Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект КДВП 2011.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
717.82 Кб
Скачать
  1. Зміст і функції комерційної діяльності підприємства

Комерція є невід'ємною частиною діяльності промислових підприємств в умовах ринку. Комерція (коммерциум) — слово латинського походження, в перекладі — торгівля. Торгівля — це придбання і збут (продаж) товарів. У вузькому сенсі слова торгівля включає ряд покупок і продажів.

Комерційним можна назвати підприємство, діяльність якого полягає як у видобутку (витяганні), виробництві, так і просто у купівлі і подальшому продажу (в обмін на гроші або інші товари) з метою отримання в кінцевому підсумку доходу (вигоди, прибутку).

Комерційними діями можна визнати всі покупки товарів, що здійснюються або в цілях їх подальшого (пере-) продажу в тому ж вигляді, або після їх обробки і доведення до необхідних властивостей, кондицій і якості, або навіть просто в цілях здачі їх в оренду, напрокат. Комерційна діяльність є частиною підприємницької діяльності на товарному ринку і відрізняється від неї, за великим рахунком, лише тим, що не охоплює сам процес виготовлення товару або надання послуги.

Таким чином, вид підприємства визначається принциповим змістом і характером його діяльності:

  • торгове підприємство (покупка товарів для їх (пере-) продажу в тому ж вигляді);

  • виробниче підприємство (покупка товарів — ресурсів для їх переробки і виробництва готової продукції — товару з подальшим його продажем або здачею в оренду).

Особливим чином проводиться професійна підготовка комерційних працівників. Крім традиційних знань в області економіки і управління, комерсант повинен володіти рядом специфічних навиків в області ділового спілкування і переговорів, вміти приймати нестандартні рішення з виявлення високорентабельних сфер додатків праці.

Професійна діяльність комерсанта здійснюється у сфері виробництва і товарного обертання і спрямована на забезпечення функціонування підприємств всіх організаційно-правових форм в цілях раціональної організації комерційної діяльності з урахуванням галузевої, регіональної і номенклатурної специфіки підприємства.

Комерсант повинен на основі професійних знань забезпечити ефективну комерційну діяльність і тим самим сприяти вирішенню важливої соціально-економічної задачі – задоволенню потреб покупців.

Об'єктами професійної діяльності комерсанта є матеріальні товари і нематеріальні блага і послуги, що підлягають купівлі-продажу або обміну у сфері обертання.

Основні види професійної діяльності комерсанта:

  • організаційно-комерційна;

  • товарознавчо-експертна;

  • маркетингова;

  • економічна;

  • аналітична;

  • торгівельно-закупівча;

  • зовнішньоторговельна.

Предметом комерційної діяльності є купівля-продаж товарів. Проте у найпоширенішому сенсі слова слід, як товар, розглядати не тільки проведені матеріально-речові об'єкти, але і послуги, і об'єкти інтелектуальної власності. Товар як об'єкт комерційних операцій (операцій купівлі-продажу) володіє потенційною і реальною корисністю.

Потенційна корисність товару (послуги і т. п.) або здатність якого-небудь продукту праці задовольняти індивідуальні конкретні потреби з урахуванням доступності за ціною визначається двома його невід'ємними характеристиками: якістю і ціною. Співвідношення між ними, що склалося в тій або іншій ринковій ситуації, дає можливість потенційному споживачу вирішувати принципове питання – чи потрібний і чи доступний йому даний запропонований товар?

Реальна корисність товару з'являється у момент його придбання споживачем (реалізації продавцем), тобто у результаті обміну.

Передумовами того, щоб потенційно корисний товар став реально корисним для покупця служать:

  • наявність у даного товару потенційної корисності, відповідність його споживчих властивостей існуючим запитам, тобто наявність внутрішнього чинника що впливає на попередній вибір покупця;

  • наявність у продавця достатньої кількості потенційно корисного товару у потрібному місці і в потрібний час або зовнішні умови для реалізації вибору.

Створення умов для реалізації потенційної корисності товару є найважливішим завданням комерційної діяльності. Саме для цих цілей і формуються відповідні служби збуту, накопичуються матеріальні запаси, створюються торгово - посередницькі фірми.

Комерційна діяльність складається з двох відносно автономних функцій:

  • придбання (оренда);

  • продаж (оренда).

Предметом продажу є товар (цінність). Предметом придбання є необхідні для процесу виробництва товари — чинники (ресурси), в загальному вигляді, що представляють три відомі групи ресурсів: фінансові, кадрові (персонал) і матеріально-технічні. Забезпечення підприємства всіма необхідними основними ресурсами (придбання) включає:

  • забезпечення фінансами;

  • забезпечення кадрами (персоналом);

  • закупівля матеріально-технічних ресурсів.

