бюджетній системі України належить Державному бюджету. Він найбільший централізований грошовий фонд, що перебуває в розпорядженні Уряду. В Державному бюджеті концентрується переважна частина валового національного продукту й національного доходу. Він відіграє надзвичайно важливу роль у забезпеченні ефективного функціонування всіх складових частин господарського механізму, у визначенні балансових зв’язків усіх вартісних показників соціально-економічного розвитку й дотримання пропорцій між рухом матеріальних і фінансових ресурсів. Бюджетні кошти спрямовуються на державне управління, народне господарство, соціально-культурні заходи, оборону, утримання й розвиток науки тощо. Державний і місцеві бюджети всіх рівнів створюють фінансову основу для поєднання загальнодержавних та регіональних інтересів.

    1. Бюджетне планування та прогнозування

Бюджетне планування - комплекс організаційно-технічних, методичних і методологічних заходів з визначення доходів і видатків бюджетів на всіх стадіях бюджетного процесу.

Для планування показників бюджету використовують ряд загальноекономічних показників на плановий рік, таких як національний доход, прибуток, фонд заробітної плати тощо. Крім того, застосовуються сітьові показники - чисельність населення, учнів, студентів, пенсіонерів, кількість шкіл, лікарень, бібліотек тощо.

Бюджетне прогнозування - визначення вірогідних показників доходів і видатків на перспективу. Це науково-аналітична стадія розробки бюджету, в процесі якої формується концепція, шляхи її вирішення і основні цілі, які повинні бути досягнуті.

Бюджетне прогнозування в часі може поділятися на коротко - (1-5 років) і довгострокове (5-10 років). Послідовність робіт при прогнозуванні показників бюджету: визначення завдань, цілей; збирання і аналіз інформації; вибір моделі прогнозування; розробка рекомендацій для оптимізації рішень.