Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Картка№10-12.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
542.72 Кб
Скачать

І нструктивно-методична картка до практичної роботи №10-12.

Тема: Розробка модуля „Облік необоротних активів”

КСБО на базі Access

Мета: Формування навичок роботи СУБД Access. Навчитися створювати комп’ютерні системи бухгалтерського обліку на базі СУБД Access. Уміти створювати звіти, форми, запити засобами СУБД Access.

Матеріальне

забезпечення: електронно-обчислювальна техніка, плакати

Програмне

Забезпечення: Операційна система Windows 2000, СУБД СУБД Access.

Теоретичні відомості

Умова роботи. Розробка модуля «Облік необоротних активів» КСБО на базі Access має охоплювати такі етапи:

  • створення нової бази даних «Бухгалтерський облік»;

  • формування таблиці «Введення в експлуатацію»;

  • формування запитів «Амортвідомість бухобліку» та «Амортвідомість податкового обліку»;

  • створення звітів «Відомість нарахування амортизації (бухгалтерський облік)» та «Відомість нарахування амортизації (податковий облік)»;

  • побудова форм «Введення в експлуатацію», «Амортвідомість бухоблі­ку», «Амортвідомість податкового обліку», «Акт», «Головна форма», «За­ставка»;

  • контрольний приклад автоматизованого обліку необоротних активів.

Хід роботи:

1. Завантажити СУБД Access. Встановити перемикач у режим «Нова база даних», натиснути кнопку «ОК». Задати ім'я файлу «Бухгалтерський облік», відкрити власну папку і натиснути кнопку «Створити».

2. Створення модуля «Облік необоротних активів» зумовлює насамперед формування таблиці «Введення в експлуатацію». Для цього потрібно активізувати закладку «Таблиця», натиснути кнопку «Створити». Встановити режим «Конструктор», натиснути кнопку «ОК» і підготувати структуру таблиці (рис. 4.14). Для поля «Норма амортизаційних відрахувань, %» установити розмір поля — «Дійсне», шкала — «4». Зберегти таблицю з ім'ям «Введення в експлуатацію».

3. Підготувати запит «Амортвідомість бухобліку». Для цього слід перейти на закладку «Запити». Натиснути кнопку «Створити». Перейти в режим «Конструктор» і натиснути кнопку «ОК». Додати за допомогою відповідної кнопки таблицю «Введення в експлуатацію» на бланк запиту. Перетягнути курсором миші на рядок «Поле» бланка запиту такі поля таблиці «Введення в експлуатацію»: назва необоротних активів, група ОФ, кількість, первісна вартість, ліквідаційна вартість, норма амортизаційних відрахувань. Далі встановити курсор на чергове «Поле» бланка запиту і через контекстне меню виконати команду «Побудувати». У вікні «Побудувач виразів» створити формулу розрахунку поля «Строк використання, роки». Для цього потрібно у вікно «Побудувач виразів» увести з клавіатури: «Строк використання, роки: 1/». Потім курсором клацнути на таблиці «Введення в експлуатацію» і далі на полі «Норма амортизаційних відрахувань, %». Натиснути кнопку «ОК». Формула матиме такий вигляд:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]