Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Osoblivosti_masovoyi_komunikatsiyi (1).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
253.95 Кб
Скачать

1.2 Поняття і сутність паблік рілейшнз.

Паблік рілейшш(РК) •• це система зв'язків із громадськістю, яка припускає постім діяльність по розвитку взаємин між фірмою і громадськістю та формування суспільних погляді Паблік рілейшнз розуміється як одна з функцій маркетингу діючої організації, підприємства. Пабл: рілейшнз - самостійна функція маркетингу по встановленню і підтримці комунікацій між організаціє: та громадськістю.

Комунікація - це обмін інформацією між людьми. Обмін інформацією здійснюється тако між організацією та людьми, між організаціями.

Масова комунікація - це систематичне поширення повідомлень через засоби масові інформації (ЗМІ) з метою інформування і створення впливу на оцінку, думки та поводження людей.

В сучасних умовах Паблік рілейшнз тісно пов'язаний з маркетингом. У західних країш підкреслюється, що РК є п'ятим елементом «р» («пі») маркетингового комплексу, поряд з «ргосіисі (продукт), «ргісе» (ціна), «рготоііоп» (просування), «ріасе» (місце). Однак РК відрізняється в: «просування» товару тим, що просувається (рекламується на ринку) у суспільну свідомість не стіль»

продукт, скільки саме підприємство (фірма). Просування продукту (товару, послуги) здійснюється безпосередньо із цільовими споживачами, РК же - із широкою громадськістю.

Варто також підкреслити, що паблік рілейшнз одночасно є одним з засобів реклами, що представляє широкої громадськості підприємство, яке займається певною діяльністю. Варто враховувати таку важливу особливість: РК орієнтовані на просування не товару, а фірми, і не на ринку, а в суспільстві. РК. не пов'язані з негайним продажем продукту. Це реклама далекої дії.

Вираження «паблік рілейшнз» дослівно означає публічні, суспільні відносини. У цей час у відповідній літературі України можна зустріти дві рівнозначних назви одного поняття - «паблік рілейшнз» і «зв'язок із громадськістю», «суспільні зв'язки», під якими треба розуміти зв'язки підприємства, спрямовані на підвищення ефективності його діяльності.

Основним напрямком діяльності РК є керування, маніпулювання суспільною свідомістю, тобто створення зовнішнього та внутрішнього соціального, економічного, політичного, психологічного середовища, сприятливого для успіху організації. Рішення цієї стратегічної мети неможливо без забезпечення комунікації фірми з її соціальним середовищем: клієнтами, органами влади, засобами масової інформації, співробітниками фірми.

Система РК повинна впливати на суспільну думку для того, щоб сформувати, підсилити або змінити суспільну думку відносно пропонованого продукту певної організації (підприємства).

Думка - це відношення до якого-небудь явища окремої людини. Думка групи, тобто спільноти людей, визначається як суспільна думка.

Суспільна думка - це стан масової свідомості, що укладає в собі відношення (сховане або явне) до суспільних подій, до діяльності різних груп, організацій, окремих особистостей. Це сукупність суджень про дійсність. Думка може бути позитивною, негативною, нейтральною, неіснуючою, тобто відсутньою.

Суспільна думка в комерційній сфері визначається як синтез приватних думок щодо продукту (товару, послуги), які з'ясовуються, як правило, на основі ринкових досліджень, інформації про кон'юнктуру ринку, ринковій політиці конкурентів і т.д.

У процесі своєї діяльності фірма постійно зіштовхується з діловою громадськістю, тобто з фінансовими установами, місцевими органами влади, з партнерами, власними акціонерами, покупцями і т.д.

Раціонально організована робота РК допомагає оперативно виявляти хиби в плануванні і організації своєї підприємницької діяльності. Без знань РК-діяльності неможливо встановлювати ефективне співробітництво із громадськістю.

Громадськість - це група людей, яка зложилася під впливом певних обставин, що усвідомлює проблемність ситуації і реагує на неї однаковим чином. Варто розрізняти внутрішню (закриту) і зовнішню (відкриту) громадськість.

Внутрішня громадськість - це співробітники підприємства, об'єднані службовими відносинами, традиціями, корпоративною відповідальністю, що підкоряються службовій дисципліні. Така спільність називається й соціальною спільністю.

Зовнішня громадськість - це численна група споживачів товарів і послуг, засобів масової інформації, учасників політичних рухів, партій і фракцій. «Власна» громадськість - це той контингент людей, організацій, з якими працює або може стикатися в чинність специфіки своєї діяльності дане підприємство.

Важливим елементом РК є ділове спілкування, що спрямоване на рішення поточних і перспективних завдань підприємницької діяльності фірм.

Ділове спілкування - це діяльність, що дозволяє ввійти в контакт із партнерами по бізнесу для досягнення бажаного результату.

Існує ще поняття «пабліситі» і між поняттями «паблік рілейшнз» і «пабліситі» є тісний зв'язок. У дослівному перекладі пабліситі (риЬНсігу) означає публічність, популярність, популярність підприємства і його діяльності. Широке поширення в нас одержало й таке поняття як «імідж», що в перекладі з англійського означає «образ», тобто образ підприємства, що зложився в громадськості. Позитивний імідж підвищує конкурентоспроможність підприємства на ринку, залучає споживачів і партнерів, збільшує обсяг діяльності й, отже, доходи підприємства.

Паблік рілейшнз - це одночасно наука і мистецтво, що синтезує зусилля різних фахівців -психологів, соціологів, економістів, журналістів і т.д. Вони повинні розробляти і проводити кампанії по розвитку авторитету фірми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]