Специфіка змісту і організації двох перших груп функцій забезпечення обумовлює не тільки можливість, але і необхідність їх виділення у відносно самостійні функції комерційного характеру.

Таким чином, комерційна діяльність підприємства представляється двома групами функцій:

  • продажем (збутом);

  • закупівлею (матеріально-технічним забезпеченням).

Комерційна діяльність виробничого підприємства не зводиться тільки до його безпосередньо комерційним функціям закупівлі і продажу (оренда), а передбачає виконання більш ширшого спектру функцій (операцій) різного характеру, ролі і змісту: від вивчення і формування попиту на продукцію (послуги); пошуку, вибору і укладання угод і контрактів з партнерами до доставки продукції безпосередньо на місце споживання та здійснення обслуговування, включаючи функцію управління як всією комерційною діяльністю, так і її окремими функціями (операціями).

Види (функції) комерційної діяльності виробничого підприємства визначаються їх місцем у структурі відтворювального циклу і, відповідно, спрямованістю і змістом, що представляють їх процеси і результати. За цією ознакою основними видами (функціями) комерційної діяльності виробничого підприємства є: матеріально-технічне забезпечення (закупівля-оренда, постачання) і збут (розподіл, продаж-оренда), включаючи після продажне обслуговування.

Послідовність і спрямованість процесів функціональної діяльності виробничого підприємства визначає рух (формування і відповідні зміни) як вартості предмету діяльності (товару), так і форм його втілення, уявлення (інформаційного і речового) і стан (вартісний, правововий, фізичний). Це, у свою чергу, визначає поділ функцій комерційної діяльності по характеру процесів, що відбуваються, на функції комерційного та технологічного характеру, а за їхньою роллю - на основні та допоміжні.

Функції комерційного характеру визначаються процесами руху економічного змісту предмета комерційної діяльності (товару-цінності), його формування та оцінки.

Функції технологічного характеру визначаються процесами руху матеріального втілення (подання) предмета комерційної діяльності (товару-цінності), його формування та зміни.

Основні функції визначаються процесами зміни форм стану предмета комерційної діяльності (товару-цінності).

Допоміжні функції визначаються процесами формування, втілення і стану предмета комерційної діяльності (товару-цінності).

Основні комерційні функції виробничого підприємства визначаються процесами (актами) визнання і реалізації економічного змісту предмета комерційної діяльності (товару-цінності) і відповідних змін форм його стану. Перша зміна полягає у зміні форми вартості і визначається видом і спрямованістю процесу (акта) комерційної діяльності: товарної на грошову при збуті (продажу) і грошової на товарну при матеріально-технічному забезпеченні (купівлі). Друга зміна полягає у відповідній передачі де-факто (і юридичному оформленні - де-юре) права власності (правомочності - у разі оренди) на предмет комерційної діяльності.

Допоміжні комерційні функції визначаються процесами формування інформаційного подання (втілення) економічного змісту предмета комерційної діяльності, а також його правового стану. Перше полягає у формуванні споживчої реакції на економічний зміст предмету в процесі маркетингової діяльності, зокрема в процесі комунікаційного просування, спрямованої на його збут (продаж, оренду), а також у формуванні реакції з боку пропозиції при матеріально-технічному забезпеченні (купівлі, оренди) виробничого підприємства. Друге полягає в юридичному обгрунтуванні та оформленні правового стану економічного змісту предмета: повного права власності або окремих правочинів - залежно від виду, спрямованості, характеру і конкретного змісту комерційної діяльності виробничого підприємства.

Основні технологічні функції комерційної діяльності виробничого підприємства визначаються процесами зміни фізичного стану (у просторі і в часі) матеріалізованого втілення (подання) предмета, що полягає в зберіганні-складуванні, розподілі-доставки, структура, зміст і спрямованість яких залежать від виду функціональної комерційної діяльності виробничого підприємства.

Допоміжні технологічні функції комерційної діяльності визначаються процесами формування (на додаток процесу виробництва) речового втілення (подання) предмета комерційної діяльності (товару-цінності), обумовлюють його економічний зміст (вартість і споживчу вартість) і полягають у післяпродажній підготовки та обслуговуванні при здійсненні збутової діяльності, а також у навчально-заготівельній діяльності при здійсненні матеріально-технічного забезпечення виробничого підприємства.

Нарешті, остання група функцій, без яких неможливо здійснити всі представлені види діяльності будь-якого характеру, - це функції забезпечення (матеріально-технічного, інформаційного, фінансового і кадрового) всіх процесів функціональної комерційної діяльності виробничого підприємства.